Problém s Ventilátorem

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Blade » úte 16. led 2018 18:16:10

Nevím jestli je to problém Repetier nebo Repetier host, ale během tisku se my postupně zpomaluje ventilátor a musím ho vždy ručně vrátit na sto procent. Předpokládám že je to něco v G-codu,
ale nemůžu najít žádné nastavení co by to mohlo způsobovat. Nesetkal se s tím už někdo?
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34

Re: Kompilace firmware Repetier

Příspěvekod Sakul » úte 16. led 2018 20:27:33

Zkus to trochu rozvést. Jaký ventilátor? Na tiskárně jich může být i klidně 5. Takhle se těžko odhaduje, který to je. Sice tuším, ale potřebuji to vědět a né tušit.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 828
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Blade » úte 16. led 2018 21:43:32

Jde o ventilátor na chladiči extruderu který mám připojen na D9. Tak je nastaven i v Repetieru.

Tady je Start G-code
M106 ; zapnutí ventylátoru
G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34

Re: Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Sakul » úte 16. led 2018 22:29:44

Tak to mi přijde trochu divné. Nemáš náhodou na mysli ventilátor pro chlazení výtisku? To je totiž ten co se běžně na tento vývod připojuje a je řízen z G-code.
Takže budu předpokládat, že je to tak jak jsem právě napsal.
Máš sice na začátku G-code definovaný start ventilátoru, ale ten může být dále v g-code vypnut nebo změněny otáčky. Standardně na to existuje položka ve sliceru, kde se nastavují parametry tohoto ventilátoru. Pokud je tam povoleno použití ventilátoru, slicer podle potřeby a přednastavených parametrů vygeneruje v daných úsecích g-code potřebné spínání ventilátoru.
Popisuji to ve videu zde:
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 828
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Blade » stř 17. led 2018 7:37:43

Ventilátor na ofuk výtisků tam zatím vůbec nemám tak jsem to zapojil jak jsem psal výše. Zkusím to tedy přehodit na jiný výstup a uvidíme.
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34

Re: Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Sakul » stř 17. led 2018 15:51:03

Jo takhle. No tak ten větrák napoj přímo na 12V ze zdroje a nemáš problém. Běžně se to takto dělá.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 828
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s Ventilátorem

Příspěvekod Blade » ned 28. led 2018 16:19:24

Tak jsem se k tomu konečně dostal a vše odzkoušel. Přidal jsem ventilátor na ofuk výrobků který jsem dal na D9 a ofuk extruderu jsem napojil na D5. Tak že to, už funguje jak má.
Snad ještě dodám že to není přímo z D5 na vventilátor, ale jde to do obvodu kde to spíná tranzistor, aby to snad někdo nezapojil přímo na D5 či jiný výstup z arduina.
Uživatelský avatar
Blade
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 08. lis 2017 20:15:34


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron