Tryska je nad stolem

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Tryska je nad stolem

Příspěvekod Jenda101 » sob 18. lis 2023 23:00:50

Dobrý den, zakoupil jsem trysku jiných rozměrů než jsem měl originálně na tiskárně, tiskárnu mám Ender 3
trysku jsem vynuloval standardním pustupem ( home axis a papírek tak jak jsem to okoukal z yt atd...)
ale po spuštění nějakého programu co vytvořím ve sliceru Prusa tak mi tryska nanáší první vrstvu nad stolem cca 2mm a už jsem z toho zoufalý
proto tedy se obracím na vás jako profesionály.
Tryska má průměr 0,6mm a to jsem samozřejmě taky nastavil ve sliceru a můj problém je furt stejný jen v tom že pokaždé je první vrstva ty 2mm nad stolem
Musím teda koupit trysku stejných výškových parametrů?
Nebo se to nechá tedy nějak nastavit ?
Předem děkuji za nějakou tu kloudnou radu.
Uživatelský avatar
Jenda101
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: sob 18. lis 2023 22:28:15

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Sakul » pon 20. lis 2023 17:27:51

Bohužel neznám tiskárny Ender. Nicméně by to mělo být naprosto jednoduše řešitelné buď nějakou kalibrací (pokud to má tiskárna integrované). Případně to seřídit ručně.
Lepší tiskárny s trochu rozumným firmware mají možnost nastavit offset trysky, což je naprosto nejjednodušší řešení.
Ale jak píšu neznám tyto tiskárny, takže abych dokázal poradit bylo by nutné mi napsat více informací o dané tiskárně. A hlavně podrobněji popsat jak probíhalo to "( home axis a papírek tak jak jsem to okoukal z yt atd...)" neboť z tohoto popisu fakt nevím jaký byl přesný postup.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1731
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Jenda101 » úte 21. lis 2023 22:06:09

No osu Z jsem dal do nulového bodu a provedl kalibraci stolu pomocí papírku tak jak jsem viděl na yt.
Papírek mezi trysku a stůl a utahovat dokud papírek lehce nedrhne. Jinou metodu jsem se bohužel nenaučil .
Tedy jestli se mohu zeptat jaké údaje o tiskárně potřebujete vědět?
Předem děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Jenda101
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: sob 18. lis 2023 22:28:15

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Jenda101 » úte 21. lis 2023 22:09:41

Ale tedy nechci být chytrý jsem totální zelenáč v tomhle případě.Jestli vidím dobře tak nulový bod osy Z je tvořen stiskem koncového spínače v téhle poloze je kalibrován stůl pomocí papírku. Tedy pak když pustím program tak vidím že k tomu koncovému spínači má tiskárna dost daleko.
Uživatelský avatar
Jenda101
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: sob 18. lis 2023 22:28:15

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Sakul » úte 21. lis 2023 22:31:59

No jde o to, že ve firmware může být nastaven nějaký offset. To se musí zkontrolovat právě v nastavení firmware. Pak záleží co je tam za FW, přičemž čiňani dávaj snad jen předpotopní Marlin, jehož konfigurace dost opruz.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1731
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Jenda101 » stř 22. lis 2023 15:50:50

Dobře tedy a co vy jako odborník preferujete za né moc složitý ale dobrý firmware?
Uživatelský avatar
Jenda101
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 4
Registrován: sob 18. lis 2023 22:28:15

Re: Tryska je nad stolem

Příspěvekod Sakul » stř 22. lis 2023 19:45:12

V současnosti je jedinný správný firmware a tím je Klipper. Pro zdatnější je ještě alternativa RepRapFW, ale to je pro opravdu zdatné a laik ho nerozjede.
Nicméně důrazně doporučuji v případě přechodu na jiný firmware si důkladně nastudovat problematiku a ideálně to přenechat nějakému odborníkovi. Ona je sice instalace Klipru extrémně triviální a jeho nastavení extrémně jednoduché, ovšem pokud je nutné provést prvotní instalaci a nastavení jsou potřeba znalosti jako pro instalaci jakéhokoli jiného firmware. Bez úplné znalosti HW dané tiskárny není možné tiskárnu zprovoznit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1731
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement
SvetHostingu.cz - ideální webhosting

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků