Komunikace firmware - PC_nefunkční

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » ned 07. led 2018 9:33:38

Zdarec mám takový problém nahrál jsem si fimware REPETIER do arduina 2560 přes Arduino 1.6.5 po několika pokusech se mi nahrál ale zabíra jen 36% což mi připadá jako málo ale to je jedno .... hlavní problém je že když připojím tiskárnu k pc zapnu repetier host a dám připojit tak ne a ne se připojit zkoušel jsem i přes ten server a tam mi to když dám autodetekci přenosové rychlosti tak mi to ani nenajde nic tak nevím co stim :( jak jinak ji mám připojit
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » ned 07. led 2018 9:51:58

Ještě dodám když se pokusím připojit tiskárnu přes pronterface tak mi to vypíše tohle když dám rychlost 115200 .......
Connecting...
Traceback (most recent call last):
File "printrun\pronterface.pyc", line 1053, in connect
File "printrun\pronsole.pyc", line 720, in connect_to_printer
File "printrun\printcore.pyc", line 46, in inner
File "printrun\printcore.pyc", line 208, in connect
File "encodings\utf_8.pyc", line 16, in decode
UnicodeDecodeError: 'utf8' codec can't decode byte 0xf8 in position 37: invalid start byte
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » ned 07. led 2018 11:57:14

Takže budu předpokládat, že komunikační rychlosti jsou nastaveny správně jak ve firmware, tak v Repetier Hostu na 115200bps, dále budu předpokládat, že je nastaven i správný ComPort. Dále budu předpokládat, že používáš desku Ramps případně holé Arduino bez Rampsu a na UARTu 0 není nic připojeno (třeba Bluetooth).
Dále budu předpokládat, že je ve firmware nastaven správný UART port a to 0 pro spojení s PC.
Bohužel jsi nenapsal co to napíše za chybovou hlášku, když to zkusíš propojit s PC.

Ta velikost firmware je skutečně divná. Přidej sem tvůj konfigurák, aby se dalo podívat jestli to máš správně nastaveno a případně popiš tvojí sestavu elektroniky (z čeho se skládá).

Takto když musím vše domýšlet je to opravdu těžké cokoli poradit. Vždy když píšeš dotaz musíš uvést všechny relevantní informace včetně postupů jak jsi co dělal. Nikdo, kdo nemá tušení co používáš za elektroniku a její konfiguraci nemůže vařit z vody.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » ned 07. led 2018 13:13:58

Ano komunikační rychlost je nastavena stejně Comport jsem nastavoval jen na Hostu přece ne ? používám Ramps 1.4 s arduino 2560 - čisté ( asi ) nevyznám se v tom
Nevím kde je UARTu port ale pokud myslíš to z arduina port tak ano
chybovou hlášku jsem poslal v další zprávě hned pod tou první

Elektronika se skládá z Ramps 1.4 s DRV8825 pak arduino 2560...HEATBED MK2B .... standartní krokové motory SX17-1003LQCEF (0,3 Nm)
SX17-1005QCEF (0,52 Nm)

http://www.uschovna.cz/zasilka/UCGMLU8T ... guration.h

omlouvám se že jsem nenapsal hned parametry byl jsem v práci

tohle se mi ukazuje u pronterface :
Connecting...
Traceback (most recent call last):
File "printrun\pronterface.pyc", line 1053, in connect
File "printrun\pronsole.pyc", line 720, in connect_to_printer
File "printrun\printcore.pyc", line 46, in inner
File "printrun\printcore.pyc", line 205, in connect
File "serial\serialwin32.pyc", line 71, in open
File "serial\serialwin32.pyc", line 186, in _reconfigurePort
ValueError: Cannot configure port, some setting was wrong. Original message: [Error 31] Zařízení připojené k systému nefunguje.


a tohle u repetir host:
12:29:40.140 : No start signal detected - forcing start
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » ned 07. led 2018 14:09:02

Takže to proč je ten firmware tak malý je protože je komplet vypnutý uživatelský interface. Takže pokud chceš tiskárnu ovládat čistě z PC může být, ale není to dobrý nápad.
Ve firmware se zdá všechno co se týká spojení s PC OK. Abychom vyloučily problém ve firmware nahraj tam tuto verzi a zkus to propojit s PC.
Pokud to nepůjde je problém buď v desce MEGA nebo PC respektive v nastavení softu.

Nemám tucha jak funguje Pronterface pač ten nepoužívám.
Ale je mi divná ta hláška z Repetier Hostu. To by znamenalo, že Comport se normálně otevře, ale tiskárna nekomunikuje.
Takže ještě pro upřesnění udělej screen z Repetier Hostu jak máš nastavenou kartu pro propojení s tiskárnou (Nastavení/Nastavení Tiskárny/Připojení)
Mělo by to vypadat takto, samozřejmě s jiným číslem ComPortu:
Přílohy
2018-01-07.png
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » ned 07. led 2018 14:36:38

Ted jsem nahrál tvuj a ukazuje to 58% zabráno což mi připadá jako o hodně lepší ..... https://ctrlv.cz/hLCX tady je ten sreen
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » ned 07. led 2018 15:25:05

No ten můj je větší pač je tam povolený uživatelský interface se čtečkou SD a plno dalších věcí, ale to nemá na tento problém vliv.
Takže jsem to pochopil, že to nefunguje ani s mým firmware?
V tom případě bych viděl problém někde v PC. Osobně bych zcela odinstaloval ten Repetier HOST včetně toho serveru a poté znovu nainstaloval, ale bez toho serveru.
Také hodně pomáhá přehodit to do zcela jiného USB, tak aby se změnil ComPort. Pokud se nezmění je dobré odinstalovat a znova nainstalovat driver Arduina nebo USB.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » ned 07. led 2018 15:58:10

Nefunguje ale na arduinu a rampsu už bliká vice diod takže se asi něco změnilo ... dobře zkusim to nainstalovat a odinstalovat a uvidim :)
dám pak hned vedet
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 08. led 2018 12:37:20

tak jsem odinstaloval arduino a ten druhý a znovu nainstaloval ale bez serveru jak bylo řečeno a ukáže se tohle

https://ctrlv.cz/hSeI
https://ctrlv.cz/S4Ju
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 08. led 2018 13:44:05

Takže todle je jasný problém v tom, že nejde otevřít ComPort.
Ovšem je otázkou jak je možné, že ti ten ComPort jde otevřít, když nahráváš firmware do MEGA.
Zkus normálně přes nějaký sériový terminál otevřít daný comport jestli to půjde. I v Arduino IDE je terminál a jde to zkusit s ním.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 08. led 2018 18:41:17

zkusím to ale ted jsem to zkoušel i na dalším PC a stejna chyba tak nevim jestli to je PC


myslíš ten seriový monitor ? když nastavím na danou rychlost tak desky zablikaji a napíše se tohle dole

Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NullPointerException
at processing.app.Serial.write(Serial.java:194)
at processing.app.Serial.write(Serial.java:214)
at processing.app.SerialMonitor.send(SerialMonitor.java:84)
at processing.app.SerialMonitor.access$100(SerialMonitor.java:31)
at processing.app.SerialMonitor$2.actionPerformed(SerialMonitor.java:61)
at javax.swing.AbstractButton.fireActionPerformed(AbstractButton.java:2022)
at javax.swing.AbstractButton$Handler.actionPerformed(AbstractButton.java:2346)
at javax.swing.DefaultButtonModel.fireActionPerformed(DefaultButtonModel.java:402)
at javax.swing.DefaultButtonModel.setPressed(DefaultButtonModel.java:259)
at javax.swing.plaf.basic.BasicButtonListener.mouseReleased(BasicButtonListener.java:252)
at java.awt.Component.processMouseEvent(Component.java:6525)
at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(JComponent.java:3324)
at java.awt.Component.processEvent(Component.java:6290)
at java.awt.Container.processEvent(Container.java:2234)
at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Component.java:4881)
at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2292)
at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4703)
at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Container.java:4898)
at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Container.java:4533)
at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Container.java:4462)
at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2278)
at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Window.java:2750)
at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4703)
at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(EventQueue.java:758)
at java.awt.EventQueue.access$500(EventQueue.java:97)
at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:709)
at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:703)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:75)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:86)
at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:731)
at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:729)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:75)
at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:728)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:201)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:116)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:105)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:101)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:93)
at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:82)

ale předtím se to sekne a nejde stím nic delat tak povytáhnu USB A pak napíše viz navrchu
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 08. led 2018 19:43:52

Hmm, todle je všechno strašně podezřelé. Podle toho by ti tam neměl jít ani nahrát firmware.
Takže ještě jednou popiš krok za krokem co to dělá:
1. Rozeber arduino MEGA a Ramps, a dál pracuj pouze jen s deskou Arduino MEGA.
2. Připoj MEGO do USB tvého PC.
3. Přejdi ve tvém PC do správce zařízení a rozklikni Sériové Com a LPT porty (dej sem screen).
4. Zjisti port Arduina
5. Pust Arduino IDE a nastav v něm danou desku (MEGA 2560) a com port té desky (dej sem screen).
6. Otevři projekt firmware Repetieru a dej ho nahrát do desky (dej sem screen jak to dopadlo).
7. Pokud vše OK, pust Sériový monitor a nastav rychlost 115200bps.
8. Poté musíš dostat stejný záznam jako je na obrázku. Tedy nějaký počáteční výpis a pak už dokola se opakující hláška o chybě teploty.

Pokud cokoli z tohoto seznamu selže je to třeba řešit. Dobré by bylo to natočit na video, aby to bylo jasné.
Přílohy
2018-01-08.png
Toto to musí napsat v sériovém terminálu pokud je připojeno jen Arduino MEGA bez Rampsu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 08. led 2018 20:02:06

natočil jsem video pošlu to ale ten seriový monitor vubec nefunguje

http://www.uschovna.cz/zasilka/UDMWBUK5RYW23KHT-LIR/
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 08. led 2018 21:18:59

Tak bohužel mě již nic nenapadá.
Osobně bych zkusil jiné arduino. Podle všeho z něj leze nějaký rozsypaný čaj. Co mě zaráží je to, že ti přes com Port jde nahrát firmware, ale pak z toho leze todle.
Přijde mi to jako by byl nějak nakopnutý ten procák co dělá USB/TTL převodník. Ještě můžeš to arduino připojit přes nějaký jiný USB/TTL převodník přímo na UART 0 (1) ATMEGy2560 (viz předchozí odkazy) a zkusit to pak propojit s tím Repetier HOSTem.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 08. led 2018 22:11:39

Nevadí ....díky moc za rady čas a pomoc :) zkusím to ještě a kdyby i tam to nevyšlo obědnal jsem si klon arduina 2560 tak to zkusim s ním
ps : USB/TTL převodník ---mam strčit normál do aduina ?
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 08. led 2018 22:28:04

cirda74 píše:Nevadí ....díky moc za rady čas a pomoc :) zkusím to ještě a kdyby i tam to nevyšlo obědnal jsem si klon arduina 2560 tak to zkusim s ním
ps : USB/TTL převodník ---mam strčit normál do aduina ?


Normálně ho zapojíš na RX0 a TX0 (samozřejmě překříženě). Tím obejdeš USB na arduinu a budeš komunikovat přímo z procesorem.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 08. led 2018 22:31:15

Doobře snad jsem to pochopil díky :)
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » úte 09. led 2018 15:39:49

ted jsem nainstaloval ten klon
a monitor seriový m vypsal tohle
https://ctrlv.cz/kmAL

a poslední otázka podle návodu na rebelu II je zapojení motorku následovné černá - oranžová - modrá - bílá
ale já mám zapojení od výrobce následovné oranžová - černá - modrá - bíla
microcon SX17-1003LQCEF (0,3 Nm)
SX17-1005QCEF (0,52 Nm)

nevadí to ?
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » úte 09. led 2018 18:05:57

cirda74 píše:ted jsem nainstaloval ten klon
a monitor seriový m vypsal tohle
https://ctrlv.cz/kmAL

a poslední otázka podle návodu na rebelu II je zapojení motorku následovné černá - oranžová - modrá - bílá
ale já mám zapojení od výrobce následovné oranžová - černá - modrá - bíla
microcon SX17-1003LQCEF (0,3 Nm)
SX17-1005QCEF (0,52 Nm)

nevadí to ?


Takže ten obrázek výpisu už je takto v pořádku. Takhle by to mělo jít normálně propojit s ovládacím programem např Repetier HOST.

K tomu zapojení motorů. Nevadí to jen pokud je to takto správně. Můžeš to normálně otestovat. Pokud změříš oranžová - černá a modrá - bíla musí to být vždy cívka, takže naměříš nějaký odpor. Případně tyto dva vodiče můžeš zkratovat a poté zkusit otočit hřídelí motoru. Pokud jsi zkratoval vinutí půjde motorem točit velmi těžko a je to správně. Pokud zkratuješ obě vinutí (každé samostatně) nemělo by jít motorem skoro otočit (rukou).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » úte 09. led 2018 18:10:26

vyzkouším zkusil jsem otočit motorama a jen hrčely a neotáčeli se ale když jsem dal model a tisk tak se ty osy pohly ale jen cukaly sebou mám zvýšit na potenciometru ?
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » úte 09. led 2018 18:19:59

cirda74 píše:vyzkouším zkusil jsem otočit motorama a jen hrčely a neotáčeli se ale když jsem dal model a tisk tak se ty osy pohly ale jen cukaly sebou mám zvýšit na potenciometru ?


Pokud motory cukají a drnčí jsou blbě zapojené. Zkontroluj ty vynutí a přepíchej konektory tak aby vynutí seděli s Rampsem.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 853
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron