Stavba 3D tiskárny Rebel II

Toto fórum je věnováno sekci 3D Tisk na webu Sakul World.
  • Advertisement

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 19. kvě 2019 14:02:45

OK, po pripojeni AM bez PC merim na JP 19 1,94V. To znamena, ze AM je v hajzlu. Teoreticky R-S je v poradku.
Proto nejde ani dysplej, pokud to chapu dobre.
Ted shrnu problem.
Po skrtnuti pri mereni odesel na AM 7805 stabilizátor. Dal jsem druhy AM a vse bylo OK. Nastavil jsem druhy driver. Pak jsem dal treti driver na nastaveni a po zapnuti zacal problem. Mohl me novy driver znicit AM a napajeni 5V?
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 19. kvě 2019 14:28:17

Pokud je driver vadný (stačí ho vložit obráceně do patice) velice snadno může zničit stabilizátor na AM. Nicméně to, že tam měříš menší napětí cca 2V by spíš indikovalo, zkrat na větvi 5V nebo příliš vysoký odběr. Zkus proměřit čistě AM jestli má na vývodu 5V správné napětí. Zároveň zkus napájení z USB a DC konektoru. Pokud ti to z USB půjde a bude na vývodu 5V toto napětí (minimálně 4,5V) je nejspíš procesor OK. Pokud to půjde, ale napětí bude menší je vadný procesor.
Pokud při napájení z DC konektoru bude 5V je AM zcela OK. Pokud bude napětí menší může být vadný 7805 nebo procesor případně oboje a asi nemá pro tebe význam se tím zabývat.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 19. kvě 2019 19:24:53

Tak , propojil jsem AM s R-S jenom dva piny u Power VIN a GND coz je napajeni AM z R-S 12V.
Vystup z Power 5V a GND, je pri napajeni z R-S ty necele 2V a pri napajeni pres mikro USB z PC je 5V. Obe desky jsou oddelene a propojene jenom ty dva piny.
Co je teda v AM v haji. pocitac ji pozna, v Repetieru jde tiskarna pripojit, jde spinani vsech ctyr vystupu deska, vetrak atd. Stacilo by vymenit jenom 7805 stabilizátor, pokud se tady necha koupit. Jo a ten pin co tam je 3,3V se chova uplne stejne. Diky.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 19. kvě 2019 20:13:39

No tak to vypadá na ten 7805 (pokud není v háji ještě něco kolem tohoto IO). Koupit a vyměnit se nechá v pohodě.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » pon 20. kvě 2019 10:37:09

Je to tenhle https://www.gme.cz/stabilizator-pevneho-napeti-7805-dpak-smd#product-detail ?? Abych tam nedal na zkousku nejakou blbost, diky.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » pon 20. kvě 2019 15:14:35

oscar píše:Je to tenhle https://www.gme.cz/stabilizator-pevneho-napeti-7805-dpak-smd#product-detail ?? Abych tam nedal na zkousku nejakou blbost, diky.


Ne to není on. ZDE přikládám odkaz na správný. Ale pozor, jak známe různé čínské klony je třeba důkladně prověřovat neb některé desky mohou mít něco jiného co sice vypadá na pohled stejně jen to má jinak zapojené vývody.
Vybírat je možno i z těchto typů. Nicméně je potřeba dodržet správné parametry.
Nicméně v deskách od Tenstar Robot jsou ty z mého odkazu.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » úte 17. zář 2019 15:27:31

Dobrý den,
kamarád mi tiskne díly, které byly v souboru na uložtu (pod hlavním příspěvkem).
Chtěl bych se zeptat, které jsou nejdůležitější. Rámeček na display samozřejmě tisknout nebude, chci po něm jen díly na rám (aby to tisklo). Které to jsou?
Rohová elka, úhelníky a téčka už mám.
Díky.
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » úte 17. zář 2019 18:37:45

TomRous píše:Dobrý den,
kamarád mi tiskne díly, které byly v souboru na uložtu (pod hlavním příspěvkem).
Chtěl bych se zeptat, které jsou nejdůležitější. Rámeček na display samozřejmě tisknout nebude, chci po něm jen díly na rám (aby to tisklo). Které to jsou?
Rohová elka, úhelníky a téčka už mám.
Díky.


Já díly dal roztříděné do složek s popisem, které jsou doporučené. Nicméně konstruktér musí uznat, které díly potřebuje pro zprovoznění zamýšlené funkcionality.
Kód: Vybrat vše
Pro sestavení funkční 3D tiskárny Rebel-S potřebujete díly ze složky: PETg
Ve složkách: Alternativní a Doplňkové najdete některé starší nebo jiné díly, kterými můžete nahradit některé stávající díly ze složky PETg. To je pro případ, že preferujete originální díly.
Taktéž se tam nachází složka Rebel-S Extruder i3MK3, kde najdete sestavu extruderu z tiskárny Průša i3 MK3 pro trysku E3D HotEnd v6.

Viz také seznam: _CENY Dílů Rebel II v33 PETg.TXT
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » čtv 21. lis 2019 17:05:54

Měl bych ještě dotazy k elektronice.
Až budu nastavovat Volty na zdroji, tak jelikož nejsem elektrikář ani sebevrah, nebudu to dělat jako ve videu. Napadlo mě proto přidělat kabely na 12V (plus a minus), přidělat je izolepou ke stolu (aby se náhodou nedotkly, kdyby byly volně) a multimetr přikládat k nim? Mám pocit, že jsem četl, že zdroj musí být zatížený, tak jestli by to šlo a nezničil se.
Co se týče RAMPS 1.4 a tranzistoru na HB, tak jsem pochopil, že hledám něco s malým odporem. Nejsem odborník, tak se ptám- funguje to s tímto? https://www.emo.cz/z108467-irf-1404 A dá se to rovnou odpájet? Někde píšou, že to musím prvně ukroutit a pak odpájet zbylé nožičky.
Ještě jsem nepochopil pojistky. Ty co tu mám mají označení: GF1100 (ta blíže konektoru) a UF500 (ta blíže diodě). Desku budu používat na 12V se zdrojem jako ve videu, tzn. 350W. Zvládnou to ty pojistky, nebo bych je měl radši vyměnit? A pokud vyměnit, tak za autopojistky, tepelný nebo axiální a jaké hodnoty?

Teď bych to viděl asi jen na úpravu tý čínský desky, ale příště si to asi celý udělám DIY, tzn. koupím plošňák a součástky napájím (hlavně ty piny, který jsou jak dálnice :D )

A do třetice, jak se to s připojením k PC? Někomu prý odešlo Arduino, když připojil zaplou tiskárnu k PC. Tady nevidím důvod to dělat, protože na updaty jí nemusím zapojovat do zásuvky a tisknout budu přes kartu. na netu je však návod jak připojit k RAMPS bluetooth. Chci se proto zeptat, v čem mi to prospěje? Jestli gcode odešlu do tiskárny, během pár sekund se tam nahraje do mezipaměti či na SD kartu a tisknu, nebo by musel být PC zapnutý celou dobu jako při tisku? A umí to odesílat data? A co wifi modul (stejné otázky).

Díky za odpovědi, snad to pomůže i někomu jinýmu :D
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » čtv 21. lis 2019 18:16:44

1. K nastavení napětí na zdroji. To lze udělat jak píšeš v tom žádný problém nevidím. Tyto průmyslové zdroje jsou funkční i bez zátěže, takže je možno ho nastavovat i naprázdno.
2. Uvedený tranzistor je možno použít. Samotné odpájení je už trochu složitější a bez odsávačky to prakticky není možné. Záleží však na šikovnosti toho, kdo to dělá a na jeho zkušenostech a samozřejmě vybavení. Deska je s prokovenými otvory a neodborným zásahem je možno velmi snadno tyto prokovy poškodit a tím desku znehodnotit.
3. Pojistky. Rozhodně vyměnit jsou nevyhovující: https://youtu.be/0uZBLwbP_sg Za jaké je ve videu.
4. Propojení s PC. Tiskárna být připojená k PC vůbec nemusí. Tisk se provádí z SD karty a rozhodně nedoporučuju provádět tisk přímo z PC, i když to samozřejmě jde. Nicméně já tiskárnu propojenou míval, abych ji mohl ovládat a nahrávat na SD tiskové soubory. Nyní ji mám připojenou permanentně k tiskovému serveru, ze kterého i probíhá tisk: viewtopic.php?f=11&t=1044 .
Co se týká propojení přes BT nebo WIFI to samozřejmě je možné. Vždy záleží na tom co od toho člověk chce.
Propojení přes WIFI jsem popsal zde: viewtopic.php?f=12&t=1100 zde: https://youtu.be/X7HfAJJDhCo , https://youtu.be/RcgmLCuSwSs
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » pát 13. pro 2019 12:26:14

Tak už týden tisknu. Moc díky za videa. Jen mám problém s Curou, že nemůžu nastavit v nejnovější verzi domovskou pozici mimo podložku, takže zatím je to pokus omyl a musím si dávat pozor, abych netiskl mimo. Mám display 2004 a když jsem tiskl průšovo kryt, tak jsem jej právě blbě umístil a je o centimetr lratší (i tak je to dost vyhozenýho plastu).
Přikládám obrázek zapojení zásuvky pro ty, co to jako já nevykoukali z videa:
Obrázek
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » ned 19. led 2020 22:01:44

V souborech je složka s extruderem od Průši, ale nepochopil jsem, jak tam připevním motor. Průša má motor na jednom dílu a pak ho připevní k velkému, hlavnímu. Tady jsou tyto díly spojeny takže motor nelze přidělat jinak než asi 40mm šrouby. Je to tak správně? A ještě pokud to máte smontované bych poprosil o fotografie jak to spojit dohromady a kam co dát.
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 19. led 2020 22:46:43

Motor se přidělává k tomu největšímu dílu. Doporučuji si prohlédnout nějaký manuál třeba od Průši nebo na YT jsou toho tuny.
Nicméně je to extrémně jednoduché a mělo by být jasné na první pohled jak to přijde celé smontovat.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod TomRous » pon 20. led 2020 10:57:38

Pravda. Je to totiž extruder z Průši i3 a ne 3S jak jsem si původně myslel. Návod mají na stránkách trochu schovaný, proto jsem to předtím neviděl. Kdo by to hledal, je to Podpora-návod na stavbu-starší návody.
Uživatelský avatar
TomRous
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 17. zář 2019 15:24:50

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 26. led 2020 15:04:39

Zdravim, mam od Lukase Ramps-S a Extend Modul. Pres EM mam pripojene osvetleni tiskarny. Ma odber 0,25A. Nic jineho z EM uz nenapajim. Dnes po zapnuti tiskarny zacalo svetlo samo svitit. Pri zapnuti pres displej se rozsviti jasneji a pri vypnuti trochu pohasne. Kontrolni dioda na osvetleni v EM reaguje na zapnuti obvodu a vypnuti. Co je spatne? Je probity Mosfet Q1? Nic jineho me nenapada. Chtel jsem zkusmo dat jiny EM, ktery jsem kupoval od Lukase loni, ale az ted jsem si vsiml, ze na plosnaku chybi na vystup pro svetlo a vetrak dioda D1 a D2. Diky za reakci.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 26. led 2020 15:34:56

Diody D1-D4 nemají na funkci žádný vliv, slouží jen jako ochrana při spínání indukční zátěže. To se však ve spojení s elektronikou tiskárny nepoužívá, takže jejich osazení nemá význam.
Pokud osvětlení svítí i pokud není aktivováno z tiskárny, respektive nesvítí vůbec patřičná LED je pravděpodobné, že došlo k poškození tranzistoru. To mohlo být způsobeno přetížením nebo zkratem na výstupu. To že momentálně není LED pásek ve zkratu nemusí nic znamenat. Jeho zahřátím může dojít k nějakému problému. Je holt nutné zjistit co se stalo a případnou vadnou komponentu vyměnit.
LED pásek je poté možno přepojit do jiného výstupu a ve firmware změnit ovládací pin pro osvětlení. Nebo samozřejmě tranzistor vyměnit.

Správný postup diagnostiky by měl proběhnout tak, že se odpojí veškerá zátěž včetně přívodního plochého kabelu vedoucího z desky Ramps-S. Následně připojíme napájení na EXTEND modul a prověříme, že nejsou sepnuty výstupy. Pokud nejsou, můžeme přivedením kladného napětí na piny D4,D5, D7 a D8 prověřit zda se výstupy správně spínají.
Pokud je však některý výstup sepnutý i při odpojeném napětí na daný řídící pin je pravděpodobně vadný tranzistor a je nutno ho vyměnit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 26. led 2020 15:49:19

Mohu poprosit tedy o nahradu tranzistoru IRLML0040TRPBF SOT23 za neco jineho co maji v GME? Ten puvodni tam nemaji. Mam tento obchod v HK. Diky.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod Sakul » ned 26. led 2020 16:19:54

Právě jsem se koukal a bohužel GME nemá v nabídce vhodnou alternativu dostupnou na pobočce HK. Dokonce nemá skladem vůbec žádnou vhodnou alternativu.
Takže můžete se zkusit poptat přímo na prodejně, zda Vám mohou nabídnout vhodnou alternativu.
Já nakupuji téměř výhradně v TME, kde tato položka je skladem, případně je skladem mnoho jiných alternativ.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1219
Věk: 40
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 26. led 2020 16:49:01

OK diky, jeste tam mame dva ochody, ale ty musim obvolat.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » ned 26. led 2020 22:31:46

Tak po delsim promerovani, jsem zjistil, ze mi jde napeti na vystup vetraku i volneho kanalu, ikdyz byly ovladanim vypnute. Zapinani a vypinani tech tri vetvi vidim pomoci diody. Ale promerovanim jsem zjistil propustnos na mereni odporu mezi svorkou x1-1 minusovym kabelem meraku a plusovym kabelem meraku na kontaktu mezi R1 a Q1 odpor skoro 600 ohmu. Obracenim kabelu nic. Ale to same na novem EM nic nenamerim. To znamena, ze vsechny tri mosfety jsou asi vadne, protoze pri zmenene na volny kanal se spinanim D7 me to spatne rosvecovalo. Nevim vubec proc by mohly odejit vsechny tri vystupy najednou. Pouzival jsem obcas jenom jeden na svetlo. Hlavne jsem naposledy tiskl bez svetla a po novem zapnuti druhy den se svetlo uz rosvitilo pri zapnuti tiskarny samo slabeji. Az vymenim vsechny tri tranzistory dam vedet, zatim me nic jineho nenapada proc se to mohlo stat.
Zdroj pripojeny na 220V ale vypnuty vypinacem v dlouhych intervalech vydava slabe kratke takove pisknuti. Po vytazeni ze zasuvky to prestane.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

Re: Stavba 3D tiskárny Rebel II

Příspěvekod oscar » úte 28. led 2020 9:57:14

Mam jeste jednu otazku, jak se nechaji jeste spinat vystupy z Arduinno Mega D5 na ventilator driveru a D7, ktery je volny. Prehodit osvetleni z D4 na D5 nebo D7 ve firware umim. Jenom jeste tapu, jak ovladat tyto dalsi dva kanaly. Popripade D8, ktery je vyuzivan na laser. Dekuji.
Uživatelský avatar
oscar
Začátečník
Začátečník
 
Příspěvky: 32
Věk: 51
Registrován: stř 11. dub 2018 18:14:23

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků