Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » stř 23. zář 2020 18:01:41

Je někde horní část k Držáku Zdroje SAKUL? Držet to jen za spodek mi přijde nic moc a v přiložených souborech jsem vrchní správné velikosti neviděl. Díky
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » stř 23. zář 2020 19:01:19

Ne tento díl nemá horní držák. Nicméně se není čeho bát, drží to dostatečně. Mám takto i variantu 400W zdroje a také naprosto bez problému.
Ale samozřejmě si můžeš vymodelovat a vytisknout i horní držák. Čistě však pro dobrý pocit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » sob 10. říj 2020 19:11:27

Ahoj, jaka nahrada za motory na tuto tiskarnu Microcon SX17-1005VLQCEF??
Koukal jsem na odkaz Sakula na https://www.aliexpress.com/item/4000120288783.html?gps-id=detail404&scm=1007.16891.96945.0&scm_id=1007.16891.96945.0&scm-url=1007.16891.96945.0&pvid=674d7e14-f6be-4888-822e-5e1d5b58a968 v Aliexpres , ale nevyznam se v kvalite cinskej motoru. Jsou tyto motory, jako nahrada za Microcon dobre? Proste se jich nebat?
Diky.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 40
Věk: 53
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 10. říj 2020 21:21:09

Těchto motorů jsem použil v mých aplikacích desítky a vše bez problému.
Nicméně si dovolím takovou malou úvahu. Dost lidí tady už řešilo náhradu motorů Microcon s dotazy zda ty čínské jsou OK. Osobně mě toto docela fascinuje, že všichni řeší zrovna motory a né jiné komponenty. Dle mého skromného názoru není až tolik věcí co se při výrobě motoru dají pohnojit. Ano mohou být použity nekvalitní díly, jako třeba ložisko, ale to je asi tak všechno. Dle mých praktických zkušeností je právě ložisko tím jediným co se na elektromotoru může rozbít (myšleno u bezkomutátorových motorů) a pokud dojde k nějaké další závadě je to už jen důsledek té první nebo nesprávného použití.
Samozřejmě kvalita takového motoru může být různá, ale jsem toho názoru, že i ten nejhorší motor svojí kvalitou předčí jakoukoli čínskou řídící desku nebo jinou elektroniku.
A právě to mě celkem fascinuje, že nikdo moc neřeší čínskou desku, respektive se maximálně zaměří jakou konkrétně, i když jsou všechny dost šílené a právě tato deska je tou nejnebezpečnější komponentou, která by měla být vybírána s co největší rozvahou.

Takže pokud by někdo chtěl jeden z těch kvalitnějších motorů může zkusit třeba tento: http://www.cncshop.cz/42cm04-krokovy-2- ... otor-0-4nm
Nemám sice tušení jestli to není také jen Čína, ale zase když do 2 let odejde ložisko, nechá se vyreklamovat.

Jinak takový malý postřeh o čínských komponentech jež jsou podezřele levné. Pokud už jsou u nich uvedeny parametry, tak je rovnou všechny dělte minimálně 2ma, ale lépe 3-5ti. To, že celá řídící deska je levnější než samotný originální mikropočítač v ní použitý něčemu nasvědčuje a je potřeba se rozhodnout zda ten risk za to stojí. Hodně lidí vidí hlavně cenu, což prodejci ví a proto nechávají vyrábět zařízení dle výsledné ceny, nikoli kvality. V mnoha případech to nemusí vadit a i takto levný kus elektroniky může sloužit dobře. Ale to pouze v případě, že víme co od něj budeme chtít a máme představu, kde a proč to Číňan ojebal.

Proto je správné se ptát, zda daná komponenta jde použít v zamýšleném zařízení. Ale toto je spíše pro zkušené, kteří vědí jat to funguje, kde se to ojebává a zda jim to nebude vadit. Ti ostatní by se měli spolehnout na značkové komponenty, sice za mnohonásobně vyšší ceny, ale se zárukou funkčnosti a bezpečnosti.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod schusterj » ned 11. říj 2020 13:13:46

Tak musím trochu vstoupit a je to jen můj názor. Pokud chci kvalitu za rozumnou cenu, kupuji motory LDO a to tady: https://zaribo.com/18-stepper-motors
Koupil jsem zde i extruder originál Bondtech (https://zaribo.com/home/147-bondtech-ex ... -mk2s.html) a musím říci z praxe, že se to nedá srovnat
s nějakým tištěným paskvilem (vlastí zkušenost). Natisknul jsem na něm více jak 20Kg materiálu PLA, Petg, ASA, ABS, Flex a v poslední době oblíbený CPE-HG100.
Protože tisknu hodně technických věcí, je pro mne spolehlivost č.1. Figurky netisknu, pouze jako zkušební tisk.
Tisk u mě probíhá tak, že z vedlejší místnosti zadám tisk skrze Octoprint a pouze se podívám na záběr s kamerky jak začal tisk a už se více nestarám.
Ale jak píšu, je to moje zkušenost a můj názor.
Uživatelský avatar
schusterj
Profík
Profík
 
Příspěvky: 173
Registrován: pon 04. pro 2017 21:39:37

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » sob 19. úno 2022 11:15:46

Zdravim, necha se koupit vyhrivana podlozka zhruba 300x300 mm , ktera pujde zapojit na Ramps-S? Jde mi o odber proudu z teto desky. Vetsinou tisknu PLA, ale obcas potrebuju vetsi plochu. Diky i za pripadny odkaz nakupu.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 40
Věk: 53
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 19. úno 2022 11:55:21

Ano dá a na většině mích tiskáren je mám. Samozřejmě je nutné, aby to utáhla řídící deska (Ramps-S nemá problém) + napájecí zdroj.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » sob 19. úno 2022 14:47:03

Takže pokud by si někdo chtěl upravit tuto tiskárnu na větší tiskovou plochu (tedy 300x300mm) v příloze přidávám 3D model této úpravy, kde jsou uvedeny i rozměry jednotlivých profilů.
Podložka třeba zde: https://www.aliexpress.com/item/1005001802078490.html
Další komponenty pro 3D tiskárny třeba ZDE.

Jinak plastové díly pro přestavbu na velikost 300x300mm najdete ZDE. A to včetně zdrojových souborů pro DSM5 pro snadné modifikace.
Přílohy
Sakul 3D - Comtex.pdf
3D model tiskárny s podložkou 300x300mm a lineáry.
(14.88 MiB) 157 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomasC » čtv 05. kvě 2022 18:15:38

Ahoj.Před 4mi lety jsem si postavil 3D tiskarnu Graber I3 z MDF...tiskla dobre ale uz je to znat nani ze uz to neni ono....
Mam tedy vytisknute vsechny dily na Rebela II....ale...upgrade tiskove plochy na podlozku 300x300mm.
Mam tedy konstrukci zvetsenou na profilech o 100mm a osu Z mam zvetsenou o 130mm...

Mam dotazy ohledne zvetseni tiskarny a tim padem i pojezdy..
Osu Z necham na kalenych 8mm tycis s trapezem 8x2mm stoupani..nebo pouzit stoupani 8mm?
Osu X+Y radeji hodit na 10mm kalene tyce k vuli pruhybu na delce zvetsene o 100mm??
Tim padem prevrtat otvory pro tyce do plastovych dilu....nebo uprava...
Resit to nebo ne??
Rozdil v cene tam je myslim 40kc na metru??

Dekuji za info.
Uživatelský avatar
TomasC
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 01. led 2018 12:59:41

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pát 06. kvě 2022 9:14:06

V principu je lepší osy X a Y dát na 10mm tyče, ale není to vysloveně nutné. Já to mám na 8mm tyčích a jede to. Problém osy X na tyčích je, že se bude vždy vyklánět a je jedno jestli tam budu 10 nebo 8. S 10mm sice nepatrně méně, ale i tak.
Díly v žádném případě nepřevrtávat, ale upravit a vytisknout na rozměr.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod vavy123 » čtv 22. zář 2022 7:50:32

Ahojte.
Vrátil jsme se po letech ke stavbě první verze rebelu 2.
Na rameni podávání extruderu-naproti podávacímu kolečku je myšlené podávací ložisko.
V seznamu dílů není nikde napsaný přesný typ toho ložiska je to něco malého cca 1cm v průmětu s otvorem na M3 šroubek.
Nevíte co tam přesně patří?
Uživatelský avatar
vavy123
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 22. zář 2022 7:46:00

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 22. zář 2022 13:24:44

Špatně koukáš. V prvním příspěvku je přesně uvedeno.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1631
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron