Stopky v3.3 - Odečítací

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » úte 20. pro 2016 2:20:02

Obrázek

V tomto vláknu se zabýváme touto konstrukcí. Bližší informace naleznete na webu Sakul World.
Takže pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky rozhodně mi o tom zde napište.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1289
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací - problém s nahráním FW

Příspěvekod Luboš » čtv 27. srp 2020 7:17:00

Zdravím, postavil jsem si tyto stopky a nahrání FW se mi nedaří. Mohl byste mi sdělit jakou máte v programu adresu displeje přes I2C. Nahrání přes Xloader nějak proběhlo, na převodníku blikaky obě LED, na konci to vypsalo 11674 bytes uploaded. Na displeji svítí jen horní řádek prázdných znaků, při stisku tlačítek stopek se nic neděje. Děkuji za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » čtv 27. srp 2020 15:54:31

Zdravím.
V těchto stopkách je použit I2C převodník pro displej přesně GY-IICLCD, ten používá adresu 20. Viz následující foto:
GY-IICLCD.jpg
GY-IICLCD.jpg (64.06 KiB) Zobrazeno 297 krát

Nicméně jen adresa pro správnou funkci nestačí. Každý převodník má krom jiné adresy i jiné zapojení a tak jen změna adresy u Vašeho převodníku nestačí a bylo by nutné upravit celý firmware. Proto přidávám verzi firmware, jež používá rozšířenější variantu převodníku viz foto:
I2C_LCD_1-800x600.jpg

Je o převodník s Adresou 27. Přiložený firmware byl zkompilován pro desku Arduino Pro or Pro MINI s procesorem ATmega328P /5V 16MHz

Takže zkuste zda toto nebude fungovat. Případně musíte pořídit jeden z těchto konkrétní I2C převodníků.
Přílohy
Stopky_v33_I2C-adr27_Arduino_Pro_or_ProMINI.hex
Varianta pro I2C displej s adresou 27. Zkompilováno pro desku Arduino Pro or Pro MINI
(31.17 KiB) 13 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1289
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » pát 28. srp 2020 8:00:13

Stopky už běží, po připojení displeje s převodníkem 0x27 se mi podařilo i napoprvé nahrát nový FW přes Xloader do arduina mini. S těmi displeji je to těžké, nedá se spolehnout na ty čínské prodejce, ještě že jde tak snadno oskenovat ta sběrnice I2C. Pro testování displeje na jiném arduinu se musela zase upravit knihovna, což už naštěstí někdo na netu řešil. Teď ještě zprovoznit ten velký displej, snad bude fungovat.
Moc díky za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 03. zář 2020 8:30:32

Zdravím,
nějak mi nekomunikují stopky s displejem. Postavil jsem si externí displej s velkými 7-segm. Jako budič displeje jsem použil vaše zapojení serial LED displeje, resp. serial LED adaptéru. Musel jsem napájení 7-segm. předělat na 12V, což se mi asi moc nepovedlo, protože to nefungovalo. Po nezdarech s oživením jsem si pořídil jednu malou 7- segm., aby fungovala na 5V a zapojení přepojil přesně podle vaší konstrukce serial LED displeje. Mezi odpočtovými stopkami a serial LED displejem mám propojeno +12V, GND a pin 3 konektoru J4 (resp. 7 MAX232 a 7 PIC 16F628 přes odpor 1k). Chová se to pořád stejně. Po zapnutí stopek se na 7-segm. rozsvítí střední segment, po startu odpočtu skoro zhasne, ale ostatní segmenty se nerozsvěcují, po skončení odpočtu se nic nezmění. Program do PIC jsem použil z konstrukce serial LED displeje, PIC mám koupenou 16F628P, byla ve schématu, v rozpisce používáte 16F628A, nejsem si jistý jestli to není problém. Na té sériovce nějaká data běží, měřil jsem to osciloskopem, úroveň 12V a mění se střída pulsů. Už jsem bezradný a nevím co mám špatně. Pokud jsem zvolil špatnou konstrukci pro ext. displej, poradte mi vhodnější zapojení. Děkuji za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 03. zář 2020 8:54:40

Ještě doplnění, nevadí PICce ta úroveň 12V seriovky na vstupu? Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » čtv 03. zář 2020 9:27:39

V druhém příspěvku jste si odpověděl. Počítám, že PIC to má již za sebou.
Stopky jsou určeny pro komunikaci s velkým externím displejem a proto je tam použit na výstupu stopek převodník MAX232, který převádí TTL na RS232 tedy nějakých +/-12V. Navíc tento převod ještě převrací logiku start a stop bitů, takže i pokud by byla napěťová úroveň kompatibilní, stejně to spolu komunikovat nebude.
Takže řešení je hned několik. Já samozřejmě musím jako první doporučit použít správnou variantu displeje, jež je určena pro toto použití. Což jsou tyto:
viewtopic.php?f=35&t=1127
viewtopic.php?f=35&t=979
viewtopic.php?f=35&t=978
U prvního odkazu je ke stažení kompletní manuál v PDF a dále jsou vždy rozvedeny linky na další podrobnosti.

Nicméně je tedy možno použití i konstrukce viewtopic.php?f=35&t=1051 ale je nutno je propojit bez použití převodníku MAX232, to znamená ideálně přímo mezi jednotlivými procesory. Nicméně pak je délka propojení maximálně na vzdálenost 1-2m. Případně je nutno zajistit přenos komunikace mezi procesory (stopek a displeje) nějak jinak. Správné propojení konstrukce Serial LED Display s řídící aplikací jde vyčíst z nějaké z těchto konstrukcí:
viewtopic.php?f=35&t=1149
viewtopic.php?f=10&t=1163

Co se týká použití procesoru 16F628P místo 16F628A, tak to nevím jaká je tam změna. To je nutné zkontrolovat v jejich datasheetech. Nicméně to, že se pak na displeji zobrazí pomlčky, znamená, že program běží a tedy nejspíše funguje.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1289
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » pát 04. zář 2020 8:38:42

Tak včera jsem prověřil tu variantu procesoru PIC16F628P a takový procesor neexistuje. Jsou pouze 2 typy a to verze PIC16F628 a PIC16F628A, přičemž jsou oba stejné s tím, že verze A je novější revize. Samozřejmě při programování by měl být nastaven konkrétní typ, ale firmware poběží na obou stejně.
To písmeno P pochází z označení pouzdra a se samotným čipem procesoru nemá nic společného. Písmeno P označuje THT pouzdro DIL.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1289
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na Elektronika


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník