Stopky v3.3 - Odečítací

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.
  • Advertisement

Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » úte 20. pro 2016 2:20:02

Obrázek

V tomto vláknu se zabýváme touto konstrukcí. Bližší informace naleznete na webu Sakul World.
Takže pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky rozhodně mi o tom zde napište.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací - problém s nahráním FW

Příspěvekod Luboš » čtv 27. srp 2020 7:17:00

Zdravím, postavil jsem si tyto stopky a nahrání FW se mi nedaří. Mohl byste mi sdělit jakou máte v programu adresu displeje přes I2C. Nahrání přes Xloader nějak proběhlo, na převodníku blikaky obě LED, na konci to vypsalo 11674 bytes uploaded. Na displeji svítí jen horní řádek prázdných znaků, při stisku tlačítek stopek se nic neděje. Děkuji za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » čtv 27. srp 2020 15:54:31

Zdravím.
V těchto stopkách je použit I2C převodník pro displej přesně GY-IICLCD, ten používá adresu 20. Viz následující foto:
GY-IICLCD.jpg
GY-IICLCD.jpg (64.06 KiB) Zobrazeno 2217 krát

Nicméně jen adresa pro správnou funkci nestačí. Každý převodník má krom jiné adresy i jiné zapojení a tak jen změna adresy u Vašeho převodníku nestačí a bylo by nutné upravit celý firmware. Proto přidávám verzi firmware, jež používá rozšířenější variantu převodníku viz foto:
I2C_LCD_1-800x600.jpg

Je o převodník s Adresou 27. Přiložený firmware byl zkompilován pro desku Arduino Pro or Pro MINI s procesorem ATmega328P /5V 16MHz

Takže zkuste zda toto nebude fungovat. Případně musíte pořídit jeden z těchto konkrétní I2C převodníků.
Přílohy
Stopky_v33_I2C-adr27_Arduino_Pro_or_ProMINI.hex
Varianta pro I2C displej s adresou 27. Zkompilováno pro desku Arduino Pro or Pro MINI
(31.17 KiB) 101 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » pát 28. srp 2020 8:00:13

Stopky už běží, po připojení displeje s převodníkem 0x27 se mi podařilo i napoprvé nahrát nový FW přes Xloader do arduina mini. S těmi displeji je to těžké, nedá se spolehnout na ty čínské prodejce, ještě že jde tak snadno oskenovat ta sběrnice I2C. Pro testování displeje na jiném arduinu se musela zase upravit knihovna, což už naštěstí někdo na netu řešil. Teď ještě zprovoznit ten velký displej, snad bude fungovat.
Moc díky za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 03. zář 2020 8:30:32

Zdravím,
nějak mi nekomunikují stopky s displejem. Postavil jsem si externí displej s velkými 7-segm. Jako budič displeje jsem použil vaše zapojení serial LED displeje, resp. serial LED adaptéru. Musel jsem napájení 7-segm. předělat na 12V, což se mi asi moc nepovedlo, protože to nefungovalo. Po nezdarech s oživením jsem si pořídil jednu malou 7- segm., aby fungovala na 5V a zapojení přepojil přesně podle vaší konstrukce serial LED displeje. Mezi odpočtovými stopkami a serial LED displejem mám propojeno +12V, GND a pin 3 konektoru J4 (resp. 7 MAX232 a 7 PIC 16F628 přes odpor 1k). Chová se to pořád stejně. Po zapnutí stopek se na 7-segm. rozsvítí střední segment, po startu odpočtu skoro zhasne, ale ostatní segmenty se nerozsvěcují, po skončení odpočtu se nic nezmění. Program do PIC jsem použil z konstrukce serial LED displeje, PIC mám koupenou 16F628P, byla ve schématu, v rozpisce používáte 16F628A, nejsem si jistý jestli to není problém. Na té sériovce nějaká data běží, měřil jsem to osciloskopem, úroveň 12V a mění se střída pulsů. Už jsem bezradný a nevím co mám špatně. Pokud jsem zvolil špatnou konstrukci pro ext. displej, poradte mi vhodnější zapojení. Děkuji za pomoc.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 03. zář 2020 8:54:40

Ještě doplnění, nevadí PICce ta úroveň 12V seriovky na vstupu? Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » čtv 03. zář 2020 9:27:39

V druhém příspěvku jste si odpověděl. Počítám, že PIC to má již za sebou.
Stopky jsou určeny pro komunikaci s velkým externím displejem a proto je tam použit na výstupu stopek převodník MAX232, který převádí TTL na RS232 tedy nějakých +/-12V. Navíc tento převod ještě převrací logiku start a stop bitů, takže i pokud by byla napěťová úroveň kompatibilní, stejně to spolu komunikovat nebude.
Takže řešení je hned několik. Já samozřejmě musím jako první doporučit použít správnou variantu displeje, jež je určena pro toto použití. Což jsou tyto:
viewtopic.php?f=35&t=1127
viewtopic.php?f=35&t=979
viewtopic.php?f=35&t=978
U prvního odkazu je ke stažení kompletní manuál v PDF a dále jsou vždy rozvedeny linky na další podrobnosti.

Nicméně je tedy možno použití i konstrukce viewtopic.php?f=35&t=1051 ale je nutno je propojit bez použití převodníku MAX232, to znamená ideálně přímo mezi jednotlivými procesory. Nicméně pak je délka propojení maximálně na vzdálenost 1-2m. Případně je nutno zajistit přenos komunikace mezi procesory (stopek a displeje) nějak jinak. Správné propojení konstrukce Serial LED Display s řídící aplikací jde vyčíst z nějaké z těchto konstrukcí:
viewtopic.php?f=35&t=1149
viewtopic.php?f=10&t=1163

Co se týká použití procesoru 16F628P místo 16F628A, tak to nevím jaká je tam změna. To je nutné zkontrolovat v jejich datasheetech. Nicméně to, že se pak na displeji zobrazí pomlčky, znamená, že program běží a tedy nejspíše funguje.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » pát 04. zář 2020 8:38:42

Tak včera jsem prověřil tu variantu procesoru PIC16F628P a takový procesor neexistuje. Jsou pouze 2 typy a to verze PIC16F628 a PIC16F628A, přičemž jsou oba stejné s tím, že verze A je novější revize. Samozřejmě při programování by měl být nastaven konkrétní typ, ale firmware poběží na obou stejně.
To písmeno P pochází z označení pouzdra a se samotným čipem procesoru nemá nic společného. Písmeno P označuje THT pouzdro DIL.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » stř 07. dub 2021 14:17:29

Dobrý den, jelikož jsem zařízení nestihl rozchodit do požadovaného termínu, byla tehdy konstrukce dočasně odložena. Nyní jsem se rozhodl, že se to pokusím zprovoznit.
Děkuji za vysvětlení rozdílu mezi PIC, měl jsem v tom tehdy zmatek spolu s rozpornými informacemi v návodu, viz. údaje v textu-schématech-rozpisce.
Po uvědomnění si rozporu napěťových úrovní UART jsem postavil ten LED adaptér přesně podle vaší konstrukce se 4-mi sedmisegmentovkami na 5V a ze stopek beru Tx z Arduina.
Stopky mi fungují, po ser. chodí správná data, jen po skončení odpočtu se posílá navíc ještě jednou F0, to nevím proč. Ale na displeji je 4x pomlčka ----, po chvíli se objeví E-E-.
Nevím jestli je ten program v tom návodu na LED adaptér funkční, nemohl byste mi sdělit jakou PIC používáte (A x bez A) a poslat na vyzkoušení SW, který nahráváte do těch PICů.
Testuji to s novou PIC a projevuje se to, jak jsem psal výše.
Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » stř 07. dub 2021 16:08:09

Zdravím, pokud uvádíš nějakou moji konstrukci vždy přidej přímo odkaz na její konstrukci a doplň číslo PCB (B-xxxx) + pokud používá nějaký firmware uveď použitou verzi. To proto, abych přesně věděl o co jde. Bez toho nemám jak se k tomu vyjádřit.
Všechny firmware uvedené na webu u konstrukcí jsou funkční, pokud není uvedena nějaká výjimka.
Já používám výhradně PIC16F628A, žádnou jinou variantu.

Takže poprosím o upřesnění. A zkus lépe popsat co ti to dělá, jak to máš propojené (klidně dej nějaké schéma) a neboj se fotek nebo videa.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 08. dub 2021 9:32:26

Shrnu zkráceně problém probíraný v předchozí komunikaci. Postavil jsem si stopky odečítací v3.3 podle návodu, po zaslání FW pro int. displej s jinou adresou mi stopky fungují. Chci zobrazovat čas na externím displeji se 4-mi velkými 7segm. pomocí upraveného sériového LED adaptéru, resp. LED displeje. První úprava zapojení na napájení 12V se mi nepovedla, navíc jsem si neuvědomil funkci MAX232 a napěť. úrovně UART, připojil jsem si to přímo na ser. LED adaptér a tím jsem si asi zničil PIC. Po ser. z arduina stopek mi chodí při odečítání času data dle uvedeného protokolu v návodu ser. adaptéru, jen po skončení odečítání posílá arduino ještě další F0. Pro vyzkoušení řízení ext. displeje jsem si postavil sériový LED displej s PIC16F628 na 5V napájení se 4-mi 15mm 7segm., který jsem připojil přímo na Tx arduina ve stopkách. Na displeji se mi objeví jen ----, a po chvíli E-E-, stopky stále počítají. Proto jsem se ptal na používaný typ PIC a FW, jestli tam nemůže být nějaká nesrovnalost.
Řešení řízení displeje pomocí sériového LED adaptéru se mi líbilo a nechtěl jsem využít pro ext. displej systém 7seg. zobrazovače, kde se používá obvod řízení pro každou 7seg. Přiznám se, nedostatečně jsem si prostudoval varianty jednotlivých zapojení a špatně jsem pochopil informaci o kompatibilitě propojovacího konektoru u většiny konstrukcí stopek a displejů. Moje neuspěšná úprava ser. adaptéru na 12V spočívala v přidání spínacích tranzistorů pro katody 7seg. a připojení původních spínacích tranzistorů pro anody na 12V, tady budu muset přidat další tranzistory, které budou spínat těch 12V a původní PNP nechám na 5V (přes přechod E-B se mi dostávalo 12V na PIC). Dále budu muset řešit UART, protože bych chtěl využít 12V ser. a MAX232 na stopkách a vyřešit konverzi na ser. LED adaptéru před PIC. Nevím jestli nebude problém s řízením displeje po ser. při těch převodech 5-12-5V. Pokud jsou mé úvahy zcestné, opravte mne, případně navrhněte nějaké funkční řešení. Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » čtv 08. dub 2021 11:51:40

Procházel jsem znova vaše odpovědi z minulé komunikace a narazil jsem na informaci, že při přímém propojení arduina s PIC to stejně nebude komunikovat, protože při převodu přes MAX232 dochází kromě změny napěť. úrovní také ke změně logiky start - stop bitů. Je to tedy problém se zobrazením ----/E-E- na displeji? Když bych použil i na straně seriového LED adaptéru převod přes MAX232, srovná se vůbec ta logika start - stop bitů a mohlo by to pak komunikovat správně?
Díval jsem se do konstrukcí, které jste mi tehdy doporučil, připadá mi, že všechny vycházejí ze stopek pro hasiče.
Třeba u vekého displeje nejen pro stopky se převodníkem řeší to co je u odečítacích stopek hotové. V modulu zdroje se tam kromě změny napájecího napětí a řízení dvojteček(možno neosadit PIC) řeší právě převod ser. na 5V, tento signál se pak propojuje na jednotlivé moduly LED 7segm. s PIC16F628 s budičem ULN2004A.
Mám v tom už docela chaos, mohl byste mi poradit, která konstrukce velkého displeje byla myšlena jako externí u stopek odečítacích v3.3 a fungovala by bez změny zapojení.
Děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » čtv 08. dub 2021 14:05:20

Takže já to rozdělím do několika bodů, aby to bylo nějak přehledné.

1. Odesílání dat na externí displej po skončení odpočtu - Po skončení odpočtu nebo kdykoli jindy jsou do externího displeje stále zasílány data. Takže bez ohledu na to zda stopky běží nebo stojí stále se data do displeje posílají.
2. Serial LED Display (B-0022) - Pokud se připojí ke stopkám měl by bez problémů zobrazovat data na DIS1-DIS4, přičemž DIS5 a 6 budou svítit pomlčky, neb jim se žádné data neposílají. Samozřejmě propojení musí proběhnout pouze 5V logikou.
3. Komunikace pomocí MAX232 - Zde je to jasné z veškeré dostupné dokumentace. Procesor (stopek) používající 5V logiku se připojí na MAX232 a stejmě tak, ale obráceně se připojí procesor z displeje na MAX232. Tím vznikne převod z UART na RS232 a na druhém konci zase obráceně z RS232 na UART.
4. Přímé propojení Arduina a PIC - Je samozřejmě možné neb propojujete UART na UART o stejných napěťových úrovních. Takže tam žádný problém není. Logika Start/Stop bitů se mění jen při převodu z UART na RS232.
5. Velký displej - Všechny konstrukce velkého displeje jsou kompatibilní, se všemi stopkami a zařízeními na mém webu. Stále se pro komunikaci používá ten samý protokol. Takže k odpočtovým stopkám je možno připojit libovolný displej. Jen se může lišit zapojení konektorů, neb to se v průběhu vývoje měnilo a optimalizovalo. Takže je nutné zabezpečit, aby napájení a komunikace byly správně propojeny. V přílohách přikládám veškerou dokumentaci k displejům.
Je velmi důležité si uvědomit že sestava běžného displeje se skládá z modulů (aby byla konstrukce univerzální). Hlavní moduly jsou moduly zobrazovačů a modul zdroje. Modul zdroje je zásadní komponenta, neb tento modul se stará o distribuci napájení, ale hlavně přizpůsobuje komunikaci tedy převádí signál z RS232 na UART.

Všechny tyto konstrukce displejů jsou kompatibilní s odpočtovími stopkami a vůbec se všemi mími konstrukcemi jež používají externí displej. Nicméně jsou tam jak jsem psal nějaké odlišnosti v zapojeních konektorů, ale to je zmíněno v těchto manuálech.
Přílohy
Velký displej - 2019.08.pdf
(2.83 MiB) 19 krát
Modul zdroje pro LED pásek (B-0085) - 2020.04.25.pdf
(444.31 KiB) 20 krát
Modul zdroje pro LED pásek (B-0063) - 2020.04.25.pdf
(637.6 KiB) 18 krát
LED páskový zobrazovač v2.2 THT (FINAL) - 2020.04.25.pdf
(1.75 MiB) 21 krát
7seg. zobrazovač 120mm - 2020.04.27.pdf
(1.13 MiB) 17 krát
7seg zobrazovač SMD B-0083 (EA) - 2020.05.19.pdf
(824.4 KiB) 15 krát
7seg LED zobrazovač v1.6 150mm (FINAL) - 2020.04.25.pdf
(2.14 MiB) 19 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Luboš » pát 09. dub 2021 6:56:11

Děkuji za rychlou odpověď a podrobné vysvětlení.
Jestli jsem to teď už správně pochopil, vynechal jsem při realizaci externího displeje modul zdroje, který kromě řízení napájení vrací UART na 5V.
Pokud to má fungovat přímo mezi arduinem a PIC mám nejspíš špatné všechny PIC, které jsem zničil při pokusech. Zkusím si je nějak otestovat nebo koupím nové a znova vyzkouším komunikaci přímo na 5V.
Děkuji za trpělivost a ochotu.
Uživatelský avatar
Luboš
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 27. srp 2020 6:33:35

Re: Stopky v3.3 - Odečítací

Příspěvekod Sakul » pát 09. dub 2021 8:20:29

Ano modul zdroje je klíčový a nelze ho bez patřičných úprav jak na straně nadřazené aplikace, tak i zobrazovačů vynechat.

Samozřejmě se to týká pouze zobrazovačů určených pro externí displej. Konstrukce B-0022 a B-0031 naopak modul zdroje nepoužívají a proto se nesmí připojovat na výstup pro externí displej. Tyto konstrukce se připojují do konektorů k tomu určeným jako je například konektor X3 u konstrukce Sopek v4.1 (B-0090).
Samozřejmě pokud se dané konstrukce správně upraví, je možno vše kombinovat mezi sebou a bude to fungovat. Nicméně toto je pouze pro zkušené konstruktéry a laikům se to nedoporučuje.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1474
Věk: 41
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na Elektronika


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron