Nastavení wifi routeru

Toto fórum je věnováno sekci POČÍTAČE na webu Sakul World.
  • Advertisement

Nastavení wifi routeru

Příspěvekod Marek40 » úte 09. říj 2018 9:23:09

Koupil jsem si wifi router, abych měl konečně signál po celém bytě a nemusel jen sedět u počítače. Jen mám problémy s jeho instalací, nějak na to nemohu přijít. Sice jsem našel návod na instalaci na http://techhity.cz/media/jak-nastavit-wifi-router , ale asi dělám nějakou chybu. Nemůžu se připojit k routeru, ip adresa nelze načíst. Zkoušel sem i výchozí bránu získanou v cmd příkazem ipconfig, tam nevím přihlašovací jméno a heslo, zkoušel sem různý kombinace které jsem našel na internetu. Může mi někdo pomoci?
Uživatelský avatar
Marek40
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 09. říj 2018 9:09:55

Re: Nastavení wifi routeru

Příspěvekod Sakul » úte 09. říj 2018 12:32:23

Takže v principu je ta konfigurace popsána na tom odkaze co jsi dával. Takže já bych to popsal asi takto:
1. Propojit router s poskytovatelem internetu a to do konektoru označeným WAN (bývá samostatně)
2. Propojit router a počítač ze kterého ho chceš konfigurovat přes některý z konektorů LAN (bývají u sebe většinou 4), nezáleží který si vybereš.
3. Připoj router k napájení a případně zapni
4. Mezitím si v manuálu od routeru najdi stránku, kde je popsáno jak se k němu připojit a jaké jsou přihlašovací údaje.
5. Poté co router naběhne zkus napsat do internetového prohlížeče IP adresu (ta by měla být uvedena v návodu) a může být třeba tato: 192.168.0.1, ale pozor může být zcela jiná a záleží na výrobci daného zařízení jakou má defaultní konfiguraci.
6. Měla by se načíst stránka s přihlášením. Zde vyplň uživatelské jméno a heslo jež je napsané v manuálu. Zde opět pozor, každý výrobce používá jiné přihlašovací údaje a stává se i, že tyto údaje nesedí s tím co je psáno v návodu a chce to buď pak googlit nebo si trochu zahekovat a zkoušet obviklé kombinace jako třeba admin / admin.
7. Pokud vše proběhlo v pořádku měl by jsi se dostat do nastavení routeru. Zde už nemá cenu cokoli rozepisovat. Každý výrobce má zcela jiné prostředí a zde je nutné mít dostatečné znalosti a povědomí o tom co člověk dělá a co chce nastavit a jak.

Nyní ještě trocha teorie. Většina dnešních routerů nevyžaduje od uživatele žádnou konfiguraci. Co se týká nastavení lokální sítě ta je nějak nastavena a netřeba s tím nic dělat. U WIFI je to také jednoduché neb je na routeru vše napsané na štítku a případné párování bezdrátových zařízení může proběhnout pomocí tlačítka WPS. Bližší info je k nalezení v manuálu od daného zařízení.

Pokud některý z předešlých kroků selže:
Na bodech 1-4 nemá co selhat (teoreticky), takže je rovnou přeskočím.
Bod 5 - Přihlášení na router přes webový prohlížeč. Pokud po zadání a potvrzení IP do adresního řádku prohlížeče se o objeví, že stránku nelze zobrazit. Příčin může být nekonečně mnoho. V první řadě může být špatná IP adresa. Opět zkontrolujeme v manuálu, že je adresa správná. Pokud jsme si adresou jistí může být problém na straně našeho PC. Zkontrolujeme zda je PC připojen k síti (myšleno k datové a né napájecí). Adaptér síťového připojení nesmí hlásit žádnou chybu. Nicméně může hlásit omezené připojení a to že nemá PC přístup k internetu. Následně zkontrolujeme jakou IP adresu dostal náš PC (tento síťový adaptér). To je možno provést příkazem ipconfig -all. Avšak pozor tento příkaz vypíše data všech síťových adaptérů a je potřeba vědět, který je ten správný. IP adresa, kterou PC (potažmo adaptér) dostal by měla být ve stejné skupině jako je adresa routeru. Takže pokud má mít router IP 192.168.0.1, tak adresa PC by měla být většinou 192.168.0.100. DHCP routeru většinou přiděluje IP v rozsahu 100-200. Pokud bude mít PC adresu zcela jinou může to znamenat, že adresu nedostal od routeru a prostě si nějakou vycucal z prstu. Pak je nutno mu adresu nastavit ručně například na 192.168.0.100 a následně se pokusit opět otevřít konfiguraci přes web prohlížeč. Pokud to jde je na routeru nejspíš vypnut DHCP server a je nutno ho hned zapnout. Ale to většinou nebývá.
Pokud nic z toho co jsem napsal dříve nepomáhá je chyba nejspíš hardwérová a je třeba ji vyřešit. To je již mimo rozsah mé rady.
Ostatní body - možné příčiny jsou již napsány u oněch bodů výše a netřeba se znovu opakovat.

Pokud ani toto nepomůže nezbývá než dál googlit nebo požádat někoho s dostatečnými znalostmi aby konfiguraci provedl za tebe.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1743
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08


Zpět na Počítače


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron