Generování dat pro CNC frézku

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pát 15. zář 2017 15:35:27

V tomto tématu se zabývám generováním dat pro obráběcí CNC stroje. Tentokráte se zaměřením na návrhový systém Eagle a program Cut2D.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 929
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod krevetky » ned 03. úno 2019 11:13:05

Zdravím.
Dá se nějak v PCB-GCODE nastavit, aby ořez celé desky (mill) jel po vrstvách třeba 0,3mm a ne celý najednou?
Je nějaký způsob, jak to nastavit? Popřípadě nějaký způsob, jak to udělat?
Uživatelský avatar
krevetky
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 09. kvě 2018 17:05:10

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 12:10:40

Bohužel se domnívám, že to PCB-Gcode neumí. Nicméně není důvod to jet vícekrát. Pokud to tvůj stroj nezvládá stačí snížit rychlost, tak aby to zvládal.
Jinak díky tomu, že kód pro ořez je celkem jednoduchý jde ho rozkopírovat s upravenou výškou frézování.

Zde je původní G-code pro jeden průběh:
Kód: Vybrat vše
(Z Axis Settings)
(  High     Up        Down     Drill)
(5.0000     1.5400     -0.2000    -3.0000 )
G21
(Absolute Coordinates)
G90
S15000
G00 Z5.0000 
G00 X0.0000  Y0.0000 
M03
G04 P3.000000
G00 Z1.5400 
G00 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-2.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700
G00 Z5.0000 
M05
M02


A Zde upraven pro dva průběhy:
Kód: Vybrat vše
(Z Axis Settings)
(  High     Up        Down     Drill)
(5.0000     1.5400     -0.2000    -3.0000 )
G21
(Absolute Coordinates)
G90
S15000
G00 Z5.0000 
G00 X0.0000  Y0.0000 
M03
G04 P3.000000
G00 Z1.5400 
G00 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-1.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700
G01 Z-2.1000 F127   
G01 X-100.3300 Y-1.2700 F450   
G01 X-100.3300 Y76.2000
G01 X1.2700  Y76.2000
G01 X1.2700  Y-1.2700 
G00 Z5.0000 
M05
M02
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 929
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 03. úno 2019 13:21:50

Zdravím , mohl bych se přimluvit za případné zveřejnění samostatného videa, které by se zabývalo jen použitím příslušných vrtacích dat z programu Eagle při výrobě DPS v domácích podmínkách. Na fóru jsem našel video staršího data (jen ukázka usazení a vrtání) a mám dojem , že jsem něco podobného našel i v nějakém delším videu ale teď né a né si vzpomenout kterém to bylo a v kterém času videa to bylo.

Děkuji za odpověď v reakci na tento výše uvedený text a jdu studovat. Případně posuďte jestli jako admin tento příspěvek nesmáznete.
Naposledy upravil ulitej dne ned 03. úno 2019 13:48:34, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 13:35:46

V úvodním příspěvku je video, kde je vše řečeno.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 929
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod krevetky » ned 03. úno 2019 14:15:58

S vrtáním až tak problém není. Akorát mi to dělá vždy to, že když po odvrtání prvních děr najede vřeteno do místa pro výměnu vrtáku za větší, tak to musím hlídat a vždy to pauznout, jinak proces pokračuje dál s původním nástrojem. určitě by šlo zase nějak upravit gcode, ale v tolika řádcích se člověk ztrácí.
Jinak děkuji moc za ukázku gcode. Určitě pomůže ;)
Uživatelský avatar
krevetky
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 09. kvě 2018 17:05:10

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 03. úno 2019 14:30:41

To je přesně ten problém, že GRBL firmware nezná všechny G-Code a dost jich prostě ignoruje. Třeba Mach to zná, ale mám pocit, že je nutné povolit výměnu nástroje v nastavení jinak to ignoruje také.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 929
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 03. úno 2019 15:57:22

Na základě komunikace s adminem (Sakul), když jsem začínal se seznamovat s FW GBRL a vždy se mi zastavil nástroj po určitém vykonaném pohybu jsem musel znova "ručně pustit" další část dat. Takže jsem musel smáznout všechny řádky s tímto příkazem "M3 M8" a simulace průchodu vřetena provede celou trasu. Takže nešlo by vložit na místo dat tam, kde se vřeteno dostaví na výměnu nástroje.
Omlouvám se za zcela radu typu - pokus omyl.
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » ned 10. úno 2019 18:13:59

Takže opět tady zdravím a přicházím s dotazem , který koresponduje s videm (po cca 33 minutě) ke kterému je zde vedena diskuze. Dotaz se stahuje i ke stavbě malé CNC grafírky o kterém pojednává jiné téma. Podařilo se mi rozchodit popisovaný program CUT2V ovšem ve starší versi V1_100 a tak jsem schopen vygenerovat data která mi komunikují s programem CANDLE.

Můj dotaz je k poslednímu kroku a to uložení dat s příponou *.nc. Pro tuto malou gravírku se mají vybrat tyto?....... AXYZ(mm)(*.nc)

Vypadá to že ano , ale chtěl bych si to ověřit u zkušenějších. No zatím hodně dlouho nebude v mém počítači program MACH3 takže otázka na tyto data je zatím pro mě zbytečná.
Snad jsem to napsal trochu technicky správně pokud né tak to budu muset opět upřesňovat.
Jinak opravdu chválím tu naprosto famozní práci na těch videích prostě bez znalosti angličtiny je člověk opravdu hodně mimo. lada
Uživatelský avatar
ulitej
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 11. úno 2019 9:31:50

Takže já generuji data do souborů G Code (mm) (*.tap) a to jak pro MACH, tak i pro Candle.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 929
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron