Vse kolem FW GRBL

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod neilz » ned 20. srp 2017 21:24:29

Cau, chci se zeptat, ve FW bude primo dana velikost pracovni plochy ?
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Vse kolem FW

Příspěvekod Sakul » ned 20. srp 2017 21:57:39

U CNC strojů většinou velikost pracovní plochy nenastavuji, neb je to nepodstatné. Na rozdíl od 3D tiskárny nejsou potřeba ani koncové spínače poloh neboť CNC pracuje v relativních souřadnicích. Takže nulový bod je v místě, kde ho před frézováním zadám. To se týká všech os.
Samozřejmě je možno použít i koncáky a definovat pracovní plochu, ale pak by se musela dělat při každém spuštění reference a mělo by to pouze ten efekt, že by se vlastně definovaly pouze softwérové koncáky, aby stroj nemohl mimo pracovní plochu. Ale jak by se tam dostal? Pouze chybou operátora!

Ve firmware GRBL je třeba nastavit několik parametrů pro motory, převody a tak. Není toho moc. Je to v podstatě to samé jako u 3D tiskárny.
Veškeré informace k firmware GRBL je možno najít ZDE. Na netu je k tomu spousta materiálu.

Nicméně nejsem zatím specialisou na tento firmware a software a budu ho používat poprvé, takže se s tím budu teprve učit a proto neznám všechny možnosti. Dosud jsem vždy pro CNC stroje používal software MACH3 s přímím řízením přes LPT a oddělovací desku s drivery.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1152
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod neilz » stř 06. zář 2017 12:36:04

Cau, muzes nekam upnout GRBL 1.1 ?
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » stř 06. zář 2017 15:43:41

Takže firmware GRBL v1.1 je možno stáhnout přímo na stránce autorů ZDE.
Taktéž jsem koukal, že už je dokumentace pro verzi 1.1, která je ZDE.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1152
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod neilz » stř 06. zář 2017 16:47:08

dik, take jsem ho nasel ale nesel mi nahrat FW tak jsem doufal ze mas jinej, no nakones to vypada ze mam vadne UNO :-D
Uživatelský avatar
neilz
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 19. srp 2017 16:58:32

Re: Sakul CNC v1

Příspěvekod Sakul » stř 06. zář 2017 18:39:53

Pokud ti do UNA nejde nahrát firmware může to mít několik příčin. V první řadě je nutné prověřit, zda máš v té desce nahrán funkční Bootloader. Pokud ano musí jít například pomocí Arduino IDE nahrát některý ukázkový příklad (například blikání ledkou). Pokud to nejde ani přes IDE je nutné přehrát bootloader. Na internetu najdeš mnoho návodů jak to udělat. Pokud programy přes IDE jsou nahrávat je nutné hledat problém jinde. Nejspíše v nastavení programu Xloader, potažmo portu přes které je Arduino UNO připojeno k PC.
Holt občas se stane že se bootloader z procesoru nepochopitelně smaže. Také se mi to již párkrát stalo.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1152
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod andywarhol » pon 09. pro 2019 15:10:09

Ahoj, mám cnc shield v3.0, arduino Uno a korkové motory A4988. Vše je zapojené správně, grbl 1.1 je nahraný, vypadá že funguje, jenže motory se nehejbou, ani nevydaji žádný zvuk, když se na to pošle příkaz, žádná z os.
Pojistka by měla být ok (propipal jsem a je průchozí) , napájení funguje. Endstopy nejsou připojený.
Kde by mohl být problém?
Uživatelský avatar
andywarhol
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 09. pro 2019 15:01:29

Re: Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod Sakul » pon 09. pro 2019 16:13:26

Doporučuji prověřit zapojení motorů. Nespoléhat na to, že pokud je kabel se 2ma konci, přičemž jeden pasuje do motoru a druhý do shieldu bude to dobře. Takto blbých kabelů se mi tu válí spousta. Je vhodné přímo na konci kabelu co se zapojuje do shieldu proměřit vinutí. Pokud je kabeláž na beton správná a zapojení je také v pořádku může být špatně nastaven proud do motorů na driveru. Takže prověřit (proměřit) zda i toto je OK. Pokud i toto je OK je zde i možnost vadného shieldu. Jen ještě dotaz jakým napětím je napájen výkon (motory)?
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1152
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod andywarhol » pon 09. pro 2019 16:43:37

12 V, motor je klasika nema17, kabel zkusím vzít z 3d tiskárny kde funguje a vyzkouším ho zde. Drivery předtím fungovaly ve 3d tiskárně na desce sanguinoilu, takže by měly být nastavený, motor mám připojený na prázdno, takže nemusi překonávat žádnou sílu.

Špatný shield si moc nedovedu představit, přeci jenom je to proste propojení arduino shikedu, pak u každého slotu na driver je kondik a nějaký odpor. Tohle pokud by bylo poškozeno, tak imho ne na všech krokacich.
Prostě se tam nemá moc co poškodit. Navíc shield si kontroluje grbl. Když pustím arduino bez shield, tak mi grbl vrátí chybovou hlášku v konzoli.
Spíš jestli nemám něco změnit v konfiguraci. Nahrával sem grbl přes library ne naprimo a nejdřív sem v config File neměnil nic, pak sem tam něco změnit zkusil, ale žádný úspěch.

Za pár dní přijde shield v4, kam se dává arduino nano, tak uvidíme.
Uživatelský avatar
andywarhol
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 09. pro 2019 15:01:29

Re: Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod Sakul » pon 09. pro 2019 17:01:06

Rozhodně doporučuju použít předkompilovanou verzi firmare (HEX). Ta je na beton funkční.
To že je shield vadný není vůbec problém. Už jsem viděl jak vadné tyto CNC, tak i Ramps. Mimo jiného CNC shield v3 má konstrukční vadu, ale už si nepamatuju jakou konkrétně. Ale nemělo by to dělat toto.
Tak ještě doporučím otestovat zda je správně nastaveno zapínání driverů (vývod ENABLE). Ten musí být negovaný.
Píšeš, že pokud připojíš samotné arduino bez shieldu, hází ti to nějakou chybu. To je špatně to nesmí dělat. To by znamenalo, že máš něco špatně nakonfigurované.

PS: použij firmware GRBL v1.1F. V žádném případě nic staršího jak v 1.1.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
BTC: 12JRVcmawzEPtgTd9SgC5ujDCGaUrgZ9vt
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1152
Věk: 39
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Vse kolem FW GRBL

Příspěvekod andywarhol » pon 09. pro 2019 17:05:59

Ok, děkuji za rady, zkusím večer doma si s tím pohrát.
Uživatelský avatar
andywarhol
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 09. pro 2019 15:01:29


Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron