Problém s motory

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Problém s motory

Příspěvekod parapc » úte 06. úno 2018 19:41:20

Ahojte kolegové,
mám dotaz ohledně funkce motorů. Motory os X a Y mi jedou bez problémů, ovšem na ose Z mi motory jedou nahoru OK ale dolů nejedou vůbec (motory SX17-1003) a motor extruderu netočí vůbec (motor SX17-1005). Na driveru osy Z mám 0,48 mV a na extruderu 0,45 mV. Poradíte prosím kde může být chyba? Může to u toho extruderu být např. moc přitlačená zubatice?
Díky za případné odpovědi.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 20
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s motory

Příspěvekod Sakul » úte 06. úno 2018 19:51:50

Vezmu to od toho extruderu. Teplota trysky je jaká? Případně je pro test nějak obejito hlídání teploty trysky?
Osa Z. Není náhodou špatně zapojený koncák?
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 842
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Joskapilot » úte 06. úno 2018 20:02:04

parapc píše:Ahojte kolegové,
mám dotaz ohledně funkce motorů. Motory os X a Y mi jedou bez problémů, ovšem na ose Z mi motory jedou nahoru OK ale dolů nejedou vůbec (motory SX17-1003) a motor extruderu netočí vůbec (motor SX17-1005). Na driveru osy Z mám 0,48 mV a na extruderu 0,45 mV. Poradíte prosím kde může být chyba? Může to u toho extruderu být např. moc přitlačená zubatice?
Díky za případné odpovědi.


Ahoj s tím extruderem ti asi poradím, protože jsem toto řešil také, prostě Repetier má nastavenou minimální teplotu pro extruder a proto musíš v menu zapnout ohřívání alespoň na 180°C + a pak to zkus znovu.
Osa Z jak to popisuješ tak bud máš "nakopnutý" firmware , nebo pomuže po vypnutí el. opatrně prohodit driver např z osy X a pak to zkusit a tím vyloučit vadný driver.
Firmware nemá rádo když vypneš napájení 230V natvrdo při běhu tiskárny. Mě to poškodilo i ten zaváděcí soft a musel jsem natvrdo pomocí USBAsp programátoru propojit přímo s čipem(Atmelem) a smazat vše a znovu nahrát .
Sakul má pěkné video jak natáhnout firmware do desky GT2560 , dle toho jsem to opravil a osa Z už jede nahoru i dolů.
Snad ti moje zkušenost pomůže.
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Problém s motory

Příspěvekod parapc » stř 07. úno 2018 10:16:04

Díky pánové, s tím extrudérem jsem si pěkně naběhnul, hlavně že to má "sakul" tak hezky zdůrazněné ve videu. Omlouvám se ale ta osa Z zlobí pořád. Koncák je odzkoušený a tím to není a když otočím konektory od motorů, tak jedou dolů ale zase ne nahoru. Ještě vyzkouším ten driver vyměnit a uvidí se. Zatím díky.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 20
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18

Re: Problém s motory

Příspěvekod Joskapilot » stř 07. úno 2018 12:53:34

parapc píše:Díky pánové, s tím extrudérem jsem si pěkně naběhnul, hlavně že to má "sakul" tak hezky zdůrazněné ve videu. Omlouvám se ale ta osa Z zlobí pořád. Koncák je odzkoušený a tím to není a když otočím konektory od motorů, tak jedou dolů ale zase ne nahoru. Ještě vyzkouším ten driver vyměnit a uvidí se. Zatím díky.


Ten koncák máš tedy 100% odzkoušen, je tam více možností, můžeš to mít zapojeno jako spínací a tím pádem si to myslí že je to stále dole a proto to jede jen nahoru, nebo můžeš mít toto zprávně, ale ve firmwaru nastaven Invert toho koncáku a je to naopak , to zjistíš tím že koncák sepneš a podržíš rukou v sepnutém stavu a druhou rukou zadáš pohyb na tu stranu co ti to nejede.Další možnost je samo že to je špatně zapojeno na Ramps desce .
Naposledy upravil Joskapilot dne stř 07. úno 2018 13:07:48, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Joskapilot
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv 06. črc 2017 11:03:07

Re: Problém s motory

Příspěvekod Sakul » stř 07. úno 2018 13:07:17

Pripadne je mozno se na status koncaku podivat na displeji u rucniho ovladani dane osy. Taky je na to M prikaz mam pocit ze M119 ale nejsem si stopro jist. Ten pak vypise stav vsech koncaku.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 842
Věk: 38
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Problém s motory

Příspěvekod parapc » pon 12. úno 2018 18:13:53

Děkuji vám pánové za rady. Jak jsem již napsal, tak chyba extruderu byla v mé hlavě, no a druhý problém (což byla pěkná chuťovka) byl v tom, že jsem měl špatně zakrimpovaný konektor od koncáku Z. Bylo to takovým stylem, že koncák "přepínal" sám mezi polohou vypnuto a zapnuto, takže někdy nejel vůbec, někdy jel tak a podruhé jinak. :-) Teď už je vše vyřešeno a tiskárna funguje jak má. Ještě jednou díky.
Uživatelský avatar
parapc
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 20
Registrován: sob 11. lis 2017 16:32:18


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků