V tomto vláknu se zabýváme touto konstrukcí. Bližší informace naleznete na webu
Sakul World.
Takže pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky rozhodně mi o tom zde napište.
Pro případné zájemce o stavbu, zde rovnou uvádím ceny jednotlivých komponent, které mohu zaslat.
Deska plošného spoje (nevrtaná) =
50KčSada součástek =
500KčKompletní zařízení =
700Kč - bez solárního panelu a baterie (pouze osazená deska spojů)
Poštovné =
60KčPřed nějakým časem jsem narazil na zajímavou konstrukci solární nabíječky pro mobilní telefon. Tato nabíječka měla však několik celkem pro mne podstatných nedostatků. Prvním a největším nedostatkem byla absence akumulátoru. Proto bylo možné nabíjet telefon pouze na přímém slunci a jen proudem, který dal momentálně panel. Každý si dovede představit jak dlouho se asi takový mobil s baterií 1500mAh nabíjí. Dalším nedostatkem bylo použití monolitického stabilizátoru, sice s nízkým úbytkem, ale i tak je to celkem plýtvání tolik drahocenné energie.
Proto jsem se rozhodl navrhnout solární nabíječku, jež nebude mít výše zmíněné nedostatky. Solární panel jsem použil 5W/12V. Díky tomu, že celý panel je v hliníkovém rámu je velmi bytelný a zároveň je možné do něho namontovat veškerou elektroniku a to včetně baterie. Baterii jsem použil 12V gelovou bezúdržbovou.
Elektronika se dá rozdělit na dvě části. První se stará o baterii a její nabíjení a vybíjení. V druhé části je pak měnič napětí s účinnosti přes 90%, který mění napětí z baterie na 5V/1A pro nabíjení telefonu. Toto výstupní napětí je dostupné na USB zásuvce. Díky tomuto řešení je možné během slunečného dne naakumulovat energii v baterii a tu pak kdykoli použít pro nabíjení telefonu nebo jiného zařízení na 5V do proudového odběru 1A.
Konstrukci této nabíječky brzy najdete na webu. V současnosti je elektronika schopná obsluhovat panely do výkonu 5-20W. Samozřejmě je možno použít i slabší solární panely jak 5W, ale to již není efektivní. Myšlenka byla taková, aby tato nabíječka dokázala udržovat při životě jakýkoli chytrý telefon, jež je nutné nabíjet každé 2 dny. Proto je nutné, aby panel dokázal nabít akumulátor 12V/2,3Ah během dvou slunečných dnů. Toto panel o výkonu 5W zvládne bez problému. Poté je možné nabít telefon 2-3x na jedno nabití solární nabíječky.
Nějaké fotky solárních nabíječek co jsem dosud sestrojil najdete zde:
https://picasaweb.google.com/SakulRaide ... 6105701426