FIRMWARE pro Stopky v4.1 a v5.0 (alternativní)

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.

Moderátor: Spolupracovníci

• Advertisement

FIRMWARE pro Stopky v4.1 a v5.0 (alternativní)

Příspěvekod Sakul » ned 06. črc 2025 16:24:39

Zdravím všechny příznivce mé konstrukce Hasičských stopek. Díky fanouškům a šikovným uživatelům se podařilo vytvořit alternativní verze Firmware pro následující konstrukce stopek:
Stopky v4.1
Stopky v5.0

Tyto verze firmware jsou zdarma ke stažení na GitHubu. Použít je může kdokoli kdo chce. Jen chci upozornit, že tak činíte na vlastní nebezpečí a před nahráním tohoto alternativního FW si ověřte, že máte k dispozici stávající verzi FW pro případ nutnosti obnovení. Taktéž je nutné si vybrat správnou verzi FW, pro Vaši konkrétní verzi stopek. Krom toho, že jsou FW rozděleny pro konkrétní verzi HW tedy Stopky v4.1 a v5.0 se ještě rozlišuje zda máte použit interní LCD displej se 4 nebo 2 řádky a taktéž jakou má tento displej adresu. Taktéž jaký máte použit konkrétní MCU (tedy mikropočítač). Například u verze Stopek v5.0 jsou k dispozici počítače ATMega 644P nebo ATMega 1284P.

Pokud narazíte na jakékoli problémy, neváhejte o tom zde napsat, aby bylo možné FW dále ladit a zlepšovat. Stejně jako u minulých verzí FW já ani tento nevyvíjím, takže mi nepište a obracejte se výhradně sem do diskuse pro radu.

Věřím, že postupně bude vznikat i nějaká dokumentace k daným verzím FW. Zapojit se může každý, tak aby byla dokumentace co nejvíce přesná. Z mé strany půjde jen o nějakou finalizaci a poskytnu případně prostor pro sdílení.

Tímto bude možno na TOMTO odkazu stáhnout kompletní dosud dostupnou dokumentaci pro Stopky v5.0.

Současně vznikne sdílený adresář, kde bude možné dokumentaci prohlížet a případně stahovat a to i pro jiné moje konstrukce: Elektronika - Dokumentace
Heslo pro přístup: SakulRaider
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Sakul
Administrátor
Administrátor

Věk: 45

Re: FIRMWARE pro Stopky v4.1 a v5.0 (alternativní)

Příspěvekod rozvara » pát 11. črc 2025 8:47:36

Zdravím,
tady autor.

Důvod, proč jsem to udělal je ten, že mě 'dedek' požádal, jestli bych neuměl opravit Stopky, které mají posunuté zobrazení na displeji.
Sakul mi poslal kód - díky za něj - a zkusil jsem to opravit. Po pár dnech jsem to raději napsal celé znovu, důvody jsou na konci tohoto textu.

Tato verze nabízí:
- rychlé a přesné měření
- rychlé ovládání režimů/stavů tlačítky
- auditovatelný výpis do terminálu vč. souhrnu závodu
- hodiny s RTC
- libovolnou konfiguraci displejů
- ovládání displejů z ohledem na diváky
- možnost "snadno & rychle" naprogramovat libovolný jiný režim stopek (aka Modul)

Výše uvedené jsem pojmenoval "jádro".
Modul (Režim1, Režim2...) je pouze logika ovládání - už neřeší log, měření, výpočty.

Např. první modul "HU" má dva režimy, a oba se startují "Start" a ruší "Reset" : )

Ukázka výstupu:

Simulátor startovací pistole a terčů dělá jiný mikrokontroler.
- Po zapnutí inicializuje stavy výstupů (což způsobuje chyby koncáků)
- počká 5 sekund
- sepne Start, Levá, Pravá s odstupem 0.001s (1 milivteřina)
- výstupy nechá sepnuté, podobně jako když sepne terč.

Výsledek zobrazený v terminálu při spuštěném modulu HU:

Stopky1_HU> CHYBA koncaku
Stopky1_HU> Koncaky OK
System> Pulz P @ 15447.132 ms
Stopky1_HU> CHYBA koncaku
Stopky1_HU> Koncaky OK
System> Pulz S @ 20408.036 ms
Stopky1_HU> Zavod zahajen
System> Log pripraven
System> Log typ#1 ulozen
System> Pulz L @ 20409.020 ms
System> Pulz P @ 20410.016 ms
System> Log typ#3 ulozen
Stopky1_HU> Leva draha 0:00.001
System> Log typ#4 ulozen
Stopky1_HU> Prava draha 0:00.002
Stopky1_HU> Zadost o vypis

=== Zaznam zavodu ===
[+00:00.000] START
[+00:00.001] CAS LEVA DRAHA
[+00:00.002] CAS PRAVA DRAHA

--- Souhrn zavodu ---
Levy cas: 00:00.001
Pravy cas: 00:00.002
Vitez: LEVA DRAHA
Rozdil: 0.001 s
=== Konec zaznamu ===

Co stojí za povšimnutí:
- doba událostí se v terminálu vypisuje na tisíciny milisekund, tedy mikrovteřiny (µS)
- reakční doba na pulz spínače je záležitost hardwaru (software blokuje procesor zanedbatelně)
- software události zpracovává prakticky okamžitě (na jiném 16MHz procesoru je průměr ~26µs)
- v terminálu je rozlišeno, co je událost jádra a co je reakce spuštěného modulu

Technologické důvody - aneb srovnání se současnou verzí firmwaru:

FW verze 1.4 na simulátor nezareaguje, na displeji se po 5 veřinách rozsvítí "terc ERROR"
Při odstupu signálů 5 ms také nezareaguje. Při odstupu 10 ms už zareaguje, ale čas L je 0:046 a čas P je 0:056.
Proč není první čas 10 ms zkoumat nebudu, ale ten program je, Sakul promine, opravdu špatný.
(Hlavní důvod stejných časů při současném stistu L a P nejsou rychlé ruce, ale pomalý program, který ani neví, že je na AVR procesoru.)

No a když k tomu přidám i osobní důvody, tak je příběh kompletní:

Chtěl jsem tomu, kdo mě požádal o pomoc, opravdu vyhovět.
Pak jsem si přečetl fórum a bylo mi všech uživatelů líto. Kdybych já měl krabici bez podpory softwaru, která blbě píše na diplej - asi bych i plakal.
Sakulův hardware se mi moc líbí, ale jeho software/podpora mi pije krev.
Nenadávám! Programuju.
Zážitek z používání hardwaru je primárně kvalitě (a podpoře) softwaru - a Stopky si ho podle mě zaslouží.
Nejlepší software je ten, který je svobodný a každý si ho může libovolně přizpůsobit - a Stopky si ho podle mě zaslouží.

Tak jestli chce někdo pomoct, nechť testuje. Dík.
rozvara
Chcíplotina
Chcíplotina

Zpět na Elektronika

• Advertisement