Generování dat pro CNC frézku

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » ned 20. říj 2019 19:56:28

Nikdy se nebere v potaz pohyb stolku (pokud je stolek pohyblivý). Vždy se vychází z pohybu vřetena vůči stolku, neb to je to které obrábí a to musí jezdit v souřadnicích. Je nespočet mechanických konstrukcí os a vždy je potřeba správně dané osy definovat.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1387
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod hata75 » ned 10. led 2021 23:39:56

Ahoj.
Po mě chce kamarád z Eaglu pro frézku soubor *.dxf. Odmítá pouštět na svém stroji cizí gcode... Jenže po exportu mi to oddělí plošky součástek od cesty. Moje teorie je, že smíchá všechny vrstvy dohromady a tyto plošky jsou z vrstvy top. Máte někdo nápad jak se toho zbavit?
Nevím ani jak případně ty plošky z vrstvy top odstranit, nenašel jsem to. Nebo jak vyexportovat jen vrstvu bottom do *.dxf? HELP! :cry:

dps.jpg
dps.jpg (13.66 KiB) Zobrazeno 57 krát

dps2.jpg
Uživatelský avatar
hata75
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 10. led 2021 23:06:04

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 11. led 2021 11:41:48

Podle me se exportuje jen to co je zapnute a tedy viditelne. Ja si takto exportuju dxf kdyz navrhuju krabicku. A vzdy si zapnu co chci aby se exportovalo.
Jinak to dfxko jde pak v nejakych programech celkem slozite upravit, aby to bylo v kuse. Az budu doma skusim se na to podivat.

EDIT:
Tak jsem se právě díval a exportují se jen vrstvy které jsou vybrané. Nicméně jinak je DXF celkem k ničemu. Takže ať si kamarád nainstaluje Eagle přidá si do něj PCBtoGcode a NC data si vyexportuje sám. Jinak fakt v tuto chvíli netuším jak to udělat.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1387
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 11. led 2021 18:14:55

Případně můžeš PCB exportovat do Gerberu a z toho pak udělat NC data.
Nebo obráceně z NC dat udělat DXF třeba tímto: http://www.scorchworks.com/Blog/g-code- ... de-ripper/
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1387
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod hata75 » pon 11. led 2021 22:33:10

Já dělal export přes záložku "manufacturing", tam není žádné nastavení a exportuje všechny vrstvy. Přes menu "file-export" už něco nastavit jde, ale stále to není ono.
Jinak, on si nic kvůli mému plošňáku instalovat nebude, má to všechno odladěné na výrobu čehosi... No nic, pořídím si frézu a nebudu nikoho otravovat :lol:
Uživatelský avatar
hata75
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 10. led 2021 23:06:04

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » pon 11. led 2021 23:06:54

hata75 píše:No nic, pořídím si frézu a nebudu nikoho otravovat

Ideální řešení.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1387
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod ulitej » stř 13. led 2021 18:54:06

Ahoj hodím dva dotazy - Lukáši grafíroval si DPS ? Pokud ano máš na to video , pokud né, ale zkoušel jsi jakou frézou (vzpomeneš si). Obdoba pro hata75 - víš čím by ti to kolega vyfrézoval?

Videa jsou určitě k nalezení , jen osobní zkušenost u konkrétní osoby je více relevantní.
Uživatelský avatar
ulitej
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 81
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31

Re: Generování dat pro CNC frézku

Příspěvekod Sakul » stř 13. led 2021 20:07:08

ulitej píše:Ahoj hodím dva dotazy - Lukáši grafíroval si DPS ? Pokud ano máš na to video , pokud né, ale zkoušel jsi jakou frézou (vzpomeneš si).

Ano PCB jsem gravíroval celkem dost. Videí asi moc nemám. Ale mám úplně první pokus:

Pak mám na kanálu pár ukázek vrtání PCB, které jsem používal mnohem častěji na klasických leptaných PCB:


Co se týká nástrojů, tak používám pro frézování V frézu s jedním břitem většinou 45°: http://www.cncshop.cz/drazkovaci-freza- ... -typ-802-9
Nějaké info o nástrojích co používám včetně generování dat pro obrábění jsem říkal v tomto videu:


Nyní ještě ukázka jednoho takového komplet frézovaného PCB o velikosti 160x100mm:
2021-01-13 18.57.07.jpg

2021-01-13 18.56.41.jpg
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1387
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Předchozí

Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků