Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 28. čer 2018 11:30:47

Zdravím všechny.
Dnes jsem aktualizoval dokumentaci k tiskárně v úvodním příspěvku. Bohužel se ukázalo, že díly Drzak_tyce_Z v1.2-leva.stl a Drzak_tyce_Z v1.2-prava.stl obsahují chybu, protože pokud vyjedete extruderem v ose Z zcela nahoru a budete v této pozici chtít provést referenci pravděpodobně Vám vozík extruderu nabourá do tohoto dílu. Proto byl tento díl přepracován na verzi 1.3, kde je tento problém odstraněn. Pravděpodobně k tomuto problému nikdy nedojde, ale teoreticky možné to je, takže doporučuji si tento díl vytisknout a vyměnit. Tento nový díl si můžete stáhnout v úvodním příspěvku včetně celé dokumentace nebo zde v tomto příspěvku jen dané díly.
Dále byly doplněny firmware a to jak pro verzi s deskou Ramps v1.4, tak i pro Ramps-S. Pro Ramps v1.4 byla doplněna verze s detekcí filamentu. Bohužel samotný detektor je stále ve vývoji, neb prototyp co jsem udělal má trochu problém a nefunguje optimálně při vyšší tisknutých objektech. Z toho důvodu budu předělávat celý systém držáku filamentu. Takže to až v příští aktualizaci.
Taktéž jsem doplnil modely krabiček pro Ramps-S a to hned v několika variantách včetně modulu Extend. Toto vše je součástí nové dokumentace v úvodním příspěvku.
V současnosti se i připravuje firmware Marlin pro Ramps-S
Přílohy
Drzak_tyce_Z v1.3.zip
Upravené držáky tyčí.
(141 KiB) 108 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 13. črc 2018 22:08:02

Dnes jsem nahrál do tiskárny novou verzi firmware Repetier v1.0.2.
Tuto verzi firmware nakonfigurovanou pro tiskárnu Rebel-S si můžete stáhnout na konci tohoto příspěvku. Před jejím nahráním do tiskárny se ujistěte, že vše sedí s hardwarem Vaší tiskárny.
Co je nového:
1. Doplněna podpora detekce filamentu. Pro detekci filamentu se používá klasický mechanický koncový spínač jako na osách. S tím rozdílem, že má zapojen spínací kontakt. Takže pokud je filament přítomen je sepnut a pokud filament dojde tak se rozepne (reaguje pouze na změnu stavu). Tento detektor je připojen do vstupu koncových spínačů místo Z MAX. Pokud detektor filamentu nebudete používat stačí tento vstup osadit jumper spojkou, čímž bude tato funkce prakticky vyřazena.
2. Doplněno ovládání ventilátoru extruderu. Nyní je signál na vývodech serv na PINU D11, kterým můžete ovládat přes nějakou výkonovou elektroniku ventilátor. Ventilátor se zapne okamžitě při zapnutí topení trysky a vypne pokud neběží topení trysky a její teplota klesne pod 50°C.
3. Doplněno ovládání osvětlení tiskárny na vývodu serv PINEM D6. Opět je nutno použít pro spínání nějaký výkonový prvek. Například desku Ramps-S EXTEND.

Podrobnější info o konfiguraci je zde:
Základní deska - Arduino MEGA / Ramps v1.4
BaudRate - 115200bps
Max X lenght - 217 mm
Max Y lenght - 230 mm
Max Z lenght - 220 mm
Motor X Resolution - 160 (Invert Direction)
Motor Y Resolution - 160
Motor Z Resolution - 3200 (Invert Direction)
EndStop X MIN - Switch on GND, normaly closet
EndStop Y MIN - Switch on GND, normaly closet
EndStop Z MIN - Switch on GND, normaly closet
Filament detection - Jam methot (Signal gets high) PIN: Z MAX (Enable PullUP)
Chlazení extruderu - PIN: D11 (SERVOS)
Max Teplota trysky - 295°C (senzor: 100K Epcos B57560G0107F000)
Max Teplota podložky - 130°C (senzor: ATC Semitec 104GT-2)
Chlazení výtisku - PIN: D9
Displej - RepRapDiscount Full Graphic Smart Controlel 128x64 (GLCD)
Language - Čeština
Osvětlení - Case Light Pin: D6 (ovládaný přes displej)

Pro kompletní přehled si můžete otevřít soubor Configuration.h ze složky INO/Repetier ve webovém konfigurátoru.
Přílohy
Firmware Repetier v1.0.2. pro Rebel-S.zip
Nová verze firmware pro tiskárnu Rebel-S
(1.33 MiB) 90 krát
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 07. zář 2018 11:05:00

Zdravim chtěl jsem se jen zeptat kde je použit konektor XT60 a XT30 a zdali je možno požít nějakou náhradu.Děkuji
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 07. zář 2018 15:12:04

antoans píše:Zdravim chtěl jsem se jen zeptat kde je použit konektor XT60 a XT30 a zdali je možno požít nějakou náhradu.Děkuji


XT60 je pro BED a XT30 pro trysku. Nahradit jdou jakýmkoli jiným konektorem podobných parametrů, případně tam nemusí být vůbec. Doporučuji shlédnout video z prvního příspěvku, kde použití těchto konektorů popisuji.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » ned 16. zář 2018 21:42:28

Zdravím chtěl jsem se zeptat jaky je nejvhodnější průřez vodiče pro napájeni hotbed desky. Díky
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 16. zář 2018 22:43:13

antoans píše:Zdravím chtěl jsem se zeptat jaky je nejvhodnější průřez vodiče pro napájeni hotbed desky. Díky


AWG13 nebo lépe AWG12.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pon 08. říj 2018 0:01:07

Sakul píše:
antoans píše:Zdravím chtěl jsem se zeptat jaky je nejvhodnější průřez vodiče pro napájeni hotbed desky. Díky


AWG13 nebo lépe AWG12.


Díky za doporučení a měl bych další dotaz koukal jsem se na video "Sestavení trysky a kabeláž" a chtěl jsem se zeptat jestli je nutné veškerou kabeláž stříhat a dávat na konektory jelikož já jsem již koupil sestavený extrudér kde jsou veškeré kabely v celku.Pokud ano tak jak daleko od trysky by měl byt vždycky konektor?
Dále jsem se chtěl zeptat zdali nevadí že mám všechny motorky s kabeláží 70 cm dlouhou nemám to jako vy s konektorem na motorku.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 08. říj 2018 9:10:31

Co se týká konektorů na kabelech k extruderu. Samozřejmě není nutné je tam dávat. Nicméně až některý kabel odejde musí se vše rozebrat a případná výměna kabelu nebo komponenty je složitější a trvá déle. Proto doporučuji vždy konektory osadit už při stavbě. Dřív nebo později je tam stejně dáš.
To kam konektor umístit je čistě na tobě, prostě tak aby nevadil. Můžeš to udělat stejně jak jsem to dělal ve videu.
Co se týká délky kabelů od motorů. 70cm je v pohodě pro všechny motory, kromě motoru od Extruderu, ten potřebuje minimálně 1m, takže bude nutné ho nastavit na tuto délku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » úte 09. říj 2018 11:49:57

Prosím tě můžeš mi poslat odkaz jaké konektory jsi použil? Děkuji
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 09. říj 2018 12:42:29

antoans píše:Prosím tě můžeš mi poslat odkaz jaké konektory jsi použil? Děkuji


Nepíšeš jaké konektory máš na mysli, ale jde třeba o konektory XT30 a AT60 - odkaz na ně v seznamu dílů v úvodu.
Ostatní konektory dle libosti:
https://www.gme.cz/konpc-spk-pi
https://www.gme.cz/pocitacove-konektory ... nne-koliky
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 21. říj 2018 13:06:47

Ahoj, mam postavenou tiskarnu podle Sakula. Touto cestou bych mu chtel podekovat. Bez nej bych tiskarnu asi nikdy neporidil.
Od prvniho nastaveni jede na vybornou.
Ale nedavno jsem si vsiml, ze mi teplota trysky ukazuje porad o nekolik stupnu vic nez je nastavena teplota. Kolisa od 1,5 az 3 stupne do plusu. Teplota desky se mi drzi +- 0,1 stupne. Ale teplota trysky jede stale do plusu. Ze zacatku to regulovalo presne. Jednou jsem daval topne telisko, ale nevim jestli to dela od te doby. Termistor jsem zatim nezkousel menit. Vic me nenapada.
Druhy problem je, kdy jsem zkousel tisknout z pametovky. At ji nahraju v pocitaci nebo v tiskarne pres Repetiera a zkousel jsem kartu format na FAT 16 a na dvou FAT 32, porad mi tisk ujizdi po vrstvach ke strane. Tisk z pocitace to nikdy neudela. Z pametovky pokazde. Zkousel jsem tri ruzne pametovky. Nevim proc to dela.
Diky za napady.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 21. říj 2018 14:11:03

Pokud jde o přesnější držení teploty je možno použít PID regulátor. Nutno nastavit ve firmware. Pokud se pak správně seřídí dokáže držet teplotu hodně přesně.
Ovšem otázkou je, zda je to nutné. Pokud jinak není s teplotou a tiskem žádný problém neřešil bych to. Mě to taky lítá kolem 2 stupňů a nemám problém.

Ovšem druhá část dotazu ohledně tisku z SD je hodně zajímavá. Samotná karta na tisk nemá žádný vliv. Je zcela jedno jaká je použita karta a jaký má souborový systém. Pokud tiskárna na ní vidí soubory je to OK. Někdy se může stát, že nějakou kartu nebude chtít tiskárna číst a pak je nutné zkoušet jinou kartu.
Pokud tisk z Repetieru jde a z karty to blbne, bude problém spíše v nastavení. Osobně jsem se s tímto problémem dosud nikdy nesetkal a bohužel mne ani v tuto chvíli nenapadá, kde by mohl být problém.
Domnívám se, že při tisku jak z SD, tak z PC se furt používají stejná data. Zkusil bych data z SD načíst znovu do Repetier HOSTU, a provedl kontrolu v náhledu, zda jsou data OK. Pokud budou OK, zkusil bych to vytisknout z Repetieru přímo a případně i z SD a pak podle výsledku by se vidělo, jak pokračovat dále.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 21. říj 2018 16:38:29

Tak jsem vytvoril data a nahral na pametovku v pocitaci. Po vlozeni a tisku z pametovky z tiskarny tisk ujizdi po vrstvach ke strane. Repetier vypnut a znova zapnut, data z pametovky nahrane do Repetieru a tisk z pocitace bez problemu. Pouzivam desku Ramps-S. Diky sam nevim.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » pát 26. říj 2018 21:17:51

Chyba spatneho tisku z pametovky vyresena. Po prehrani firmware opet tiskne z pametovky bez problemu. Netusim kde se vyskytla chyba.
Jenom bych chtel poprosit jestli me nekdo navede, kde se da jakou hodnotou manipulovat k upresneni nastavene teploty trysky pri tisku. Obcas teplota ulitne az 4° do plusu.
Diky vsem.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 11. lis 2018 22:16:13

Tak asi po 50 vytiscich opet tisk z pametovky ujizdi do strany. Po prehrani firmware ten samy soubor z pametovky bez problemu. Kde je chyba?? Muze byt blba deska s procesorem??
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 12. lis 2018 21:29:34

Todle je hodně zajímavý problém. Vůbec nechápu jak může přehrání firmware pomoci vyřešit tento problém. Nicméně pokud se to takto opakuje, asi bych opravdu zkusil vyměnit procesorovou desku. Je to asi to nejjednodušší a pokud budou problémy i poté přetrvávat je jasné, že procesorovou deskou to není a bude třeba hledat problém jinde. Případně se opravdu potvrdí, že to je procesorem.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod pyroone » ned 18. lis 2018 12:49:06

nikde som nenasiel stl drziaku na rpi s displayom vedel by si ho prosim este sem niekam dat?
Uživatelský avatar
pyroone
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 18. dub 2018 10:29:34

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 18. lis 2018 13:31:50

pyroone píše:nikde som nenasiel stl drziaku na rpi s displayom vedel by si ho prosim este sem niekam dat?


Takže jsem to šoupnul zde: https://www.thingiverse.com/thing:3223843
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » ned 25. lis 2018 11:49:26

Ahoj chtěl jsem se zeptat jaký je nejvhodnější filament na první tisk na otestování tiskárny? Dále by mne zajímalo jestli je nutné mít ofuk tištěného výrobku ? V mé sade plastu se totiž ten díl pro ventilátor ofuku nenachází a nemám ho jak prozatím vytisknout.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 25. lis 2018 12:34:09

Pro první tisky je ideální PLA, ale to právě potřebuje ten ofuk výtisku. Nejméně vhodné je ABS, protože sebou nese hodně problémů, ale zase nepotřebuje vůbec ofuk. Možná jako kompromis je možno použít PETg, který se celkem dobře tiskne, moc se nekroutí a není pro něj nutný ofuk (i když v některých případech je vhodný).
Stejně asi bude nutné se naučit tisknout všechny tyto materiály, takže bych pořídil od každého druhu a v první řadě vytiskl z ABS ten ofuk.
Jako výrobce plastu doporučuji Gembird, za dobré peníze slušný plast (hlavně co se týká PLA).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » úte 27. lis 2018 20:18:30

Ahoj, nakreslil jsem v DesignSpark Mechanical 2.0 takovy krouzek viz priloha a exportoval do stl, ale v Repetier-Host se mi plocha po obvodu kresli jako mnohouhelnik a ne cisty kruh. Jde to nejak obejit?? Diky.
Přílohy
aaa.stl
(7.31 KiB) 76 krát
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 2 návštevníků

cron