Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Rosomak1957 » stř 10. dub 2019 17:53:48

Zdravím, tak jsem po vadném displeji zprovoznil tiskárnu a vyskytly se další problémy. Při tisku ABS se v ose Y posouvají vrstvy. Již jsem vše zkontroloval, vyměnil Arduino Mega, prohodil Drivery, zkontroloval konektory, přehrál Fifmware a situace je stále stejná. Že by tam byl zlomený vodič není možné, protože kabel je napevno přidělán.
Přílohy
IMG_20190410_173652.jpg
Uživatelský avatar
Rosomak1957
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 31. bře 2019 17:26:04

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » stř 10. dub 2019 18:20:58

Toto je ukázková ztráta krokování. Ovšem příčin může být více.
Nejčastěji jde o špatné nastavení driveru, kdy je nastaven příliš malý proud do motoru a pokud tryska zavadí o výtisk, dojde k výpadku krokování. Takže je potřeba prověřit nastavení driveru. Tomuto problému jde hodně předejít nastavením parametru ve sliceru Lift Z, kdy nastavíme přizvednutí trysky před tím než začne přejíždět (respektive je provedena retrakce). Běžně stačí 0,2-0,4mm. Tím se zabezpečí, že se tryska nebude dotýkat tisku při přejezdech a tak je menší riziko ztráty kroků. Nicméně to není všelék. Pokud se například kraje tisku přizvedávají i tak bude tryska narážet. Proto je potřeba, aby tisková podložka pružila a tak umožnila trysce přes toto místo přejet.
S tím souvisí i například příliš vysoké rychlosti a je vhodné je alespoň dočasně snížit.
Základem řešení tohoto problému je přesně zjistit, kdy k problému dojde a tím identifikovat příčinu. Následně je pak už celkem snadné provést opatření, které daný problém eliminuje.
Ještě před jakýmkoli laděním je potřeba zkontrolovat kompletní mechaniku dané osy, aby nedocházelo k přidírání. A správné nastavení firmware ohledně akcelerací a decelerací. Zde je nutné si uvědomit, že pokud by v tomto nastavení firmware byl problém pouhé přehrání upraveného firmware nebude mít žádný efekt. Firmware bere tyto hodnoty vždy z EEPROM a nikoli z defaultních hodnot nakonfigurovaných ve firmware. Proto je nutné hodnoty upravovat ideálně přímo v EEPROM, případně je vždy ručně načíst z z defaultní konfigurace firmware.
Můj výpis EEPROM z tiskárny Rebel-S přikládám. Slouží pouze jako inspirace a nemusí být funkční s jinou tiskárnou.
Přílohy
Rebel-S_EEPROM.zip
Můj konfigurační soubor EEPROM z tiskárny Rebel-S.
(1.06 KiB) 15 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Rosomak1957 » stř 10. dub 2019 21:57:33

Ahoj, tak jsem zvýšil napětí driverů na 0,45V a snížil rychlost tisku. Zatím to vypadá OK. Dík za radu.
Uživatelský avatar
Rosomak1957
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 31. bře 2019 17:26:04

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Rosomak1957 » ned 14. dub 2019 15:05:56

Zdravím, tak jsem vyzkoušel všechny možnosti co jsi napsal, už to vypadalo celkem dobře, ale v ose Y jsou vrstvy posunuty stále. Také jsem vyzkoušel tvůj soubor HEX i EEprom a stále to jede špatně. Tisk začne jak má a v druhé vrstvě odjede třeba až o 2 cm. Někdy to jede 20 vrstev v pohodě a pak zase jede úplně jinam. Motor i driver jsou dobré, prohodil jsem je z druhé osy.
Uživatelský avatar
Rosomak1957
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned 31. bře 2019 17:26:04

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » ned 14. dub 2019 21:23:24

Pokud se to děje už například u druhé vrstvy, nejspíš to nebude tím, že by tryska bourala do výtisku. A pokud říkáš, že je i motor a driver OK v podstatě zbývá poslední možnost a to je nějaká mechanická závada. Přidírající se ložisko na stolku nebo napínací kladce. Prostě je nutné hledat, kde to vázne.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » pon 15. dub 2019 9:56:50

Pridam sem svuj problem s posunem vrstev, ktery jsem psal jiz pred casem, ktery pretrvava skoro od zacatku postaveni tiskarny.
Posouvaji se mi vrstvy pouze pri tisku z pametove karty. Vymenil jsem procesorovou desku, kabely k dyspleji, samotny dysplej ze ktereho se cte pametovka, pametove karty 4x, takze z elektroniky zustala jenom deska RampS od Sakula. Vygenerovana data pro tisk z PC bez problemu, ty sama data z pametovky problem. Kdyz je pustim z kopirovane primo z pametovky zpatky do PC a tisk jede zase bez problemu. Takze vytvoreni dat pro tisk v poradku. Firmware prehravan nekolikrat, vytvoreny primo od Sakula. Takze otazka, muze to delat primo deska RampS? Uz me nic jineho nenapada, protoze vse ostani je uz vymenene, ze by RampS zpatne zpracovaval data z pametovky? Jsem porad odkazany na tisk pouze z PC, coz me docela vadi. Proto prosim primo Lukase, jestli muze byt problem v RampS. Diky.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » pon 15. dub 2019 11:19:10

Samozřejmě může být problém i v Ramps-S, ale je to extrémně nepravděpodobné. Sám Ramps-S nijak žádná data nezpracovává, je to pouze pasivní převodník mezi deskou Arduino MEGA a komponenty tiskárny.
Nicméně podle popisu je tedy problém někde okolo SD karty a tam je potřeba problém hledat. Napadá mě pouze rušení na kabelech k displeji. Jak jsou dlouhé? Nevedou souběžně s nějakými dalšími kabely (třeba od motoru)?
Případně můžeš zkusit i jiný firmware (Marlin), jen jestli problém přetrvá. Marlin přistupuje ke kartě jinak než Repetier.
Samozřejmě pokud by problém přetrval je možno mi Ramps-S poslat na otestování, případně mohu místo něj poslat jiný. Přeci jen jde o novou desku a může mít nějakou skrytou vadu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » pon 15. dub 2019 18:38:03

IMG_6539.JPG
Prozatim prikladam na posouzeni vedeni kabelu od dyspleje a kolem RampS
IMG_6537.JPG
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » pon 15. dub 2019 20:03:36

Takto podle fotek to vypadá OK. Osobně to mám na mé tiskárně skoro stejně.
Je sice pravdou, že už hodně dlouho netisknu z SD karty, ale testoval jsem to a bylo to v pořádku.
Takže pokud si myslíš, že to může dělat Ramps-S klidně mi napiš na mail a dohodnem se na tom, že bych ji testnul.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » úte 16. dub 2019 19:59:38

oscar píše:Prozatim prikladam na posouzeni vedeni kabelu od dyspleje a kolem RampS


Ještě jeden dotaz ohledně napájení. Jaký používáš zdroj ?
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » úte 16. dub 2019 21:07:57

Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » sob 20. dub 2019 19:02:36

Pridavam pro posouzeni foto tisku z karty. Hned pri prvnim tisku se to zacalo zahadne posouvat v ose X a Y. Tentoktat to moc neujelo. Stavalo se mi, ze i na 10 vrstvach to jelo o 5 mm a vice. Tisk z PC nikdy neujel.
Přílohy
IMG_6550.JPG
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » sob 20. dub 2019 21:04:48

Fakt mě nenapadá proč by tisk z SD karty měl takto blbnout. Elektronika čte z SD jen souřadnice a úplně si nedovedu představit, že by přečetl ty souřadnice špatně a tak posunul vrstvy a ty vrstvy dále držel posunuté. To není prakticky možné. Pokud by došlo k jakémukoli selhání čtení z SD skončí tisk chybovým hlášením. Prakticky nepřipadá v úvahu ani nějaké rušení komunikace s SD vlivem špatného trasování signálů na Ramps-S. Všechny vývody pro SD kartu jsou vedeny mimo výkonové části nejkratší možnou trasou. A zase i kdyby k rušení došlo dojde k chybě čtení SD a tisk končí.
Toto je prostě ztráta kroků. A je potřeba zjistit důvod proč k ní dojde. Je zajímavé, že k tomu dochází pouze při tisku z SD. Dovedu si představit, že to má souvislost s SD kartou, ale věřím, že to bude nějaká blbost.

Já používám RAMPS-S celkem dlouho a s tímto problémem jsem se nesetkal. Konzultoval jsem to i s kolegou co ho má také a opět tento problém nezaznamenal.
Nicméně mám slíbeno po velikonocích Desku Ramps-S od Rosomak1957, takže na to kouknu a zkusím nějak potestovat.

Jinak zde je HW konfigurace mého Ramps-S v1.1:
4x Driver A4988 (s DRV8825 mám špatné zkušenosti)
Všude nastaveno 16 mikrokroků
Napájení 12V (13,8V skutečná hodnota)
Zdroj 360W
Motory pro osy X,Y, E0 1,7A 17HS4401
Na ose Z jsou nějaké menší

Ještě verze firmware Repetier 1.0.2

Pokud je možnost vyměnit ty drivery za A4988 rozhodně doporučuji. Případně by se hodilo, pokud by jsi mohl celý tisk natočit kamerou a pak se zpětně podívat za jaké situace dojde k tomu posuvu. Rozumím tomu, že u toho asi nikdo nebude sedět a hlídat to. V takovém případě by se chyba jak na potvoru neprojevila.

Přidávám pár fotek mojí tiskárny.
Přílohy
2019-04-20 20.50.27.jpg
2019-04-20 20.50.13.jpg
2019-04-20 20.50.03.jpg
2019-04-20 20.49.51.jpg
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » ned 21. dub 2019 13:07:04

Tak jsem objednal driver A4988. Az prijdou dam vedet. Ma smysl zamenit drivery z osy Z, ktera to nedela na osy X a Y?
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » ned 21. dub 2019 14:56:32

Tak určitě je dobré zkusit vše, i když by se na první pohled mohlo zdát, že to nemůže mít vliv. Záměna driverů je určitě relevantní.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » sob 11. kvě 2019 10:08:50

Takže mi dorazila deska Ramps-S, která údajně způsobovala posuv vrstev. Namontoval jsem ji i s původní deskou Arduino MEGA na moji tiskárnu a testoval celý týden. Musel jsem akorát změnit firmware, protože původní firmware nebyl kompatibilní s mojí tiskárnou. Byl použit Repetier v0.92.9 s LCD4x20 panelem. Já jsem to přehrál nejnovější verzí Repetier v1.0.3 s podporou OLED panelu. Dále jsem použil moje drivery A4988 nastavené na 16 mikrokroků (Kdo používá DRV8825 doporučuji je vyměnit za jiný tip. Některé série těchto driverů mají problémy a je nutné je upravovat.) Napájení mé tiskárny je 12V a použité motory jsou 1.7A 17HS4401
Po týdnu tisku převážně z SD karty a občas i z Repetier serveru nedošlo ani na jednom výtisku k posuvu vrstvy. Nedošlo k žádnému problému a všechny tisky proběhly OK. Většina tisků trvala mezi 4-8 hodinami, ale byly i tisky trvající přes 20 hodin.
Současně jsem kontaktoval 3 uživatele co mají Ramps-S a používají ho na tiskárně, zda se s podobným problémem nesetkali. Nikdo žádný posun vrstev nezaznamenal.
Pokud jsou tedy i další uživatelé, kteří mají Ramps-S a mají nebo měli problém s posunem vrstvy klidně zde napište a budeme to řešit.
Nicméně dle testů je jasné, že deska Ramps-S nemá na posuv vrstev žádný vliv. Pokud se tak děje je to zcela jiný problém, který může mít souvislost s kombinací komponent dané tiskárny včetně použitého firmware a jeho konfigurace.

V drtivé většině případů kdy dochází k posuvu vrstvy je to způsobeno mechanikou nebo nevhodným nastavením.

Ukázka tisku je zde: https://uloz.to/!5Qs2jJEE9p4J/test-posu ... amps-s-mp4
Současně se můžete podívat v této ukázce i na OLED panel v provozu na tiskárně.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod mirazeman » sob 11. kvě 2019 20:23:39

Zdravím,,Nedávno jsem také řešil problém s posunutím vrstev..Deska Ramps 1.1 Problém je v použitých driverech a mikrokrokování viz
https://reprap.org/wiki/A4988_vs_DRV882 ... ver_Boards sice u 24V zdroje,,ale asi to má vliv i na 12V .Já použil drivery co se mi váleli doma HR4988 a zatím tisk dobrý..Firmware 1.0.3 tiskárna Rebel II ...
Uživatelský avatar
mirazeman
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 11. kvě 2019 19:42:09

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » pon 13. kvě 2019 10:49:50

A delalo ti to kdy? Me jenom pri tisku SD karty, jinak z PC tisk bez jedineho problemu.
Ted jsem nahral novy firmware 1.0.3, tak uvidim. Driv, kdyz jsem ho pri posunu prehral, tak to chvili tisklo z karty normalne. Zatim pouzivam stale DRV8825. A4988 mi zatim nedorazily, tak mam zatim moznost vyzkouset tisk z karty jestli bude posun vrstev. Par blbosti to tisko z karty zatim bez posunu. Casem dam vedet vysledek.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » sob 08. čer 2019 18:51:23

Chci tam dat drivery A4988 . Jak maji byt na Ramps-S propojene jumper spojky napr. na JP1 a to S1,S2,S3 na krokovani. Propojeni pinu spojkou znamena oznaceni High? A bez propojeni LOW? Protoze na DRV8825 jsou vsechny tri piny propojene. Ikdyz DRV8825 ma na krokovani 1/32 tri moznosti propojeni.
A4988 ma mit na 1/16 S1-S3 na HIGH. To znamena nechat S1-S3 zase propojene? Diky.
Přílohy
DRV8825.jpg
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod Sakul » sob 08. čer 2019 19:39:45

Ano nech tam všechny 3 a bude to s tímto driverem 16 mikrokroků. Pak je potřeba ještě upravit hodnoty ve firmware.
Hlavně pozor na správné osazení driveru. Orientuj se výhradně podle pinu Enable (EN) a v žádném případě ne podle trimu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Deska Ramps S - posunuté vrstvy

Příspěvekod oscar » sob 08. čer 2019 23:58:27

Uz jsem je mel nasazene a nastavene napeti. Jezdi to v pohode, jenom jsem chtel mit jistotu, ze jsem to pochopil spravne. Jinak to predtim odnesl i procesor na procesorove desce AM. Psano v prispevku http://www.forum.sakul.cz/viewtopic.php?f=12&t=1018&start=189#p3141 ,Drivery byly v poradku. Jen to "skrtnuti" pri nastavovani napeti vzalo stabilizator 7805 a procesorovou desku. Ramps-S zustal bez zavad. Zkousel jsem odletovat spaleny 7805 a napajet procesorovou desku AM jenom kabelem z PC tedy 5V, ktery tam chybely a zbytek ze zdroje. Vse makalo jenom jedna osa blbla, takze cinska deska KO. Tak jsem stabilizator uz ani nezkousel menit. Jinak diky Sakul za tve reakce v tomto foru.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron