Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 27. lis 2018 20:57:44

oscar píše:Ahoj, nakreslil jsem v DesignSpark Mechanical 2.0 takovy krouzek viz priloha a exportoval do stl, ale v Repetier-Host se mi plocha po obvodu kresli jako mnohouhelnik a ne cisty kruh. Jde to nejak obejit?? Diky.


Ahoj,
to je v pořádku. Máš defaultní nastavení exportu do STL. Až budeš dávat něco exportovat do STL, tak než to uložíš je tam tlačítko Možnosti...
Tam si v nastavení rozlišení nastav třeba na Jemné. Potom bude vyexportované STL opravdu kulaté, ale vzroste rapidně jeho velikost.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » stř 28. lis 2018 9:02:00

Diky, to jsem potreboval, nejak jsem si toho tlacitka nevsiml.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod pavelpby » pon 07. led 2019 20:48:27

Ahoj, mám skromný dotaz. Jde mi o Babystep. Jedu už nějaký čas na repetieru 0.92.9 a tahle funkce mi korektně nefunguje. V konfiguráku mám v řádku Z Babystepping multiplicator volbu 1, stejně jako Ty ve svých videích. Pokud chci tuhle fičuru použít, tak reaguje jen na první cvaknutí encodéru, poskočí, ale na další ani ťuk, řekněme až na 11 - 12 cvaknutí a to pokaždé jinak. Představoval jsem si co cvaknutí to stovka, třeba. Hledal jsem po netu a výsledky nic moc. Nechci úplně zběsile zkoušet volbu 2,3,4.. a dokola přehrávat firmware. Hádám špatná kompilace, nebo verze repetiéru, nebo problém v encodéru. Netušíš Ty, nebo někdo jiný co by mohlo pomoci ?

Jiný zádrhel není, tisk OK.

Díky pby.
Uživatelský avatar
pavelpby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 07. led 2019 20:37:17

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 07. led 2019 21:37:03

Osobně tuto funkci nepoužívám, protože z mého pohledu je stejně jako Autoleveling prakticky zbytečná.
Nicméně jednou jsem to ze zvědavosti a lenosti použil a přišlo mi že to funguje normálně. Jak už z názvu funkce vyplývá, pro jen minimální posuv je třeba hodně protočit voličem.
Osobně se domnívám, že onen multiplikátor je jen počet mikrokroků o kolik se má daná osa pohnout při jednom kroku voliče. Takže vše závisí na počtu mikrokroků na otáčku osy Z. Čili pokud by jsi s tím chtěl pohnout o milimetr při multiplikátoru 1 bude to při trapézu 2mm a driveru 32 mikrokroků 3200 cvaknutí a to je celkem brutus. Takže zkus nějaký vyšší číslo, aby ti to jelo víc. Samozřejmě záleží na konkrétní konfiguraci dané osy na dané tiskárně.
Takže toto je moje teorie o této funkci a jak ji použít. To jestli správná či nikoli už nechám na tobě a tvém výzkumu. Věřím, že až to vybádáš, že se snámi podělíš.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod pavelpby » úte 08. led 2019 19:56:57

Ahoj, děkuji za promptní reakci ;) .
Jsem začátečník a intenzivně tisknu teprve rok, tedy se pořád učím (vím prd). Autoleveling neužívám, ale babystepp jsem objevil a na vlastní oči viděl u kolegy. Hodil by se mi při mých "pokusech s novými materiály a nastavením prvních vrstev", nezbytnost to určitě není. Spíš jsem hledal něco jako dokumentaci k jednotlivým volbám repetieru - a zatím ne moc úspěšně, bohužel. Když jsem si nastavoval a kompiloval první firmware, řešil jsem jen ty nejnutnější věci, asi jako každý a k ostatním jsem dospěl, nebo dospívám časem. No a tady tápu, jediné co jsem našel, je informace, že tohle spolehlivě fungovalo do verze 0.92.3., ale princip jak to funguje jsem nedohledal a sázet čísla od boku a flashovat dokola firmware se mi nechce.

Nevadí, dodělávám teď jednoho rebela pro kamaráda, zkusím starší repetier a uvidím. Každopádně ještě jednou děkuji.

pby
Uživatelský avatar
pavelpby
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 07. led 2019 20:37:17

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » čtv 17. led 2019 13:38:04

Zdravím mam takový dotaz možná pro někoho hloupý ale já aspoň budu vědět že uvažuji správným směrem. Díval jsem se na video jak se nahrává firmware do arduina když tam nějaký firmware nahraju a potom tam budu chtít nahrát upravenou nebo novější verzi tak se musí nějakým způsobem ta stávající vymazat nebo to stačí přehrát tou novější verzí (novější přepíše tu starší?)Mám drivery A4988 a chci je vyměnit za 8825.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 17. led 2019 16:13:05

Při přehrávání firmware dojde vždy k přepsání toho původního, takže mazání není nutné a ani to bez speciálního programátoru není možné.
V případě, že budeš měnit jen drivery není nutné firmware měnit. Jediná změna, která nastane je jiný počet mikrokroků z 16ti na 32 a z toho se bude odvíjet změna kroků na 1mm pro každou osu. Tento údaj je možno změnit v EEPROM.
Jinak při přepsání firmware nedochází k přepisu EEPROM, takže pokud by jsi změnil v novém firmware právě tyto počty mikrokroků a pak aktualizoval firmware v tiskárně, změna se nemusí projevit dokud nenačteš nové hodnoty z firmware do EEPROM. Nicméně toto všechno záleží na tom jaký používáš firmware a jak je v něm nastavena práce s EEPROM.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 01. úno 2019 20:57:28

Zdravím tak jsem podle videa o nahráváni firmware se toto snažil provést a při kompilaci mi naskočila tato hláška a jelikož jsem si vytvořil dvě verze tak se toto stalo u obou v čem by mohl být problém?
Obrázek
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 01. úno 2019 23:20:48

Těžko říct. Píše to, že to nemůže najít nějakej soubor. Zkus jestli ti jde zkompilovat některý ukázkový projekt. Pokud ne máš nějak dojebané Arduino IDE. Můžeš zkusit kompilaci i v nějakém starším.
Nicméně je tu od tebe málo informací na nějakou podrobnější radu. Nevím co kompiluješ a jak.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » sob 02. úno 2019 1:53:04

No vytvořil jsem firmware dle tvého videa tady ve vlákně pro repetier a podle dalšího se to snažil nahrát měl jsem verzi pro drivery 4988 a 8825 a u obou verzí to vyhodilo stejnou chybu že ne muže najít ten soubor. četl jsem na internetu že muže být problém v tom že mám novou verzi arduino 1.8.8. a nahrávám starší firmware 0.92 na tom videu jsem si všiml že jsi mněl verzi 1.8.5 ?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 02. úno 2019 9:45:55

No jakmile napíšeš pár podrobností, třeba, že jde o firmware Repetier v0.92.9, tak ti hned můžu poradit, ať použiješ Arduino IDE v 1.6.5. Na novějších to většinou hází chyby.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » ned 03. úno 2019 1:09:53

Ano jedna se o firmware Repetier 0.92.9 ale já si myslím že je problém někde v kompu stáhnul jsem si IDE Arduino v1.8.5 a zkoušel vytvořit kompilaci bez naharání a vyhodilo to úplně stejnou chybu taktéž i v případě že jsem stáhnul firmware již vytvořené z rebel fóra.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 11:59:03

Jak jsem psal zkus IDE 1.6.5. U firmware ani tak nejde o to jestli jsou tam nějaké změny. Případně pokud to chceš kompilovat v novějším IDE použij novější verzi firmware 1.0.3. Ta jde bez problémů kompilovat v nejnovějším IDE.
Jinak to jestli ti funguje správně IDE poznáš tak, že zkompiluješ nějaký ukázkový projekt.

Případně můžeš použít nějakou již zkompilovanou verzi a potřebné změny uděláš v EEPROM.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » ned 03. úno 2019 17:54:19

jakým způsobem se tam nahraje už hotový kompilát?
Naposledy upravil antoans dne ned 03. úno 2019 20:50:54, celkově upraveno 1
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 18:26:53

antoans píše:jakým způsobem se tam nahraje už hotový kompilát?


XLoader
Určitě to v nějakém mém videu ohledně firmware popisuji.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pon 04. úno 2019 22:41:25

Tak už jsem to vyřešil byla to dlouhá cesta k souboru. Nakopíroval jsem to přímo na disk s operačním systémem a už to jede firmware nainstalované. Jen se mi zdá že po spuštění to netopí.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 05. úno 2019 1:02:30

antoans píše:Jen se mi zdá že po spuštění to netopí.


No jsou jen 2 možnosti. Buď to topí nebo ne. Pokud firmware hlásí že topí a fyzicky to netopí, tak to po nějaké době vyhodí chybu (u trysky za 7 vteřin u bedu to trvá o něco déle). Pak nezbývá než hledat, kde se stala chyba.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » úte 05. úno 2019 19:22:57

Tak jsem po zhlédnuti videa "kontrola a nastaveni " zase o malinko chytřejší.Odzkoušel jsem koncáky a vytápění a je to ok.Jen jsem musel opravit špatný spoj na konektoru termistoru hodbedu jen drivery chybí jelikož se stále ještě válejí někde na celnici. A na světě bude o jednu funkční tiskárnu zase víc. Snad jen ofuk výtisku bych potřeboval.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » pát 08. úno 2019 18:49:54

Ahoj, tak jsem se konečně po roce, co se mi doma válí díly na rebel-s, dostal k tomu, že bych to dal do hromady. A mám otázku na osu Z. Jinak se zdá, že vše funguje jak má. Tak tedy, při HOME osy Z mi zůstane stlačený koncák. Je to správně? U osy X a Y se po HOME rozepne. To uvádíš i ve videu, ale o ose Z se tam moc nemluví. Obecně jsem měl s osou Z problémy. Čínské závitové tyče se moc nekamarádily s čínskými ložisky, ale po použití pár domlouvacích nástrojů jsem je skrz ložiska dostal. Pak mi chodila osa Z po posunutí o 1mm na displeji fyzicky o 4mm. Tak jsem zjistil, že ty závitové tyče mají 4 drážky tudíž jsem musel upravit krokování. Nejdřív jsem zkusil upravit příslušnou položku v programu adruina, ale to nepomohlo. Tak jsem si znovu vyjel komplet repetier FW ze stránek s upraveným krokováním, ale to také nic nezměnilo. Tak jsem se nakonec tady na fóru dočetl, že se to musí změnit v eeprom. Tak jsem to přes repetier host udělal a už to běhá správně. Dokázal by mi někdo vysvětlit, proč se tento údaj nedá změnit když jsem se připojil rovnou do arduina, ani když jsem tam poslal nový FW? Myslel jsem si, že prostě adruino je jen hloupoučká hračička co pracuje s daty v programu a ne že si někam něco vypaluje do paměti a pak to neumí změnit.

Dík za info co s tím koncákem
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 08. úno 2019 20:02:54

Vemu to odzadu. Proč ti nepomáhalo změnit krokování ve firmware. Ono se ve skutečnosti změnilo, jenže tiskárna pracuje se dvouma sadama hodnot. Jedna sada je uložena napevno ve firmware. Pokud použiješ nové Arduino MEGA, které nemá nic uložené, použijí se hodnoty přímo z firmware. Pokud je zároveň povolen zápis hodnot do EEPROM, překopírují se veškeré hodnoty z firmware právě do EEPROM. Při dalším spuštění se již nenačítají hodnoty z firmware, ale z EEPROM právě z důvodu, že mohl někdo uživatelsky hodnoty změnit. Pokud chceš načíst hodnoty z firmware do EEPROM je na to položka v menu, která tuto aktualizaci udělá.
Právě díky EEPROM je možno měnit hodně parametrů uživatelsky bez nutnosti zásahu do firmware, což většina uživatelů neumí.
Nyní k tomu proč se po zreferování neposouvá osa Z z koncáku. Ve videu jsem to říkal. U OS X a Y se to posune o 1mm, protože je to nastaveno ve firmware a protože to nemá na nic vliv. Tímto způsobem si můžeš seřídit tyto osy přesně na tvůj stolek, aby jsi měl přesně NULU tam kde ji potřebuješ.
U Osy Z to z logiky věci nemá smysl a potřebuješ ji referovat přesně na NULU. Jaký by mělo smysl s ní potom povijet o 1mm nahoru. To by přece tisklo do vzduchu.
Jinak Arduino není hloupoučká krabička je to počítač poměrně slušného výkonu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1010
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » ned 10. úno 2019 14:41:36

no vidíš, díky za upřesnění myšlenek. Občas do mě stačí jen kopnout, abych si uvědomil širší souvislosti. Mohl bych se ještě zeptat jaká položka menu mi načte hodnoty z FW do EEPROM? Pokud se tedy bavíme o IDE Arduino 1.8.5 ? Nikde v menu o eeprom nic nevidím... a z toho co píšou na netu také moc chytrý nejsem. díky
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron