CNC 3018, problém s elektronikou

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod aleskuba » stř 10. bře 2021 0:44:41

Dobrý den.
Nejsem si jistý, jestli píšu do správného fóra, ale mám podobný problém se zasekáváním. Hned na úvod musím napsat, že jsem naprostý začátečník. Koupil jsem z číny CNC 3018 s řídící deskou s procesorem ATMega. Frézku ovládám SW candle verze 1.1.7. Modeluji ve Fusion 360 a překládám postprocesorem GRBL. Po smazání řádku 13 se fréza rozjede a různě dlouhou dobu frézuje správně. Pak se zastaví a dál už nic. Po shlédnutí x videí z youtube mám dotaz ohledně přenosové rychlosti USB portu. Všude jsem viděl nastavování na 115200 baudů. Bohužel to mi nefunguje. Pokud nastavím více než 9600 na počítači i Candlu, fréza nekomunikuje. Je problém v tomto a řídící deska je po smrti nebo může být problém ještě někde jinde? Jsem fakt v tomto diletant. Prosím poraďte. U desky mám jisté podezření na nefunkčnost, protoče není schopna ovládat motor. Ten jede pořád bez ohledu na nastavení v Candle. Díky za odpověď.
Uživatelský avatar
aleskuba
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř 10. bře 2021 0:06:10

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » stř 10. bře 2021 1:32:52

Takže vezmu to popořadě. Bohužel informace, že v řídící desce je použit mikropočítač ATmega je nedostatečná neb toto je označení celé řady a spadají do toho stovky až tisíce konkrétních mikropočítačů. Takže při uvádění označení se musí napsat konkrétní označení mikropočítače. Předpokládám, že je tam ATmega328P.
Po smazání řádku 13 se fréza rozjede - Tak toto vůbec nemám tucha, takže to doplň co a odkud mažeš.
Komunikační rychlost - pokud ti to funguje pouze s rychlostí 9600bps jde o slušnej pravěk (pravděpodobně verze 0.8 a starší). Takže tam máš nahrán několik let starý a již nepodporovaný firmware. No a zde může nastat zásadní problém. Nové firmwery od verze 0,9 (v současnosti v1.1h) již podporují 115200bps, ale mají jinak mapované vývody a nahrání do tvé desky může způsobit její totální nefunkčnost. Na druhou stranu podle toho jak to popisuješ by to mohlo i znamenat, že máš novější desku se starým firmware a proto ti nefunguje ovládání vřetene. Tady v diskusi o stavbě mojí frézky Sakul CNC v1 je někde obrázek, který popisuje HW nekompatibilitu staré a nové verze firmware. Nevím přesně kterých funkcí se to týkalo, takže si to dohledej a tam to najdeš.

Jinak by rozhodně bylo dobré sem dát alespoň pár detailních fotek té elektroniky, jaký tam je nahrán firmware a prostě ještě více informací.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod aleskuba » čtv 11. bře 2021 23:02:26

Zdravím.
Provedl jsem další pokusy s frézou, ale výsledk není valný. Po ukrutném boji (pro mě) se mi podařilo desce vnutit firmware 1.1h a frézu znovu rozchodit. Bohužel opět po cca 15 minutách frézování se opět zastavila a fajront. Dále už nic. Do přílohy dám 3 fotky řídící desky. Jediné, co se povedlo je, že přenosová rychlost 115200 už funguje. Prosím podívejte se, jestli už někdo s touto deskou neměl stejný problém. Bohužel jsem neudělal prtscr g-codu při zastavení, ale příště už to zkopíruju. To smazání řádku 13 jsem našel na youtube. V tom kódu je : G28 G91 Z0. Pokud to nesmažu, fréza zblázní a dále nejede. Přiznám se, že nevím, co to znamená. Ovlátání vřetene i po změně firmware nefunguje. a ještě jsem se v nějakém helpu (bohužel už nevím kde, objevilo se mi to jen jednou) dočetl, že fréza se zastavila z důvodu ztráty pozice. Asi mám problém někde v nastavení. Prosím poraďte. Děkuji.
Přílohy
20210311_205652.jpg
20210311_205032.jpg
20210311_204706.jpg
Uživatelský avatar
aleskuba
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř 10. bře 2021 0:06:10

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » pát 12. bře 2021 1:43:24

Ok, takže se tu pokusím nastínit nějaké odpovědi.
1. Nejprve tedy asi k tomu magickému řádku 13, respektive G28 G91 Z0. Jakožto budoucí operátor obráběcího stroje je naprosto nevyhnutelné znát alespoň základní G a M kódy. A pokud už nějaký méně používaný neznáš, je třeba vědět kde to najít. Takže já sem přidám odkaz na pěkný seznam G a M kódů, který je sice určen převážně pro 3D tiskárny, ale z podstaty věci je platný pro jakýkoli CNC stroj. Takže ZDE studovat. No a aby to mělo nějaký smysl je nutné takto získané znalosti aplikovat na vlastní stroj. A protože je stroj řízen mikropočítačem, na kterém běží firmware GRBL je nutné tento firmware do podrobna nastudovat. Takže další studium proběhne ZDE. Přičemž velkou pozornost věnuj tomuto a tomuto.
Taktéž doporučuji nastudovat TOTO.
Až toto nastuduješ budeš přesně vědět proč zápis G28 G91 Z0 je špatně a co udělat pro to aby stroj i s touto sekvencí G code dokázal pracovat.
2. Generování dat pro tvůj CNC stroj. Nyní když víš co je G code, a také víš jaké konkrétní G code podporuje tvůj stroj, není problém vygenerovat korektní NC program pro tvůj stroj.
3. Ovládání vřetene. To je celkem obšírná otázka a příčin může být nespočet. Bohužel z uvedených dat nelze vůbec nic vyvodit. Protože nevíme jaké je použito vřeteno, jeho specifikace, jeho propojení s řídící deskou a v neposlední řadě zapojení samotné řídící desky. Dále neznáme jak je nakonfigurován firmware a takto by šlo určitě ještě chvíli pokračovat. Nicméně po nastudování bodu 1. bude hned vše jasnější a mělo by se ti bez problémů podařit vřeteno zprovoznit.

Takže co říci závěrem. Opět se zopakuji. Nekupujte čínské stroje (šmejdy) pokud je neumíte zprovoznit. Nikdy nefungují, v lepším případě fungují jenom na půl.
Poohlédněte se po něčem k čemu je dostupná dokumentace a podpora. Bude to sice 5-10x dražší, ale nejspíš to bude fungovat a pravděpodobně to půjde zprovoznit dle přiložené dokumentace i méně zkušeným uživatelem. Vždy je třeba počítat s tím, že pokud je něco levné je to proto, protože k tomu není podpora a je to DoDo (Dodělej Doma). To znamená že to co se ušetřilo nákupem takového zařízení se musí vykompenzovat znalostmi osoby jež to bude uvádět do provozu. No a tyto znalosti jsou ty, které jsou cenné, né ten stroj nebo jiný HW.

Takže ještě mohu doporučit se podívat ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 11:03:40

Dobrý den,
Mám obdobný problém akorát s tím rozdílem, že se mi nezobrazují parametry řádků (G kódy) v Grbl nastavení. Mikroprocesor je ATmega328P U-TH a je to úplně ta samá deska co je na obrázcích od aleskuba. Asi špatný výběr. Je to opravdu tak, že když se něco ošidí je to znát na kvalitě. Teď už záleží na tom, jaké další problémy to přinese.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 11:16:21

Lemur1 píše:Dobrý den,
Mám obdobný problém akorát s tím rozdílem, že se mi nezobrazují parametry řádků (G kódy) v Grbl nastavení.

Tak a zase dotaz. Kde se nezobrazují parametry? Fotka by nebyla? Potřebuju více informací, chci román o několika dějstvích.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 12:58:20

IMG_20210314_112944.jpg
Grbl settings.png
Screen Grbl panel.png
Takže, vřetenový motor je 775 (12-36V) 24V - 7000/rpm, 36V - 9000/rpm, microprocesor ATmega 328P U-TH. V XLoaderu nahrávám firmware (grbl_v1.1h.20190825.hex). Zdrojové kódy se načtou a mohu upravovat parametry, ale stále netuším, jak zprovoznit vřeteno. Přečetl jsem si dokumentaci a návod který jste doporučil, pochopil jsem (alespoň co se týče nastavení parametrů jednotlivých kódů), ale to stále nevyřešilo můj problém. Zkoušel jsem i přes Arduino IDE, ale vše dopadlo stejně. Nevím co ještě by vás zajímalo za údaje které bych mohl poskytnout. Předem děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 15:39:25

OK. takže máme klasické DC vřeteno, máme firmware GRBL v1.1, máme správně nastaveny parametry ve firmware, ale přesto se nám nespouští vřeteno.
Takže v první řadě naprosto nutně potřebuji vědět, jak je to vřeteno k elektronice připojené. Dále bych ocenil i schéma té elektroniky, abych mohl zkontrolovat, že řízení vřetena je na té elektronice správně vyřešeno a koresponduje to s konfigurací aktuálního firmware (nebo minimálně odkazy na tu elektroniku, nechci to googlit podle fotek).
Dále mne zajímá zdroj nebo zdroje použité pro napájení elektroniky případně vřetena. Takže vyfotit štítky. U čínských zdrojů typu běžného síťového adaptéru je dobré ho i zvážit (uvést zde jeho váhu), protože údaje ze štítku nikdy neodpovídají (dosud jsem nenarazil na takovýto zdroj, kde hodnoty odpovídají) a váha nám může napovědět, zda ho rovnou vyhodit, nebo to nějak dále řešit.
Za další nevím jak to vřeteno tedy pouštíš. Zkoušel jsi ho zapnout ručně přímo z programu Candle, nebo jen z g-code? Reaguje na to nějak elektronika, třeba rozsvícením nějaké signalizační LED?
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 15:44:31

V jediném případě kdy se mi povedlo spustit vřeteno byl program BenBox, ale to probíhalo zapnutím a vypnutím vřetena jako by to byl laser.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 15:49:26

Super, BenBOX používá zcela jiný firmware, takže ten tedy nejspíš nešel s GRBL, takže je to celkem irelevantní.
Potřebuji odpovědi na položené dotazy.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 16:09:55

Zde je odkaz na desku https://www.banggood.com/cs/New-3018-CN ... mds=search podle infa to je DQ-CNC-TS-9272-V3, vzhledem k tomu že nejsem elektrikář nedovolím si odhadnout jaké schéma je k dané elektronice správné. Adaptér váží 230g bez kabeláže a hodnoty jsou 24V-96W, výstup DC24V - 4A. A ještě jsem teď zkusil Candle a v tom vřeteno normálně běží. Budu si muset Candle osahat, ale je to stejně všechno na jedno kopyto.Akorát nechápu, proč to nefunguje v Grbl.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 16:22:49

Takže vřeteno musím spustit ručně a potom odešlu projekt a začne se frézovat. Nevím proč se nespouští vřeteno automaticky.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 16:26:42

V tom GRBL softu se musí někde správně nastavit řízení vřetene, pač tuším, že jsou tam asi 3 varianty konfigurací. Pak ti pojede i přes tento soft ovládání vřetene. Nicméně tento soft moc nedoporučuji. Přejdi spíše na ten Candle, který je mnohem intuitivnější.

Jinak co se týká adaptéru bude ošizenej, ale asi to nebude tak drastické. Počítám, že to bude někde kolem 60W. Rozhodně doporučuji pořídit k tomu průmyslový spínaný zdroj minimálně 200W. Stávající adaptér i kdyby byl uvedených parametrů je značně poddimenzovaný. Vřeteno 80W + minimálně 3x24W na každý motor. Což dává špičkovou spotřebu 152W.
To že to teď nějak funguje je nejspíš jen proto, že to něběží v zátěži a nejspíš jsou blbě nastaveny drivery.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 16:31:00

Lemur1 píše:Takže vřeteno musím spustit ručně a potom odešlu projekt a začne se frézovat. Nevím proč se nespouští vřeteno automaticky.

V jakém softu to takhle musíš udělat? Pokud v GRBL, tak na to jsem už odpověděl. pokud v Candle máš chybný NC program (gcode). Stačí si do toho gcode přidat řádek pro spuštění vřetene. To si dohledej v seznamu podporovaných g kódů.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 16:40:37

V každém případě ti moc děkuji za pro mně velmi cenné rady. S CNC teprve začínám. Mám poloautomat horní frézu, ale to je ještě na kliky, jenom start stop a točit ručně. Vzhledem k tomu, že jsem již pracoval s programy jako je corel a jiné 3D, nějak se ze zbytkem poperu. Jak se říká chytrému napověz, hloupého trkni. Holt jsem potřeboval trkanec. Ale ještě jednou moc děkuju.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » ned 14. bře 2021 16:43:16

Ještě se pokusím v Candle přidat ten řádek ať to funguje jak má.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod aleskuba » ned 14. bře 2021 22:12:01

Dobrý večer.
Nechtěl jsem už obtěžovat svými otázkami "neznalce", ale ještě jednou prosím o radu. Jedná se mi o nastavení mikrokroků. Ať hledám jak hledám, nomůžu nikde objevit. Mám desku z obrázku výše, drivery pro motory s A4988 (z Vašeho videa červené) a nastaveno je 16 microsteps. Vzhledm k tomu, že mám na číňanském stroji trapéz 4mm na otáčku, mám v G100-102 nastaveno 800.Chtěl bych vyzkoušet nastavení microsteps na nižší hodnotu, Už proto, že zastavování frézy v průběhu frézování jsem "vyléčil" snížením Maxrate na hodnotu 700. Takže si myslím, že po stroji této konstrukce požaduju možná víc, než jsou jeho možnosti. Na řídící desce nejsou propojovací piny jako na CNC Shieldu. Moje otázka tedy je: Je nějaké možné SW nastavení mikrokování? Z dokumentace k driverům je to celkem pochopitelné, ale fyzicky na desce to nejsem schopen poznat, zda-li to je ,a kam, vůbec zapojeno.
mikrokroky.JPG
. Ještě jednou se omlouvám a děkuji za odpověď.
Uživatelský avatar
aleskuba
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř 10. bře 2021 0:06:10

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » ned 14. bře 2021 22:51:19

Bohužel pokud nejsou tyto 3 jumpery pod osazenými drivery, jak to běžně bývá, nejspíš to nepůjde na desce změnit. Například desky pro Lasery to mají napevno nastaveno na maximum mikrokroků. A protože toto je deska i pro Laser, předpokládám, že to bude mít tedy také natvrdo.
Ještě doporučuji zkontrolovat proud do motoru, který by měl být u CNC stroje někde mezi 70-80% nominálu pro použitý motor. Takže pokud má motor 1A měla by být nastavena hodnota proudu 700-800mA. V takovém případě pokud to není již z výroby musí probíhat aktivní chlazení driverů ventilátorem. Číňan to většinou nijak nenastavuje a jen tam strčí driver tak jak ho někdo vyrobí. No a tyto drivery bývají většinou nastaveny na hodně malý proud a pak většinou ani neutáhnou danou osu, nebo pod zátěží ztrácejí kroky. Při ladění tohoto proudu si doporučuji zkontrolovat osazené snímací rezistory přímo na driveru a podle nich modifikovat vzorec pro přepočet referenčního napětí na proud. Tyto drivery mají totiž tyto rezistory pokaždé jiné. Manuál, kde jsem to popsal jsem přiložil. Je to strana 32 +/-.
A stejně jak jsem radil i minule, kup si pořádný zdroj minimálně 200W, protože to co tam dal Číňan je jen taková sranda a fakt to nestačí.
Přílohy
Jak na stavbu 3D tiskárny.pdf
(2.91 MiB) 155 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » pon 22. bře 2021 12:48:04

Ahoj,
Tak se mi povedlo vše nastavit a rozběhat až na jeden problém se kterým si nevím rady. Projekt vytvořím v Cut2D a spustím v Candle. Vše by bylo v poho až na to, že třetí proces při spuštění v Candle je G0Z20.000. To úplně nechci, protože je to moc velký krok a vřeteno přejíždí do konce svých fyzických možností. Nevím zda tuto polohu nastavit v Cut2D, nebo v Candle, nenašel jsem ani v jednom. ( nebo v GRBL? ) Nejedná se o bezpečnou polohu ta je 10mm, ale o polohu při spuštění frézovacího procesu.
Dík za odpověď.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Sakul » pon 22. bře 2021 13:11:34

Toto je Home pozice a nastavuje se v Cut2D. Případně si to můžeš zeditovat ručně pouhým přepsáním.
Přílohy
Cut2D.png
Cut2D.png (28.28 KiB) Zobrazeno 4976 krát
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1685
Věk: 42
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC 3018, problém s elektronikou

Příspěvekod Lemur1 » sob 27. bře 2021 12:00:47

IMG_20210327_103815.jpg
IMG_20210327_103828.jpg
IMG_20210327_102403.jpg
Tak jsem neodolal a musel jsem poslat pár fotek trafa, které bylo přibaleno k CNC fréze z CN. Jedná se o opravdu mistrovské dílo. Nevím k čemu dříve toto trafo sloužilo ale pro tuto frézu určitě zkonstruované nebylo. A 96W taky stoprocentně nemá.
Uživatelský avatar
Lemur1
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 14. bře 2021 10:49:23

Další

Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků