Pájka ERS50 - chyba opětné zahřátí

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.

Moderátor: Spolupracovníci

• Advertisement

Pájka ERS50 - chyba opětné zahřátí

Příspěvekod ulitej » pát 21. bře 2025 22:23:42

Tato pájka je takovou stálicí s problémy s regulací. No já ovšem jsem narazil na opačnou závadu a to takovou, že pájka se nahřeje a opětné nahřátí se zapne defakto až při velmi nízké teplotě. Takže zapájet pár součástěk dát si přestávku na kafe a sledovat, kdy se zase rosvítí ledka indikující nahřívání.
Dočetl jsem se že určité problémy mohou nastat když ta kulička (tedy nějaký článek vyrábějící el napětí) se dotýká trubičky pájky. Další problém by mohl být pokud předcházející majitel vyměnil indikační diodu a ta by mohla měnit právě to napětí, které se dle mě sleduje když už je tyristor uzavřen.
Setkal se někdo s touto závadou?
ulitej
Pokročilý
Pokročilý

Re: Pájka ERS50 - chyba opětné zahřátí

Příspěvekod ulitej » ned 04. kvě 2025 13:44:33

Ahoj , koukám, že si pomalu můj dotaz má půl tisícovky přečtení a rada žádná :-) Tak dám mé dnešní nové info jak jsem pomocí metody pokus omyl pájku neopravil nebo opravil ?
První pokus o zkušební výměnu celého nového pájecího pera byl negativní a tak jsem tam nechal staré
Následovala výměna tyristoru za typ KT201/300 protože na 600 V jsem nesehnal po této výměně jsem se dostal do stavu jako většina lidí a to , že pájka stále hřeje a tak vracím původní tyristor.
Snažím se nějak konsultovat s výrobcem SAGAT a objednávám celou osazenou desku za cenu 200 korun , no není to parádní cena co myslíte?
Po výměně nové desky , pájka hřeje a nevypne se co naplat tak tedy zkusím osadit i to nové pájecí pero z prvního pokusu.

Světě div se pájka ERS po výměně celé desky a pájecího pera začala se chovat tak jak má.
ulitej
Pokročilý
Pokročilý

Zpět na Elektronika

• Advertisement