GPS Hodiny v2

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Myslíte, že má smysl stavět si v dnešní době hodiny ?

ANO
10
100%
NE
0
Žádná hlasování
Raději si je koupím v obchodě
0
Žádná hlasování
Hodiny nepotřebuju
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 10

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod maja666 » čtv 17. lis 2016 11:27:04

Ahoj, hodiny mi běží už více jak rok a tak jsem se rozhodl, že si je postavím znovu. V poslední době se vracejí do módy digitrony a tak jsem si řekl, proč to nezkusit. A povedlo se.
Přílohy
IMG_3288.JPG
IMG_3289.JPG
IMG_3290.JPG
Uživatelský avatar
maja666
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát 30. říj 2015 18:34:00

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » čtv 17. lis 2016 13:39:45

Velice pěkná konstrukce. Osobně digitrony nemusím, ale že je to poslední dobou móda je pravda.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod LeopardA4 » stř 22. úno 2017 19:02:44

Dobrý den všem,
konečně jsem dorazil stavbu hodin s těmito úpravami:
1) změna velikosti displeje na 101mm
2) vlastní návrh DPS (jednodesková konstrukce, smd součástky)
3) vlastní návrh krabičky z plexiskla
Vynechal jsem desetinné tečky, doplnil o čidlo okolního osvětlení, sw upravil potlačení
zobrazování nuly na pozici 10 hodin a přepínání letního a zimního času vyřešil
bezdotykově magnetickým jazýčkovým kontaktem.
S hodinami jsem velice spokojen a děkuji tímto Autorovi.
Přílohy
20170222_173256.jpg
Uživatelský avatar
LeopardA4
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 19. úno 2016 15:51:16

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » stř 22. úno 2017 20:01:35

Moc pěkné provedení. Doufám, že budou dlouho a dobře sloužit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Aznoh » úte 29. led 2019 11:30:38

Mě se líbí varianta jako má kolega " LeopardA4 " ,ale aby tam byli dvojtečky mezi zobrazením hodin a minuty.

Mezi minutami a vteřinami by stačila jen tečka. Přeci jen to je dneska standart to rozlišení .
Kdo takové hodiny stavěl má určitě určitě představu o ceně v připadaném prodeji.?
Na kolik by se účtovala cena v připadaném prodeji?

Nabídka na trhu je sice velká,ale já pořád hledám po netu a nenašel jsem nějaké hodiny co by se mi líbili a byli i na baterii. Zatím nabídka na netu je převážně na připojení na 220V což nechci. :roll:
Uživatelský avatar
Aznoh
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 27
Věk: 43
Registrován: stř 16. led 2019 23:01:30
Bydliště: Častolky

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » stř 20. bře 2019 14:28:49

Ahoj, ja som si tiež postavil tieto hodiny, použil som GPS modul L86 L86 BOB, hodiny v podstate fungujú, akurát občas pozorujem výpadky času, keď sa displej prepne do stavu napr. 01:00 alebo 02:00. Zatiaľ sa mi nepodarilo prísť na to, čím to je. Nemal niekto z vás takýto problém? Skúšal som to zatiaľ len s jedným GPS modulom, nemám tam záložnú batériu, VBAT pre modul som pripojil na 3,3V napájania modulu. Namiesto kryštálu používam 16MHz keramický oscilátor CSTCE16M0V13C99-R0, žeby mal nedostatočnú stabilitu/presnosť?
DPS som navrhol presne vo veľkosti 2,3" LED 7-segmentovky a všetky súčiastky sa zmestili na zadnú stranu dosky, je možné takto si "vyskladať" napr. 4-znakovú konfiguráciu len hodiny+minuty alebo 6-znakovú hodiny+minuty+sekundy. GPS modul je možné pripojiť na ľubovoľnú čislicu.
Přílohy
Back_small.jpg
GPS modul je samostatne na DPS s 3,3V stabilizátorom a 3V batériou pre zálohovanie
Front_small.jpg
Predná strana hodín, verzia 1.0, v druhej verzii by mal byt ULN2003 a 2,3" LED panely
Front_small.jpg (29.12 KiB) Zobrazeno 5937 krát
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » stř 20. bře 2019 14:46:34

Pěkná konstrukce.
Ohledně toho problému s "vypadáváním času", zkus to trochu více rozvést, jak se to projevuje. Hodilo by se pro ukázku třeba video.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » čtv 21. bře 2019 11:06:40

Sakul píše:Pěkná konstrukce.
Ohledně toho problému s "vypadáváním času", zkus to trochu více rozvést, jak se to projevuje. Hodilo by se pro ukázku třeba video.

Dnes sa mi podarilo zachytiť tento stav a nahrať video.
https://drive.google.com/open?id=14wLYe ... uO-WVaKSVf
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » čtv 21. bře 2019 16:00:01

Tak je to zajímavé. Poprvé se tam objeví 01.53, což je údaj, který musí hodiny dostat od GPS neb není nikde ve firmware definován. Většinou se tak děje ihned po zapnutí, než GPS synchronizuje RTC. V tuto dobu ukazuje nesmyslný čas. To by vyřešila záložní baterie RTC.
Při dalším přepnutí ukáže 01:00. Toto je čas, který ukážou hodiny po zapnutí bez připojeného GPS modulu (můžou ukázat ještě 02:00, to záleží na navoleném časovém posunu). Nicméně by toto již za běhu neměli ukazovat ani, když dojde k výpadku dat od GPS. V takovém případě se hodiny prostě zastaví na posledním čase, který od GPS dostali.
Můj osobní názor na tuto chybu je, že dochází z nějakého důvodu k náhodnému restartu jak GPS tak procesoru. Což by ukazovalo na nějaký problém v napájecím obvodu.
Něco by mohlo napovědět i záznam dat z GPS v době, kdy se toto na displeji hodin objeví. Z toho by mělo být patrné, zda došlo nebo nedošlo k restartu GPS.

Proto by se hodilo schéma zapojení. Přijde mi, že tam nemáš moc filtračních kondenzátorů a také nevím jak stabilizuješ napájení.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » pát 22. bře 2019 8:04:30

Sakul píše:Tak je to zajímavé. Poprvé se tam objeví 01.53, což je údaj, který musí hodiny dostat od GPS neb není nikde ve firmware definován. Většinou se tak děje ihned po zapnutí, než GPS synchronizuje RTC. V tuto dobu ukazuje nesmyslný čas. To by vyřešila záložní baterie RTC.
Při dalším přepnutí ukáže 01:00. Toto je čas, který ukážou hodiny po zapnutí bez připojeného GPS modulu (můžou ukázat ještě 02:00, to záleží na navoleném časovém posunu). Nicméně by toto již za běhu neměli ukazovat ani, když dojde k výpadku dat od GPS. V takovém případě se hodiny prostě zastaví na posledním čase, který od GPS dostali.
Můj osobní názor na tuto chybu je, že dochází z nějakého důvodu k náhodnému restartu jak GPS tak procesoru. Což by ukazovalo na nějaký problém v napájecím obvodu.
Něco by mohlo napovědět i záznam dat z GPS v době, kdy se toto na displeji hodin objeví. Z toho by mělo být patrné, zda došlo nebo nedošlo k restartu GPS.

Proto by se hodilo schéma zapojení. Přijde mi, že tam nemáš moc filtračních kondenzátorů a také nevím jak stabilizuješ napájení.

Ďakujem za radu. Skúsim pridať filtračný elektrolyt k procesoru, teraz nemám. Používam spínaný stabilizátor TSR1-2450. Momentálne čakám na druhu verziu DPS, tak sa mi tam snáď už podarí odstrániť tento problém. Ani doplnenie 3V záložnej batérie do GPS prijímača neodstránilo tento problém, takže to bude inde. Pripájam svoju schému zapojenia.
Přílohy
GPS_Watch.pdf
(24.49 KiB) 69 krát
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » pát 22. bře 2019 8:28:59

Tak jsem kouknul na schéma a nelíbí se mi tam to napájení anod zobrazovačů. Je to brané ze vstupního napětí, které je větší jak 8V a to se asi procesoru moc nelíbí. Jinak rozhodně před a za ten měnič elektrolit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » pon 25. bře 2019 10:35:40

Sakul píše:Tak jsem kouknul na schéma a nelíbí se mi tam to napájení anod zobrazovačů. Je to brané ze vstupního napětí, které je větší jak 8V a to se asi procesoru moc nelíbí. Jinak rozhodně před a za ten měnič elektrolit.

V skutočnosti je napätie na tranzistoroch len 5V, v scheme som to ešte nemal zmenené. Dal som elektrolyt 2x330uF na 5VDC, ale problém ostal bez zmeny. Budem skúšať ešte vymenu GPS modulu ak budem mať ďalší.
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » pon 25. bře 2019 10:54:50

Je potřeba zjistit, zda se ten procesor restartuje. V podstatě zde připadají v úvahu 2 důvody proč by se restartoval:
1. Dojde k zakolísání napětí, což vyvolá restart.
2. Dojde k impulzu na resetovacím pinu procesoru.

Jinak TSR1-2450 má jednu nepříjemnou vlastnost. On hlídá mimo jiného i podpětí na vstupu a pokud k němu dojde okamžitě se vypne. Optimální je dát na jeho vstup napětí 8-30V. Přitom pokud jede na spodní hranici (8V) měl by být zdroj dostatečně tvrdý, aby nemohl zakolísat pod tuto hodnotu. Dále by na vstupním napětí měl být elektrolit cca 470uF + 100nF a na výstupu pak stačí 100uF a 100nF. Rozhodně by neměla být větší kapacita na výstupu než na stupu. Nejspíš bude mít ten měnič ochranu proti tomuto, ale neriskoval bych to.

V příloze je upravený firmware, který po zapnutí napájení odešle na Uart pro externí displej nějaké info o konstrukci. Toto udělá vždy po restartu. Takže pokud se na tento port připojí nějaký sériový terminál bude tam jasně vidět ke kolika restartům došlo.
Taktéž jsem v této verzi zrušil jakési zasílání dat do GPS. Původně to byli asi nějaká testovací data, která jsem zapoměl do finální verze odstranit. Na funkci by však mít vliv neměli.
Přílohy
GPS_Hodiny.ino.standard.hex
Upravený firmware v1.2
(20.05 KiB) 57 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » sob 27. dub 2019 12:12:44

Ahoj,
tak po dlhšej prestávke som sa opäť dostal k hodinám a trocha som laboroval, vymenil som GNSS modul za iný L86, aj zdroj som vymenil, aj FW som nahral nový, ale žiaľ nič nepomáha, stále sa objavuje tento problém s vypadávaním času. Tak som sa rozhodol prečítať podrobnejšie datasheet L86 a našiel som tam jednu zaujímavú poznámku:
3.11. PPS VS. NMEA
Pulse Per Second (PPS) VS. NMEA can be used in time service. The latency range of the beginning of
UART Tx is between 465ms~485ms and behind the rising edge of PPS.
This feature only supports 1Hz NMEA output and baud rate at 14400~115200. At baud rate of 9600 and
4800, it only supports RMC NMEA sentence. Because at low baud rate, per second transmission may
exceed one second if there are many NMEA sentences output. You can enable this function by sending
“$PMTK255,1*2D”, and disable the function by sending “$PMTK255,0*2C”.


Zaujalo ma tam, že pri 9600bd niektoré NMEA správy sú dlhšie než 1s, môže byť príčinou tento fenomén? Tým, že je to GPS+GLONASS prijímač, zrejme chytá občas oba systémy a zrejme správy sú vtedy dlhšie. Ešte skúsim poslať do prijímača príkaz “$PMTK255,1*2D” a "osekať" takto dĺžku správ.
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » sob 27. dub 2019 13:04:34

Pokud jde o klasický GPS většinou i s plným fixem bez problému stihne poslat data do 1s. Nicméně to neznamená, že je stihne zpracovat procesor. Standardně se stává, že u běžné GPS nestihne přečíst vše. Je nutné si uvědomit, že použitý procesor má buffer pouze na 64bytů. To znamená 64 znaků. Samozřejmě data jsou čtena průběžně a program je optimalizován, aby v každé smyčce vyčetl 1 znak. Tedy nečeká až budou vyčtena všechna data, protože pak by se chod programu zastavil, což by mělo fatální následky pro zobrazování na displeji. Proto běžně buffer přeteče.
Nicméně věta, ze které bere data je jednou z prvních, které se posílají a za celou dobu provozu jsem nezaznamenal problém. Ale jak píšeš pokud posílá těch dat víc může to být problém.
Quectel má tu možnost, že si můžeš GPS nakonfigurovat co má posílat. Takže je ideální nechat si posílat jen minimum dat to znamená větu GPRMC.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » ned 28. dub 2019 9:20:45

Sakul píše:Pokud jde o klasický GPS většinou i s plným fixem bez problému stihne poslat data do 1s. Nicméně to neznamená, že je stihne zpracovat procesor. Standardně se stává, že u běžné GPS nestihne přečíst vše. Je nutné si uvědomit, že použitý procesor má buffer pouze na 64bytů. To znamená 64 znaků. Samozřejmě data jsou čtena průběžně a program je optimalizován, aby v každé smyčce vyčetl 1 znak. Tedy nečeká až budou vyčtena všechna data, protože pak by se chod programu zastavil, což by mělo fatální následky pro zobrazování na displeji. Proto běžně buffer přeteče.
Nicméně věta, ze které bere data je jednou z prvních, které se posílají a za celou dobu provozu jsem nezaznamenal problém. Ale jak píšeš pokud posílá těch dat víc může to být problém.
Quectel má tu možnost, že si můžeš GPS nakonfigurovat co má posílat. Takže je ideální nechat si posílat jen minimum dat to znamená větu GPRMC.

Ahoj, tak som teda skúsil obmedziť správy pomocou príkazu $PMTK314,1,1,1,1,1,5,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0*2C<CR><LF> a teraz je to už ok, takže problémom bolo pretečenie buffera na vstupe MCU kvôli množstvu zasielaných správ. Dúfam, že to pomôže ďalším ľuďom, ktorí by chceli použiť modul L86 v tejto konštrukcii alebo iný s MTK3333 čipsetom.
Ďakujem za rady a držím palce pri vývoji podobne úspešných konštrukcií :D
https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/PMTK_A11.pdf
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod Sakul » ned 28. dub 2019 9:35:36

Jsem rád, že se nakonec podařilo příčinu odhalit a odstranit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1056
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » pon 27. kvě 2019 10:21:43

Sakul píše:Jsem rád, že se nakonec podařilo příčinu odhalit a odstranit.

UPDATE:UPDATE:

Cez víkend som vymenil modul za L80 a problém celkom zmizol, čiže neodporúčam použiť do tejto konštrukcie modul L86, používajte len L80 prípadne iný GPS bez GLONASS. S modulom L86 aj napriek obmedzeniu posielaných údajov dochádza niekedy k pretečeniu na vstupe MCU, s modulom L80 som nezaznamenal tento problém vôbec.
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Re: GPS Hodiny v2

Příspěvekod forrester » pon 15. črc 2019 8:37:59

Tak nakoniec sa podarilo vytvoriť konečnú verziu GPS hodín a zabudovať ju do krabičky, keby niekto chcel postaviť rovnakú konštrukciu, DPS a schému + BOM je možné si stiahnúť tu: https://drive.google.com/open?id=1rbsV1 ... eyYZAndKuE
Mám aj nejaké DPS ak by niekto mal záujem, napíšte mi na info@comfortgadget.org
Přílohy
Enclosure.jpg
Celkové prevedenie v krabičke
Back_C.jpg
Pohľad zozadu na DPS
Front_C.jpg
Pohľad spredu na DPS
Uživatelský avatar
forrester
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř 20. bře 2019 13:52:30

Předchozí

Zpět na Elektronika


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník