Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » ned 25. pro 2016 11:02:10

Ahoj jmenuju se Jirka , viděl jsem tvé video jak si stavěl 3D tiskárnu Rebel2, už asi týden projíždím fora a rozhodl jsem se ze si chci postavit 3D tiskanu, mám pár dotazů
jsem začátečník . Chtěl bych si postavil tiskárnu jako je Rebel2 ale místo všech plastových dílů chci použít hliník nebo nerez, dělám ve firmě na CNC fréze Fanuc tak jsem schopný si to vyfrézovat.
Chci něco jako je tohle:


Dotaz:
1. je potřeba dodržet přesné rozměry rámu , nebo např. výšky stolu od hliníkové konstrukce , přesná pozice atd. ?
2. chtěl bych použít místo Arduina + Shield Ramps 1.4 něco takového http://www.loneshopper.com/product/new- ... -shipping/ jde oto abych nemusel tu desku nějak moc programovat (páč s arduinem nemám zkušenosti ale mám rád výzvy),
3. chtěl bych požít Heatbed MK3 tu kterou jsi zmiňoval ve videu.
4. nevím jaký koupit Extruder
5. na osu Z bych chtěl použít motory přímo s trapézem, jako má Průša na MK2, nebo je lepší použít závitové tyče ?


Nebo je lepší jako začátečník koupit stavebnici a nepouštět se dotoho.
Je to pro mě výzva.


Předem se omlouvám pokud se ptám na blbosti a děkuju.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » ned 25. pro 2016 11:03:48

Zdravím,
ke tvím otázkám:
1. Přesné dodržení rámu není třeba, pokud si vše navrhuješ sám a vše si spočítáš tak, aby ti posléze vše vyšlo dle představy.
2. Použití jiné desky. To samozřejmě možné je. Firmware se použije stejný. Ovšem bude ho nutné překonfigurovat. K tomu se ještě vrátím.
3. Podložku MP3 mám, ale ještě jsem ji nepoužil, takže nemůžu říct nějaké zkušenosti. Stále mám na tiskárně tu původní MK2B a nemám s ní problém.
4. K tomu extruderu. To je spolu s tryskou nejdůležitější část tiskárny a odtud se následně odvíjí jak bude tiskárna tisknout. A samozřejmě existuje celá řada těchto komponent různé kvality. Na Rebelu 2 je použita celokovová tryska: https://3draty.cz/index.php?id_product= ... &id_lang=8 od 3draty.cz Jsem s ní celkově spokojen a dosud sní nebyl problém. Extruder je celý na rebelu vytištěn a také s tím žádný problém dosud nebyl.
5. Použití trapézů přímo jako hřídel motoru se jeví jako dobré řešení, ale má jeden důležitý předpoklad. Vše musí být naprosto precizně v ose jinak s tím bude více problémů než užitku. Použití závitové tyče je pro 3D tiskárnu naprosto dostatečné. Pokud se na tiskárně nepoužívá autoleveling (tryska se v ose Z pohybuje nahoru a dolu podle zakřivení podložky) neprojeví se vůle na matkách Ztové osy. Průša to tam má nejspíš právě kvůli té kalibraci podložky. Stejně tak můžeme i polemizovat nad použitím pružných spojek na ose Z, které mohou být tak jak jsou použity na Rebelu 2 spíše kontraproduktivní, ale tím, že při tisku jede osa Z pouze jedním směrem (nahoru) se opět vůle nijak markantně neprojeví a tisku to nijak nevadí.

Ještě k té elektronice a firmwaru. Toto je nejblíže mé odbornosti. Pokud nemáš s arduinem, elektronikou a programováním v C++ žádné zkušenosti je to pro většinu konstruktérů 3D tiskáren konečná. Pro úspěšné zprovoznění vlastní konstrukce tiskárny je nutné správně nakonfigurovat firmware a ten zkompilovat a následně nahrát do procesoru. Samotná úprava není složitá pokud se člověk vyzná trochu v elektronice, ví jaké má v tiskárně ternistory, koncové spínače, drivery motorů a jak jsou nakonfigurované, no a samozřejmě jak jsou nastaveny veškeré mechanické převody a stoupání. Plus je samozřejmě nutno nastavit vlastní elektronuku, čili typ základní desky, jaké jsou rozšiřující desky (displej, čtečka karet atd).
Pokud je firmware správně nastaven je nutno ho zkompilovat a nahrát do procesoru. Pro kompilaci se používá vývojové prostředí ARDUINO IDE. Bohužel těchto prostředí je mnoho verzí a podle verze firmware je nutno zvolit správnou verzi IDE. Dále po nainstalování IDE do PC je nutno doinstalovat případně další komponenty jako jsou knihovny (pokud jsou třeba). U tebou zamýšlené elektroniky by žádné externí knihovny být třeba neměly, díky použitému obyčejnému LCD se 4mi řádky.

Celkově tedy sečteno a podtrženo. Pokud člověk nemá s 3D tiskem dosud žádné zkušenosti, důrazně doporučuji pořídit stavebnici 3D tiskárny a nepouštět se do stavby vlastní konstrukce. Každá stavebnice má kolem sebe značnou komunitu, která poradí co a jak nastavit, aby tiskárna nakonec správně pracovala. Pokud použiješ vlastní konstrukci nikdo ti neporadí jak to správně seřídit a nastavit, pač nikdo nebude mít takovou tiskárnu.
To že koupíš stavebnici, taktéž v žádném případě neznamená, že její sestavení je lehké a po sestavení ti tiskárna bude hned tisknout, jak je prezentováno autory stavebnic. Tak to ani náhodou. Zkušenému konstruktérovi trvá sestavení stavebnice tiskárny nejméně 6 hodin a pak minimálně stejný čas vyladění tisku. Začátečník bude tisk ladit několik dní, než z tiskárny vypadne něco jako kostka. I když je tiskárna správně sestavena a nastavena je nutno správně nakonfigurovat ovládací software v PC. Já používám Repetier, který mi přijde pro začátečníka rozhodně nejpřívětivější, protože vše se dělá v jednom programu od výběru tisknutého STL, jeho umístění na tiskovou plochu, slicování, až po samotný tisk.
A opět pokud postavíš vlastní konstrukci tiskárny, bude několik dní trvat odladění sliceru pro tvou tiskárnu.

Já koupil stavebnici od Zahradníka (ona to vlastně nebyla stavebnice, ale jen sada všech potřebných dílů bez návodu, kdy návod je u něčeho takového zcela nepostradatelný) a i když jsem v té době měl s 3D tiskem asi půl roční zkušenost neb jsem už tiskárnu měl daVinci AiO, bylo pro mne správné a funkční odladění tiskárny značně problematické napříč tomu, že mi tiskárna fungovala okamžitě na první zapojení. Takové štěstí většina začátečníků však rozhodně nemá.
Největší problém byl právě ve správném odladění sliceru, napříč tomu, že pan Zahradník poskytoval toto nastavení údajně již pro tuto tiskárnu vyladěné. Ano toto ušetřilo několik dní práce, ale i tak se s tím tisknout nedalo a musel jsem to celkem dlouho ladit. Nakonec to došlo až tak daleko, že jsem musel upravovat i firmware o čemž si lze přečíst ZDE.

Takže i se stavebnicí si člověk jež začíná s 3D tiskem dost užije a zkušenost s CNC stroji jež mám také, neb CNC stroje v práci běžně opravuji a doma mám také CNC frézku mi hodně pomáhala. Přesto to nelze podcenit, i když to na první pohled může vypadat jednoduše. U 3D tisku se prolíná strašně moc odvětví a profesí, že chvilku trvá, než se v tom člověk zorientuje.

Další věcí, která se nijak moc neřeší a prodejci tiskáren a stavebnic ji zcela záměrně zamlčují, je samotné modelování objektů pro tisk. 3D tiskárna je obrovský pomocník, ale ve své podstatě pouze pro hodně malé procento lidí. Pokud si uživatel nedokáže v nějakém CAD programu navrhnout to co chce tisknout, brzo mu je tiskárna k ničemu. To že se objekty dají stáhnout z různých stránek je sice hezké, ale časem tisk bezúčelných figurek a dekorací omrzí. Potenciál je právě v tom, že tiskárna může vytisknout skoro cokoli, ale to cokoli je třeba nejprve vymodelovat.
Přestože jsem měl s CNC stroji zkušenost a data jsem si připravoval sám, stále navržení kompletního 3D modelu pro mne byl problém. I z obavy, že nebudu umět objekty modelovat jsem si pořídil jako moji první tiskárnu již hotovou s integrovaným 3D scannerem. Přiznám se, že dodnes nevím jestli vůbec ten scanner funguje, neb jsem ho nikdy nepoužil a teprve dnes s odstupem času a zkušeností vím, že 3D scanner je naprosto zbytečná věc (tedy alespoň pro mne). Složité součástky naskenovat neumí, ale já ji vymodelovat umím. Naproti tomu umí naskenovat nějakou figurku postavy, kterou já rozhodně vymodelovat neumím, ale k čemu by mi byla.

No a poslední věc, když už jsem se tak rozepsal, je úvaha nad tím zda pořídit nějakou stavebnici tiskárny (REBEL II) nebo už hotovou tiskárnu (daVinci AiO). Zde je verdikt jasný a kdokoli se mě na to zeptá je má odpověď jasná. Nikdy za žádných okolností nekupovat komerční tiskárnu. Z prostého důvodu. Tiskárna se dříve či později porouchá (jakákoli i REBEL II), to je prostě fakt, který nejde ovlivnit. No a co s rozbitou tiskárnou daVinci, kde se něco zesralo v trysce a ta se po půl hodině tisku ucpe? No vyhlídky nejsou moc dobré. Lze koupit (velmi velmi obtížně) náhradní tiskovou hlavu za 3500Kč. Stejný problém by se na Rebelu II dal vyřešit za pár stovek (toto je z mé vlastní zkušenosti). Pokud se na průmyslové tiskárně podělá elektronika je to konečná. U Rebela je to zase otázka pár stovek. Další věcí je jakákoli customizace. U průmyslové bez ztráty záruky nemyslitelné, ale i tak obtížné. U Rebela (píšu Rebela, ale mám na mysli všechny otevřené konstrukce jako je i třeba Průša) žádný problém.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » ned 25. pro 2016 11:04:45

Uff děkuji za naprosto vyčerpávající odpověd, mám o čem přemýšlet .Zřejmně uposlechnu tvé rady a možná zakoupím stavebnici se kterou se taky budu určitě prát. A bude to pro mě brána do světa 3D tisku ,a možná časem si zkusím pomalu stavět vlastní tiskárnu.

Ještě jednou ti moc děkuju a dám ti vědět jak jsem se nakonec rozhodl. Chvilku to potrvá protože sem šíleně nerozhodný. :D :D


Děkuju a přeju krásné svátky a šťastný nový rok.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Kamil » ned 15. led 2017 19:48:22

Předem chci Sakulovi poděkovat za vyčerpávající odpovědi, které zde nám, zelenáčům, trpělivě poskytuje. Shlédl jsem už také jeho videa na Youtube ohledně Stavby Rebel II, jde je velká spousta cenných informací. Jeho sdílení informací, včetně úprav firmware, konstrukce doplňků apod. je úžasné.

Chtěl bych se krátce zeptat, co Vás vlastně vedlo k vlastnictví dvou tiskáren? Máte teď Rebel II + da Vinci. I z tohoto fóra vím s problémem originálních filamentů u da Vinci, ale ten je, jak jsem pochopil, nějak řešitelný a stejně asi cena za filament není ta hlavní, protože spotřeba při tisku zase tak velká není.

PS: Já teď zvažuji Rebel 2Z od pana Zahraníka nebo Průšu i3 MK2. Průša má podle mě lepší podložku, elektroniku a SW a je za ní tým (ne one man show, jak já říkám). Rebel 2Z má zase lepší mechanickou konstrukci (i když nejvíc se mi z hlediska mechaniky líbí asi Poseidon, jeho celokovové trysky, extrudery a uchycení ložisek, to na mě zapůsobilo). Vše má svá + a - :-).
Uživatelský avatar
Kamil
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 15. led 2017 18:10:53

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » ned 15. led 2017 21:24:07

K tomu dotazu proč mám 2 tiskárny. Ono je to vlastně zcela jednoduché. Přesně před rokem jsem dospěl k závěru, že potřebuji 3D tiskárnu. Takže jsem se jal prohledávat internet a sondovat možnosti. Protože jsem v té době neměl žádnou zkušenost s 3D tiskem velice mě zaujaly tiskárny XYZ printing a to hlavně již zmíněná daVinci AiO protože má i 3D scaner. Až postupem času, kdy jsem nabral nějaké zkušenosti mi můj omyl došel. Jakákoli průmyslová tiskárna není pro domácí použití vhodná. Dosud tato technologie není na takové úrovni a nikdy nebude, aby byla pro takové to domácí tisknutí. Mám na mysli tu představu, kdy si uživatel bez jakékoli znalosti problematiky koupí tiskárnu a dá prostě vytisknout 3D objekt jako na klasické tiskárně. Todle nefunguje a fungovat nebude. 3D tiskárna je klasický CNC stroj, který může obsluhovat pouze operátor s dostatečnou znalostí a zkušeností.
No a z tohoto důvodu je jasné, že tyto komerční tiskárny jsou nepoužitelné. Neb výrobce se co možná nejvíce snaží tohoto operátora vypustit a nahradit ho tiskárnou samotnou a vším okolo (software, firmware atd.) Tím samozřejmě taková tiskárna může nabídnout pouze zlomeček ze svého potenciálu.
Další věcí je to, že Každá tiskárna se porouchá, bez ohledu na její pořizovací cenu. Pak hodně záleží na tom kolik stojí její oprava a zda je vůbec možná. DaVinci má sice záruku na 2 roky, ale pak ji můžete vyhodit, neb je schválně postavena tak, aby vytiskla tak 5Kg materiálu a pak se poroučela do věčných lovišť. A to ještě v průběhu životnosti budete 3x měnit trysku ať už v záruce nebo dodatečně za 3500Kč (když ji seženete).
Proto jsem se rozhodl si postavit vlastní tiskárnu, na které budu moci jakoukoli součástku vyměnit, lehce sehnat a nebude mě to stát polovičku ceny nové tiskárny.
Takže daVinci mám jen už ze setrvačnosti, že někdy otestuju jestli ten scaner co tam je vůbec funguje. Ano za celou dobu co ji mám jsem ho nezkoušel neb jsem ho nikdy nepotřeboval a to i napříč tomu, že jsem si myslel jaká je to výhoda mít tiskárnu se scanerem.

Jinak rozhodně doporučuji stavbu Rebela. Co se týká Průši i3 MK2, tak to už začíná zavánět průmyslovou tiskárnou, kde se snažíme co nejvíce obejít operátora už třeba tím, že přidáme autoleveling stolku. Osobně jsem toho názoru, že je to spíše překážka než nějaké vylepšení. Ale to záleží na šikovnosti operátora (uživatele) jak takovou funkci dokáže využít.
Co se týká Posejdonu zde musím přiznat, že se mě také ze všech 3D tiskárem líbí nejvíce, ale odrazuje mne uzavřenost což z ní dělá obyčejnou průmyslovou tiskárnu od které nevím co čekat.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Kamil » ned 15. led 2017 21:53:33

Mě automatická kalibrace podložky jako nijak extra super + výhoda nepřijde. Co jsem četl, tak když má tiskárna rozumnou konstrukci a si lidé tiskárnu kvalitně seřídí, tak na to už nesahají. Možná je to u Průši částečně nutnost kvůli té konstrukce ze závitových tyčí, netuším.

Taktéž se mi na i3 MK2 moc nepozdává jím uváděná výhoda ohledně závitových tyčí přímo v motoru. Nejsem žádný konstruktér, ale přeci jenom i laicky mi připadá, že to musí být strašně náročné na motory, když je vše spojeno natvrdo, protože se na ně vše přenáší. Stejně tam má i pohon řemeny, kterým z hlediska přesnosti věřím méně, jak pružným spojkám. A jsem přímo alergický na použití stahovacích pásků na připevnění čehokoli jiného, jak kabelů. I když je pravda, že je na MK2 už hodně zredukoval, na předchozí verzi jimi byly připevnění například koncáky.

Timto ale Průšu nijak nehaním. Naopak, smekám před ním, protože to, co dokázal vybudovat, jak vyrostl, jak dokázal zpopularizovat 3D tisk, to je naprosto fantastické. Dalo by se říct, že většina jede jen v jeho závěsu a on prošlapává cestičky.
Uživatelský avatar
Kamil
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 15. led 2017 18:10:53

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » ned 15. led 2017 22:36:48

No já se zabývám CNC stroji denně v práci neb je opravuji, takže nějakou představu mám. Co se týká té konstrukce i3, také mě nijak neoslnila a ty stahovací pásky mě celkem rozesmály. Nicméně s příchodem autolevelingu mu nezbylo než použít motory s integrovanými trapézy. Spojku tam dát nemohl a zatavit to do smšťovačky (nebo hadičky) by bylo asi několik kroků zpět. S těma integrovanýma trapézama je to sice náročnější na přesné seřízení, ale na druhou stranu to ty motory utáhnou i když to bude trochu zkřížený a nikdo to nepozná.
Co se týká řemenů, tak jiná možnost u 3D tiskárny pro X a Y osy není. Jen řemen poskytne dostatečnou rychlost a pokud se použije kvalitní není to problém, je to i lepší jak kuličkový šroub. 3D tiskárna nemusí být tak přesná jako klasické obráběcí CNC, protože se tady nehraje na setiny, ale spíše tak přesnost na 0,2mm je reálná vlivem použitého materiálu a jeho tepelným vlastnostem.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod yakuzad » stř 08. úno 2017 2:34:34

Tak nakonec jsem se rozhodl pro stavbu 3D tiskárny Rebel 2 , stavba rámu šla dobře , nejhorší je elektronika a nastavení Slic3ru ale je toho dost na forech a lidi poradí , viz. tady Sakul( díky). Tak po měsíci mám první tisk a je to dost alchymie, podávání filamentu jsem musel upravit , u každého je to malinko jinak tak je potřeba to odměřit a dopočítat spravný posuv na mm , atd. je tam dost věcí na dolazení. Zítra budu podlepovat Heatbed Mk3 korkem aby nedocházelo k tepelným ztrátám. Tisknu poprvé z ABS a dělá mi problém dostatečné držení výtisku na skle ,kapton? , Tesa ? , ABS Juice ? no vyzkouším uvidím .

http://www.jpeg.cz/images/2017/02/08/N0UIX.jpg
http://www.jpeg.cz/images/2017/02/08/mNH7f.jpg
http://www.jpeg.cz/images/2017/02/08/4heg.jpg
http://www.jpeg.cz/images/2017/02/08/cDXbN.jpg
Naposledy upravil yakuzad dne čtv 09. úno 2017 12:00:43, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » stř 08. úno 2017 17:00:23

Jak je to stou podložkou MK3? Jak dlouho trvá ji vytopit na nějakejch těch 120°C a vůbec by mě zajímaly všechny podrobnosti a zkušenosti z touto podložkou, neb jich tu také pár mám, ale nemůžu se dokopat to nějak otestovat.
K tomu držení výtisku na skle. Já používám pro ABS Donau 15g (lepící tyčinka) jen 1-2 vrstvy a drží to dobře. Výtisky povolují po zchladnutí podložky pod 80°C. Občas když potřebuju, aby to fakt drželo, tak použiju KORES. Ale ten drží až moc a poučtí až někde na 40°C a navíc už jsem s ním odšípnul sklo.
Nicméně zatím bezkonkurenční lepidlo co jsem otestoval je jakési čínské co jsem měl u tiskárny daVinci. Viz odkaz ZDE. To drží parádně jak ABS, tak PLA i PET. Pouští někde na 60°C ABS, takže optimální. Bohužel nevím, kde bych ho sehnal. Kdyby někdo věděl tak bych jich pár klidně vzal.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » stř 08. úno 2017 18:56:29

No ten druhej to rozhodně není, pač je to lepidlo modré. To moje je skoro průhledné s nažloutlou barvou. Dokonce jsem to jednou zahlédl na Ebay.
Tehdá jsem koupil někde několik různých lepivých tyčinek, tak to tady vždy testuju, které bude OK a zatím je ten Donau a Kores pořád nejlepší.
Přílohy
Čínský lepidlo.jpg
Čínské lepidlo ce je fakt super.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod cajda » stř 08. úno 2017 19:16:12

Zdravím, na nějakém fóru jsem četl velkou chválu na https://www.kancelarskepotreby.net/lepi ... otreby.net Nezkoušel jste i toto,že je prý lepší než Kores, ale já osobně jsem nezkoušel, teprve 3D stavím?
Uživatelský avatar
cajda
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon 26. pro 2016 19:48:34

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » stř 08. úno 2017 19:26:34

Tak toto jsem netestoval.
V přiložené fotce jsou všechny co mám. Zleva seřazeny od nejlepšího (první 3) Pak je Concorde) to je pro ABS naprosto nepoužitelné, ale pro PLA se dá použít celkem dobře. No a ty 2 zcela vpravo jsem ještě neotestoval.
Přílohy
Lepidla.jpg
Lepidla
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Kamil » stř 08. úno 2017 19:29:27

Zahradník strašně chválí tohle:
Obrázek
Uživatelský avatar
Kamil
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 15. led 2017 18:10:53

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod cajda » stř 08. úno 2017 19:45:59

Ptal jsem se na lepidla Tesa u nás v malo i velkoobchodě a v obou prodejnách jsem dostal informaci, že to zelené se již nedodává a modré je prý kvalitnější náhrada, ale je otázkou zda je i lepší pro použití ve 3D. Jinak v práci používáme lepící pásky Tesa a jsou oproti jiným lepícím páskám mnohem kvalitnější. Muselo by se to testnou, ale mě ještě schází řemeničky z Číny takže zatím sloužit nemohu i když jsem si jedno domu donesl.
Uživatelský avatar
cajda
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 21
Registrován: pon 26. pro 2016 19:48:34

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » stř 08. úno 2017 19:49:54

To jsem také netestoval, ale třeba jednou testnu.
Tehdá jsem pořídil i ten BuildTak, ale k jeho otestování jsem se nedostal, neb jsem přestal tisknout PLA. Tento týden jsem se k tomu zase vrátil s filamentem od Zahradníka (tehdá jsem u něj koupil 2 cívky jednu ABS a jednu PLA obě v oranžové barvě) a musím říct že ten plast PLA je na Rebelu netisknutelný. S 80% pravděpodobností mi vždy ucpe trysku. Přitom PLA Mladeč tiskne celkem bez problémů. Holt co výrobce to jiné vlastnosti a to až tak, že to třeba na dané tiskárně nejde tisknout.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Kamil » stř 08. úno 2017 20:10:59

Uživatelský avatar
Kamil
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 15. led 2017 18:10:53

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod yakuzad » čtv 09. úno 2017 1:22:05

Tak k MK3 , zatím jsem spokojený, je malinko prohnutá uprostřed směrem dolů ale není to nějak moc, nahřatí z pokojové teploty 22°C na 110°C za cca 21 minut, objekty už drží, namažu studené sklo lepidlem Kores a zatím jsem spokojen teť už jen vychytat Slic3r nastavení , Nemohl by jste někdo postnout nějaké přednastavené hodnoty na trysky 0.5 a 0.4 pro ABS a PET-G ?
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Sakul » čtv 09. úno 2017 17:39:26

yakuzad píše:Tak k MK3 , zatím jsem spokojený, je malinko prohnutá uprostřed směrem dolů ale není to nějak moc, nahřatí z pokojové teploty 22°C na 110°C za cca 21 minut, objekty už drží, namažu studené sklo lepidlem Kores a zatím jsem spokojen teť už jen vychytat Slic3r nastavení , Nemohl by jste někdo postnout nějaké přednastavené hodnoty na trysky 0.5 a 0.4 pro ABS a PET-G ?


Toho se právě bojím. 20 minut je šílená doba. Asi tu podložku vytáhnu a zkusím co to bude dělat, když se trochu zvedne napájení.

Jinak moje nastavení Sliceru pro ABS, PET a PLA jsem už v nějakém příspěvku postoval.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod Kamil » čtv 09. úno 2017 18:58:05

yakuzad píše:Tak k MK3, ... nahřatí z pokojové teploty 22°C na 110°C za cca 21 minut

Máš ji na 12V nebo 24V?
Uživatelský avatar
Kamil
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 15. led 2017 18:10:53

Re: Vlastní nebo ověřená konstrukce tiskárny ?

Příspěvekod yakuzad » pát 10. úno 2017 13:15:48

Mám ji na 12V ale zvedl jsem napětí na 13.3V cca, měřeno měřákem z lidlu :D . Ještě udělám jedno a to že tu tiskárnu zaboxuju podle mě to má taky zásadní vliv na kvalitu .A chtěl bych ještě poděkovat Sakulovi páč jsem od tebe čerpal nejvíc a hodně jsi poradil , děkuju.
Uživatelský avatar
yakuzad
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 23. pro 2016 21:38:41

Další

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků