Komunikace firmware - PC_nefunkční

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » úte 09. led 2018 18:21:30

Dobře podívám se na to a poměřím dík :)
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pát 12. led 2018 17:00:53

Konečně jsem našel ten multimetr a naměřil jsem nějaký ten odpor na drátech ....ale pořád se nechcou rozjet motůrky pískají a nejedou max škubnou
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pát 12. led 2018 20:31:45

Pomocí potenciálmetru jsem zkoušel proud od 0.10 až 1.5 V ale pořád to jen píská a nehne se ..bojím se přidat aby to neshořelo
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pát 12. led 2018 21:20:15

Takže prvně je třeba zkontrolovat nastavení mikrokrokování, zda je správně nastaveno. Dále dle parametrů motoru nastavíme proud driveru. Pokud má motor max proud 1A nedoporučuji nastavovat více jak 800mA. Proud se nastaví tím trimem a to pomocí napětí, které měříme na běžci trimu vůči GND. Každý driver má svůj vzorec, podle kterého přepočítáme napětí na proud.
Pokud je vše toto správně nastaveno a přesto motor nejde, můžou být 2 běžné příčiny. V prvním případě je vadný driver. Pak není jiná možnost a rovnou měníme driver.
Druhou možností je špatně zapojený motor. Každý motor má v dokumentaci napsáno jak jsou v něm zapojeny vynutí a na jaké vodiče je toto vynutí zapojeno. Stejně tak je na desce Ramps popsáno, který pin patří kterému vinutí. Toto musí sedět. Jinak samozřejmě motor nepojede a bude dělat jen bordel a možná občas cukne.
Víc příčin většinou nebývá. Takže je třeba se na toto zaměřit.
Další hlubší analýzou můžeme pomocí osciloskopu a logického analyzátoru monitorovat signály STEP, DIR a ENABLE zda jsou tak jak mají být, ale to asi už není pro běžné smrtelníky.

PS: Samozřejmě neškodí zkusit i jiný motor (ideálně od jiného výrobce).
A samozřejmě vše výše popsané předpokládá, že napájení driveru ovládacím napětím 5V/100mA a výkonovým napětím (třeba 12V/min2A) je naprosto v pořádku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pát 12. led 2018 22:52:07

Dobře díky moc :) zkusím jak říkáš .... ale ted jsem zkoušel jak je v repetier host manuál ovládaní tak jsem zkoušel pohybovat po 0.1 kroku a to šlo hybali se skoro všechny osy ale když jsem dal jeden krok či vice jen to piskalo
ale vyzkouším ty návrhy snad se to povede
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 15. led 2018 17:37:58

Je možné že tam naměřím jen volty ne aj ampery ? abych spočítal pak vysledny proud
Naposledy upravil cirda74 dne pon 15. led 2018 18:18:05, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 15. led 2018 17:54:19

cirda74 píše:Je možné že tam naměřím jen volty ne aj ampery ? abych spočítal pak vysledny proud


Tak této otázce fakt nerozumím.
Žádné Ampéry se nikde neměří (pokud je někde budeš měřit s největší pravděpodobností něco odpálíš).
Vždy měříme na driveru napětí (referenční) a teprve toto napětí dle patřičného vzorce přepočítáváme na Proud (tedy Ampéry).
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 15. led 2018 18:18:16

našel jsem že na driveru DRV8825 JE zapojení A2...A1..B1...B2
ale já mám zapojení A1...A2...B1.. B2

NENÍ to kvuli tomuhle ?
nebo to takto muze byt ?

dobře ten vzorec jsem si našel tak to tím vynásobím a mám tedy proud ktery by měl byt max 1A ale doporučuješ 800mA

DRIVERY Musí byt v pořádku když pohybuji s motory v manuál na 0.1 kroku ale na 1 kroku to už nejde :( se asi na to vyseru jak to vidim
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 15. led 2018 19:06:47

Co se týká těch vinutí. Pokud nejsou prohozené vysloveně mezi sebou tak by to nemuselo vadit. Ale přehodit to přesně jak to má být je si otázka 30 vteřin, takže bych to přehodil ať je jistota.

Vadný/Nevadný driver se nemusí vždy chovat tak, že by vůbec nešel. Mám tu vadný driver, který normálně motorem bez problému na prázdno točí a nepoznal bys, že je problém. Až když se trochu motoru naloží tak začne dělat psí kusy.

Jen mě tak napadá v jaké ose že ti to nejde? Že říkáš, že při posuvu o 0,1mm ti jde a při posuvu o 1mm už ne. Jak jsi zjistil, že opravdu popojel 0,1mm?
Jak to vůbec ovládáš?
Ještě by to mohly dělat i špatně nastavené Akcelerace motorů. S tím jsi nějak hýbal a přenastavoval?
Nefunguje ti takto žádný motor, nebo některé fungují?
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 15. led 2018 19:22:49

Už to zkouším přehazovat vinutí
aha tak to se omlouvám ja elektronice moc nerozumím což jde asi hodně poznat :D
ovládám motory v repetireru host v manuálním ovládání a tam je přeci posunout o 0.1...1..10...50 přesně nevím ale beru to podle toho
nefungují motory na ose x...y..z .... motor který má za ukol vhánět filament do trysky se otáčí ikdyž na opačnou stranu
AKCELERACE MOTORU ? :D myslím že jsme stím nehýbal nevím ani kde to je :D Jestli to je to EEPROM tak to jsem nastavoval podle tvého videa
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod cirda74 » pon 15. led 2018 19:28:10

Ty vole .... odpust mě to ....ale kamoš co je elektrikář došel na tu chybu já jsem tam nedal můstky pod drivery na ramps :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar
cirda74
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 07. led 2018 9:21:38

Re: Komunikace firmware - PC_nefunkční

Příspěvekod Sakul » pon 15. led 2018 19:32:27

No to je právě ono. Ještě že jsem se na to ptal v TONTO příspěvku hned v první větě.
Tak hlavně pokud už to jde. Pro příště již doporučuji se do takovýchto akcí sám bez dohledu znalé osoby vůbec nepouštět.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 854
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník