Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 16:29:23

Arduino IDE s tím nemá nic společného.
Tyto hodnoty se zapisují do EEPROM přímo na tiskárně a je to položka: Nastavení/Uložit do EEPROM (Načíst z EEPROM). Toto platí pro firmware Repetier v1.0.2(3) třeba v Marlinu to může být jinak, ale taky to tam někde bude. Těch položek v menu není tolik, takže se to dá dohledat celkem snadno.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » ned 10. úno 2019 20:48:13

tak v tom případě mluvíme jeden o koze a druhý o voze. Možná jsem to prve blbě napsal, ale šlo mi o to, že jsem tedy vytvořil na stránkách repetieru FW s nějakými hodnotami, zjistil jsem že je tam něco špatně, tak jsem právě přes IDE změnil danou hodnotu, ale tiskárna pracovala stále špatně. Tak jsem znovu na repetier stránkách udělal nový FW s upravenou hodnotou, poslal ho do tiskárny, ale tiskárna stále pracovala špatně. Pak jsem tady o pár příspěvků vyčetl, že někdo měnil závitovky a vlastně řešil úpravu té stejné hodnoty jako já. Takže pak jsem udělal změnu z repetier hostu a vše začalo makat správně. Takže teď mi tedy šlo o to, že když změním nějakou hodnotu v IDE a pošlu to do tiskárny tak se vlastně nic nestane.
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 21:58:24

Ale přesně toto jsem vysvětloval již o pár příspěvků dále.
Takže ještě jednou. Pokud uděláš změnu ve firmware nic to nezmění pokud tento firmware nahraješ do tiskárny, kde už předtím byl ten samý firmware (Repetier). Protože firmware nebere hodnoty co má pevně uloženy, ale hodnoty v EEPROM. Proto musíš hodnoty aktualizovat z firmware do EEPROM a to jde přes menu tiskárny dle mého minulého příspěvku.
Pokud měníš hodnoty v Repetier HOSTu měníš přímo hodnoty EEPROM, proto ti to pak funguje.

Ještě závěrem. Pokud přehraješ firmware, změní se pouze program v paměti Flash procesoru. Paměť EEPROM zůstává nezměněna. Je to logické, protože pokud má někdo jiné hodnoty než jsou natvrdo ve firmware, tak po aktualizaci firmware by se mu všechno rozhodilo.

Arduino IDE, pouze firmware kompiluje a případně nahrává do procesoru. Paměť EEPROM nemůže nijak ovlivňovat.
Existuje možnost jak paměť EEPROM smazat a to přehráním Bootloaderu, ale to nezkušeným bez patřičného vybavení nedoporučuji, pač při nezdaru to umrtví procesor.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 10. úno 2019 22:59:24

EEPROM lze jednoduše smazat v programu IDE-Příklady-EEPROM-EEPROM_CLEAR.
Sám to používám před přehráním FW, protože to může dělat bordel.
Přílohy
Mazání EEPROM.gif
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 10. úno 2019 23:13:09

No ale to není přímé mazání EEPROM, ale vlastně nahraješ firmware, který jednoduše po spuštění přemaže EEPROM. Ve své podstatě to má stejný efekt, takže to určitě jde použít.

Jinak jsem ani netušil, že to tam je, díky za typ.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 10. úno 2019 23:59:48

jo jo, špatně jsem definoval, nemaže IDE ale nahraný FW. Po špatných zkušenostech používám tento postup - mazání EEPROM a teprve nahraji nový FW. Jsou to věci mezi nebem a zemí. Prostě jsem to nedělal a občas se tiskárna chovala podivně i když by neměla. Nedávno jsem dokonce musel nahrát nový bootloader, protože deska se mi nechtěla spojit s IDE i když ji počítač viděl. Po nahrání nového bootloaderu to bylo zase OK. Je to otázka minuty, tak mě to nějak netrápilo. Ale kdo s tím nedělá a nemá vybavení tak to může být problém no a pro začátečníka vlastně konec. Vzhledem k cenám těch obyč desek na Ali bych doporučoval začátečníkům kupovat rovnou desky dvě, jednu do foroty když nastane problém aby se dala vyloučit chyba desky. Používám desky MKS GEN 1.4 a ty jsou opravdu v Číně za pakatel. Jedou mi na třech tiskárnách a zatím žádná závada krom toho pokaženého bootloaderu. No a to opravdu tisknu skoro každý den.
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » pon 18. úno 2019 12:06:03

Zdravim, mam tiskarnu dle Sakula a potrebuju vytisknout ozubene dvojkolo z nylonu, jiny material me nenapadl, prumer asi 7cm a 5cm sirka rovneho zubu asi 12mm. Dokaze mi nekdo poradit teploty a rychlost tisku nebo poslat profil na tisk? Tisknu pouze ABS, PLA, Flex a PET-G, diky.
Uživatelský avatar
oscar
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 25
Věk: 50
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » čtv 21. úno 2019 23:15:25

Tak předem zdravím sakula a chci poděkovat za videoprůvodce stavbou jelikož i mi se po roce (jelikož na to nebyl čes dělal jsem to po chvilkách) podařilo myslím zdárně dokončit (i když to chce ještě menší kosmetické úpravy uspořádaní kabelu a nějaké to zakrytování) tiskárnu a dostat se až do fáze k prvnímu tisku jež bohužel nedopadl zrovna nejlépe .Tiskárna bohužel netiskne jelikož se mi nepodařilo vytáhnout teplotu vice jak na 195 stupňů. Snad je problém ve firmware jelikož když zapnu tiskárnu do zátěže tak při ručním ovládání v repetieru to okamžitě skočí na těch 195 stupňu i když v základním nastavení pro tisk PLA tam mám nastaveno 210 stupňů.Hledal jsem to v eprom ale žádných 195 jsem nenašel.Nevíš v čem muže být zakopaný pes?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 22. úno 2019 4:24:17

Osobně bych začal hledat problém v termistoru. Pokud to naskočí (tato teplota 195°C) hned po zapnutí tiskárny, tak ti blbě měří termistor. Zkus dát místo termistoru odpor 100K a musí to ukázat teplotu 25°C (tolerance zhruba 1°C). Pokud ukáže cokoli jiného je závada na elektronice tiskárny. Pokud to ukáže správně 25°C je elektronika tiskárny OK včetně firmware a bude problém v termistoru. Pak musíš termistor změřit a při teplotě okolí (toho termistoru) by měl vykazovat odpor 100K. Pokud ukazuje něco zásadně jiného je vadný a je třeba ho vyměnit.
Toto co jsem napsal platí pro případ, že tato teplota se zobrazí okamžitě po zapnutí tiskárny v poli aktuální teploty.

Pokud je problém v tom, že ti nejde nastavit požadovaná teplota na více jak těch 195°C, tak to je zase jistě jiný problém. Teplota musí jít nastavit třeba tak, že dáš vytopit na profil PLA přímo přes menu tiskárny bez toho, aby byla propojená s PC. V takovém případě musí naskočit do pole požadovaná teplota ta, která je přednastavena (u tebe asi tedy 210°C) a musí dojít k vytopení na tuto teplotu. Samozřejmě teplotu trysky jde regulovat přímo přes menu na displeji, takže je možno nastavit v podstatě libovolnou hodnotu pro otestování. Ve firmware je nastavena pouze limitní hodnota a chybová hodnota, které musí být samozřejmě vyšší než běžné provozní teploty. V mé verzi firmware je to 290 a 295°C (asi už si to přesně nepamatuju) Defaultně bývá tato teplota nižší 275°C.

Takže případně zkus podrobněji popsat o jaký jde problém, jaký máš hardware a firmware a tak dále.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 22. úno 2019 19:43:37

Zdravím nevím jestli jsem to popsal dost srozumitelně takže to zkusím ještě jednou. Takže na tiskárně nejde nastavit větší teplota pro vyhřívaní hotendu než 195 stupňů Celsia a je jedno jestli je připojen k PC nebo ne. Zapnu tiskárnu (samostatně bez PC)oba termistory jak pro desku tak pro hotend ukazují okolní teplotu rozdíl asi jeden stupeň. Navolím: extrudér/teplota a začnu přidávat na displeji normálně naskakuje teplota jak začne topné tělísko topit.Problém je v tom že když se při nastavování teploty dostanu otočným voličem na 195 stupňů Celsia tak už mne to dál nepustí na vyšší hodnotu.No a hotend normálně v pohodě natopí 195 stupňů a potom udržuje nastavených 195 toť vše. Těch 195 stupňů se tvaři jako maximální navolitelná teplota .

Po připojení k PC a spojení s repetier hostem ( nastavení tiskárny dle profilu Sakul-S PLA výchozí hodnota 210 stupňů Celsia hotendu pro PLA) kdy po kliknutí na vyhřívání hotendu je tato hodnota okamžitě přepsána z 210 na 195 stupňů Celsia mi to připadá jako by to opravdu byla maximální hodnota. Chtěl jsem tisknout první zkušební tisk přesně podle tvého videa zde.(kostičku pro vymezení řemene posuvu extrudéru)

Jinak deska arduino MEGA,shild Ramps 1.4,firmware Repetier 0.92.9 (veškeré nastavení dle videi zde platí i pro nastavení slicer 3 a repetier host)

Zkusím znova nakonfigurovat firmware a přehrát ho jestli jsem neudělal nějakou botu tam.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 22. úno 2019 19:51:52

No tak to vypadá, že máš ve firmware omezení teploty. Je potřeba to zkontrolovat nebo použít moji verzi firmware, tam jsou hodnoty správné.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 22. úno 2019 19:59:19

Kde to můžu zkontrolovat už jsem to hledal ale asi na nesprávném místě jelikož jsem nic nenašel .Jinak tvoje verze je tu někde na fóru?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 22. úno 2019 20:19:20

Ano moje verze je zde na fóru.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pát 22. úno 2019 23:28:27

Zdravím takže asi takto jelikož jsem tvé firmware tady na fóru nenašel (jen nějaké pro desku ramps S a nebyl jsem si jistý zda ho můžu použít)tak jsem znovu podle tvého videa vytvořil nové a i když jsem tam zadal pro extrudér maximální teplotu 295 stupňů a pro desku 130 (přesně podle videa) tak mne to pustí pro extruder na 260 a pro desku na 120 stupňů. Taktéž jsem z defaultního termistoru (100k EPCOS B5760G01107E00) změnil na přesný typ co mám já 100k NTC 3950 a řek bych že to ukazuje relativně přesně rozdíl o proti teploměru v místnosti je cca 0,5 stupně.Oba termistory jsou stejného typu pro hotend i pro hotbed.

No a taková další zajímavost fyzicky mám pracovní plochu (hotbed) 210x210 mm ale od konacáku ke konci osy X mužu jet až na 260mm(ukazuje na displeji) a vychází to home/tryska na hraně desky a 260mm/tryska na hraně desky a to samé platí pro a osu Y tam je to home/tryska na hraně desky a 260mm/tryska na hraně desky. Takže když zadám jako tiskovou plochu 210x210 tak mi to vychází že skončím s tiskem vždy z jedné strany os Y a X 5 cm od hrany tudíž bych měl tiskovou plochu podle tiskárny ne 210x210 ale ve skutečnosti 160x160 mm jestli to počítám správně. Řemen GT2 rozteč 2mm 16 zubu .
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 22. úno 2019 23:46:01

Firmware pro ramps 1.4 je v dokumentaci k tiskárně Rebel-S v prvním příspěvku tohoto vlákna, takže tam si to stáhni a jen si v EEPROM uprav krokování na řemeny pač to ti nebude sedět.

Tisková plocha. Určitě jsem to v nějakém videu ukazoval jak nastavit ofsety, aby se používala celé plocha tiskové podložky. Je to buď u videí z tohoto vlákna nebo videa o stavbě tiskárny Sakul i3 (Průša i3).
Jinak toto jde nastavovat hned několika způsoby a lze to buď nastavit ofsetem koncové polohy, nebo ofsetem trysky, nebo ofsetem v Repetier Hostu.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 24. úno 2019 22:08:21

Tak jsem si o víkendu udělal radost, a postavil Rebela. Trochu jsem ho modifikoval dle svého a postavil rovnou dva. Jednoho jsem postavil už před čtrnácti dny. Elektronika MKS Gen 1.4, drivery LV8729, stolky jsem vyfrézoval s duralu 4mm. Na trapézy osy Z jsem použil POM matice, takže bez vůle. Elektroniku a extruder ofukují ventilátory Noctua, tak je super ticho. Zdroje jsem osadil značkové 400W, jak je mým zvykem. Všechny rohy jsou vyztužené origoš výztuhou pro profily 3030. No a všechny díly tiskárny jsou vytištěné z PETu. To důležité - osazeno extrudery TITAN AERO od E3D. Ten originál Rebel je šíleně nespolehlivý a já nemám čas experimentovat a modlit se jestli to bude nebo nebude tisknout. Jo a na tu černou tiskárnu jsem použil stejný hotbed co je na Anycubic i3. Koupil jsem ho v Číně a je to OK. Jinak na té tiskárně v černém provedení je vidět jak tisknu PETg na té loďce, ani jedna pavučinka.....
Přílohy
IMG_2635.JPG
Vytištěná loďka z PETu- tiskárna v černém provedení
IMG_2689.JPG
Test tisku, zelený PETg, PM. žádné pavučiny už neznám....
IMG_2688.JPG
Uživatelský avatar
schusterj
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 96
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pon 25. úno 2019 2:11:38

Ad schusterj moc pěkné jsi šikovnej a rychlej tak jak jsi vytiskl tu loďku bych si přál aby mi to tisklo taky.

Ad sakul tak jsem to stáhnul přehrál firmware tvým pro jistotu přehrál i eprom z tvých souborů bohužel teplotu stále mohu nastavit jen na 260 stupňů i když je ve firmware nastaveno 295 nevím čím to je jedině snad úplně do čista smazat eprom a znova to nahrát. Jinak se záhadně změnil směr otáčeni motoru na ose Y i když nastavení bylo stejné já na mém starém firmwaru to měl nastaveno stejně jako ty .Vyřešil jsem to jednoduše otočil jsem konektor. Jinak od prvního výtisku jsem byl kousek ale bohužel se mi první vrstva začala hned v počátku odlepovat jelikož se mi nepodařilo dobře vymezit hotbed z důvodu nevhodné síly nosné desky stolku hliníkový plech je silný pouze 2 milimetry a děsně se kroutí takže je obrovský problém seštelovat přesně rovinu.Takže ho budu muset vyměnit za hrubší uvažuji o plechu silném 4 mm.
Jinak co se týče té velikosti tiskové plochy tak jsem to všude nastavil na těch 260 .
Chtěl jsem se zeptat když budu tisknout a namažu sklo lepidlem tak to lepidlo musí být vždycky mokré nebo muže být už zaschlé?
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 25. úno 2019 3:48:24

To: schusterj
Pěkná práce. Nedal by jsi sem STL té úpravy extruderu na TITAN AERO. Celkem by mě to lákalo také vyzkoušet. Je fakt, že mám nyní Rebela s HotEndem Rebel MOD (něco), přičemž mám hybridní variantu a co se týká tisku PLA a ABS tak to tiskne celkem super. Ovšem PETg je s tím dost tragédie.

To: antoans
Tak to je opravdu záhada. Takže asi bude opravdu nejlepší smazat celou EEPROM, a znovu nahrát firmware. Osobně jsem se s tímto problémem nikdy nesetkal a to jsem různě s firmwarem laboroval. Ještě jeden postřeh v Repetier HOSTU jsou nastaveny defaultní limity teploty na trysku 260°C a podložku 120°C. A je fakt, že pokud se pokusíš v Repetier HOSTU v ručním ovládání nastavit teplotu vyšší jak je tento limit, tak ti to nepovolí a skočí tam max tato hodnota. Nicméně při samotném tisku, kdy je teplota dána G-codem jsou tyto limity ignorovány a stejně tak pokud teplotu nastavuješ přímo na tiskárně bez toho aby byla spojena s PC.
Nicméně si tu teplotu v Repetier HOSTu můžeš zvednout. Ale já jsem ji nikdy neměnil a bez problému tisknu na libovolnou teplotu, pač ji v Repetier Hostu v ručním ovládání nikdy nenastavuju.

Jo a ještě k tomu lepidlu. Pokud tisknu PLA tak to namažu jednou a pak klidně tisknu 20 výtisků bez toho abych s tím cokoli dělal a mám to tam klidně měsíce. Při tisku ABS to však musím přetřít každý tisk někdy každý druhý, pač na ABS moje lepidlo drží víc jak na skle a tak zůstává na výtisku.
Jestli je lepidlo čerstvé nebo staré nemá žádný vliv. Aspoň s mojím lepidlem jsem teda nic takového nepozoroval.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod cvrkcvrk » pon 25. úno 2019 13:00:37

Ahoj, stalo se mi, že při tisku, ve vrstvě kde měl být most, chybí jedna řada filamentu, (extruder jednou dokola neobjel kraj vrstvy) a vznikla krásná rýha po celém obvodu. Na fotce je to pěkně vidět.

20190224_220822.jpg


Může to ovlivnit nějaké nastavení slicru, nebo to byla náhoda, že zrovna ve vrstvě s mostem to takhle zazlobilo? Na co se zaměřit, aby se to příště neopakovalo?

díky za rady a postřehy
Motorky, ženský a chlast...
Uživatelský avatar
cvrkcvrk
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 07. úno 2018 13:10:43

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod antoans » pon 25. úno 2019 13:57:36

Zkusím vymazat tu eprom je ještě nějaký jiný způsob mazání než zde popisuje schusterj. Jinak já jsem eprom vždy promáznul před novám nahráním firmware tak jak to tady popsal výše kolega schusterj. Všimnul jsem si že v tom balíku dokumentace k tiskárně Rebel je nějaká aplikace pro práci s bootloaderem nedá se to promáznout přes ni? Jinak budu tisknout s tím co mám a uvidím jak to pojede když bude teplota zapsaná v G-codu.
Rebel II compiled by REBEL S
Arduino MEGA 2560
Ramps 1.4
Repetier 0.92.9
Uživatelský avatar
antoans
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 28
Registrován: pát 12. led 2018 1:10:29
Bydliště: Ostrava 2

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 25. úno 2019 15:42:19

TO: antoans
Eeprom se bez programátoru vymazat nedá, takže pouze tou metodou nahrát firmware, který po spuštění přepíše celou eeprom. Mám pocit, že se eeprom smaže i při přehrání bootloaderu, ale k tomu je opět potřeba programátor. Ten jde udělat i z jiného Arduina, ale bude fungovat pouze s Arduino IDE, takže sním maximálně nahraješ firmware přímo bez bootloaderu, nebo samotný bootloader. Eeprom s ním mazat asi nepůjde.
V balíku dokumentace pro Rebela co jsem dal k dispozici je pouze XLoader a ten může nahrát pouze zkompilovaný firmware do desky s bootloaderem. Nic jiného neumí, takže pro tvůj účel nepoužitelný.

TO: cvrkcvrk
Todle jde strašně jednoduše ověřit, kde se stala chyba. Stačí si prohlédnout G-Code například v Repetier HOSTu (Print Preview) a podívat se zda tam opravdu slicer zapoměl udělat ten perimetr. Pokud tam bude došlo k problému na tiskárně. Úplně jednoduše se mohla ucpat tryska a tak to chvilku prostě nedávalo plast než se zase nějakou retrakcí uvolnila. Todle dělají strašně rádi celokovy.
INFO:
Sakul WORLD: http://www.sakul.cz/
Sakul Diskuse: http://www.forum.sakul.cz/

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1027
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků