CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním laseru

Toto fórum je věnováno sekci CNC na webu Sakul World.
  • Advertisement

CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním laseru

Příspěvekod Flanker » sob 21. zář 2019 12:21:36

Zdravím vás páni,

Riešim následujúci problém:

Švagor si z jednej českej stránky kúpil čínsky CNC stroj, konkrétne ide o 10W stolný laser 650x500 založený na chipsete CH340G.

Stroj je korektne poskladaný a cez USB napojený na desktopové PC s platformou Windows 7 Ultimate x64. Po hardwarovej konfingurácii, poskladaní stroja a následujúcom inštalovaní driverov sme nainštalovali samotný software odporučený čínskym výrobcom (z manuálu) išlo o soft s názvom CNCBox. Avšak tento nástroj vykazoval za jeho chodu systémové chyby v podobe "exceptions" a pádov aplikácie a taktiež sa nám nepodaril CNC stroj v ňom vôbec rozchodiť.

Z toho dôvodu som sa rozhodol o nainštalovanie univerzálneho softu "Benbox". V tomto softe sa mi už podarilo CNC stroj "rozbehať". Nahral som aj správny NANO firmware, taktiež sa stroj pohybuje správne (motorčeky funkčné a reagujúce na príkazy).

Avšak problém vidím v samotnom lasery. Nepodarilo sa mi rozbehať laser softwarovo, čiže ak napr. nahrám obrázok a kliknem na tlačidlo "Start" (v Benboxe), tak CNC stroj vykoná aktivity v zmysle načítania pathov a ich následnej reálnej reprodukcii, ale laser nezapne. A to ani v prípade aktivovania tlačidiel na ovládanie lasera v samotnom Benboxe. Laser viem zapnúť len hardwarovo. Na samotnom lasery sa nachádzajú tri buttony (TTL/PWM/tlačidlo v tvare kruhového zameriavača).
TTL (modrá diódka) - zapne laser, predpokladám na ovládanie XY osového setupu
PWM (zelená diódka) - zapne laser, predpokladám na ovládanie XYZ osového setupu
tlačidlo v tvare kruhového zameriavača (červená diódka) - bodové zameriavacie svetlo, vypne laser

Nasladne som vyskúšal aj software LaserGRBL, avšak tu sa mi vôbec nepodarilo inicializovať môj CNC stroj, ktorý sa nachádza umiestnení na COM3 a počúva na porte 9600. Aj keď som nastavil túto loadovaciu konfiguráciu, tak mi CNC stroj nenašiel. Následne som sa na jednom zahraničnom fóre dočítal, že LaserGRBL má problém s načítaním chipsetu CH340G. Tento problém sa pokúsim riešiť dnes. Z toho dôvodu som sa vrátil späť na aplikáciu Benbox.

Čo sa týka driverov na samotnú CH340, tak na nete som našiel drivery z 2010, 2011, 2014 a 2019. Vyskúšal som všetky drivers okrem 2019 avšak softwarové ovládanie laseru sa mi vôbec nepodarilo aktivovať. 2019 driver mi vypisuje chybu, že má nepodpísaný certifikát od dodávateľa - tomuto problému sa budem venovať dnes.

Potrebujem CNC stroj uviesť do režimu aby si sám zapínal a vypínal laser podľa potreby, resp. podľa predlohy z softwaru, ktorú má gravírovať/vyrezávať. Avšak laser sa nevypína vôbec a buď je zapnutý stále, alebo vypnutý stále. Prosím nestretli ste sa náhodou s tou problematikou? Priznám sa, že už mi dochádzajú všetky nápady a myšlienky. Obávam sa, že reinštalácia PC na Windows 10 tento problém nevyrieši.

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

S priateľským pozdravom
Flanker
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Sakul » sob 21. zář 2019 13:28:03

Krásně popsaný problém, takže se na to podíváme.
V první řadě je tedy potřeba pořešit to propojení s PC. K tomu slouží jak jste napsal čip CH340 (USB/TTL převodník). Pro ten je třeba ovladač. Popis instalace je možno shlédnout v tomto videu:

V popisu videa je i odkaz na můj web, kde je k dispozici ovladač. Takže přesně dle videa je potřeba nainstalovat.
Nicméně nejspíš Vám to někdy fungovalo/funguje, pokud Vám laser funguje s BenBoxem.
Zde je důležité si uvědomit, že pokud jste do řídící desky nahrál firmware pomocí BenBoxu, bude Vám to fungovat výhradně se softem BenBox.
Pokud chcete použít ovládací soft LaserGRBL musíte do elektroniky nahrát firmware GRBL. Následně tento firmware správně nakonfigurovat. Mám o tom článek zde: http://www.sakul.cz/konfigurace-firmware-grbl/n/ Tam je to sice konfigurace pro CNC frézku, ale vesměs jde o podobné nastavení. To co je odlišné se řešilo již zde v diskusi u popisu mojeho Laseru. Takže tam se můžete kouknout.
No a konečně se dostáváme k tomu Laseru.
Protože je Váš laser většího výkonu má již svoji řídící elektroniku. Tím pádem je ovládán TTL signálem s PWM modulací. Bohužel tento signál levné řídící desky bez úpravy neumí generovat. Mají totiž osazen výkonový prvek pro přímé řízení laseru (ten má špatnou napěťovou úroveň a špatnou logiku řízení). Z tohoto důvodu je potřeba pro řídící vstup laseru vyvést z elektroniky signál přímo z pinu procesoru, který řídí laser. To bývá napsáno přímo v BenBoxu, který to je (vetšinou 11). Ale pozor nejedná se o fizický pin, ale o softwérovou definici pinu. Nicméně tam bývají nějaké desky Arduino a ty to mají popsané již těmito piny, takže se podle toho dá orintovat.
Opět tato problematika se tu již několikrát řešila a je to tak, že bez znalosti elektroniky je takřka nereálné, aby to laik dal do hromady.

Existuje obrovské množství jak řídících desek s různým zapojením a stejně tak i lasery. Vždy je nutné to upravit na použitý hardware a doladit k tomu software a firmware. Takže ani nejsem schopen nějak konkrétně poradit co kde a jak upravit, či nastavit.
Bohužel tyto čínské stavebnice bez jakékoli dokumentace jsou zlo, a bez potřebných znalostí problematiky nebývá možné to zprovoznit.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Flanker » sob 21. zář 2019 14:19:24

Dobrý deň,

veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Správne problém tohto laseru je ten, že laicky povedané buď ide stále, alebo nejde vôbec ak je aktivované tlačidlo "kruhového zamerovača", ktorý aktivuje červené blikajúce svetlo. Ak som pochopil správne vašu odpoveď, tak na to aby sa laser resp. jeho zapnute/vypnutie ovládalo softwarovo, tak je potrebné ho prehodiť na COM11? - ktorú väčšina aruido dosiek podporuje? Rozumiem tomu správne?

s pozdravom
Stano
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Sakul » sob 21. zář 2019 14:35:58

Ano vstup elektroniky laseru nejspíš označený PWM (TTL) je potřeba propojit s pinem 11 desky arduino.
Nicméně to všechno předpokládá nějakou standardní konfiguraci firmware. To jaký pin řídí laser ve Vaší elektronice respektive v nastavení firmware musíte vědět Vy. Já s tím pinem 11 vycházím z všeobecného nastavení, kdy je tento pin použit nejčastěji.
Stejně tak laser musí mít nějaký vstup s TTL úrovněmi (tedy 0 nebo 5V) a nejspíš s řízením PWM.
Zde je nutné upozornit, že BenBox nepodporuje PWM, takže nedokáže nastavit intenzitu laseru, ale měl by být schopný ho zapínat a vypínat.
Pokud potřebujete i intenzitu, tedy podporu PWM musíte použít jiný soft, třeba již zmíněný LaserGRBL, ale pak je nutno přehrát a překonfigurovat firmware řídící desky Arduino.
O tom jak připojit Laser k elektronice je i toto téma: viewtopic.php?f=38&t=1095
Ale jak jsem psal, bez znalosti elektroniky to asi nepůjde.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Flanker » sob 21. zář 2019 15:19:12

Priznám sa, čo sa týka elektroniky, tak tam nie som úplne doma, ale informatika ma živý, takže hádam to zvládnem. Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď a zároveň za toto fórum, skutočne som tu našiel veľa užitočných rád. Takto predstava využitia tohto CNC stroja je štandardné vyrezávanie väčších objektov, ale aj detailnejšie vypalovanie menších objektov. Možno sa pre vás spýtam úplne elementárnu vec, ale moja predstava je taká, že budem vedieť vypáliť menší objekt, napr. obázok bez toho aby mi tam vypaloval aj čiary ktoré tam nemajú byť, preto by som chcel poriešiť to vypínanie a zapínanie laseru. Konrétne je k dispozícii 10w laserový CNC stroj 650x500 od výrobcu Weidiao Master. Žial oficiálne stránky výrobcu sú v čínštine bez anglickej lokalizácie a presne ako vravíte čínske manuály - nula bodov. Samotný stroj bol kupovaný zo stránky http://www.laserstore.cz/produkt/stolni ... 650x500mm/

EDIT: mailom som poslal na vašu adresu SakulRaider@seznam.cz poslal fotografie našej základnej dosky k CNC stroju chipset CH340G.

EDIT: čo sa týka driveru pre CH340G, tak používame driver z dátumu 10.1.2019 (predpokladám najnovší). Defaultne sa hodil na COM3 a Bit per second na 9600, prekonfiguroval som ho na COM11 s ponechaním 9600
Přílohy
20190921_152816.jpg
20190921_152709.jpg
20190921_152605.jpg
20190920_203131.jpg
20190920_203117.jpg
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Sakul » sob 21. zář 2019 17:01:51

Bohužel z fotek není úplně jasné o jakou jde desku pač není celá. Nicméně se zdá, že asi má výstup pro řízení TTL. Chtělo by to lepší foto té elektroniky a elektroniky laseru. A prověřit zda vývod pro ovládání laseru je na pinu 11.
Případně si zkusit ovládat laser ručně pouštěním LOG1 nebo LOG0 na řídící pin laseru.
Jinak pokud platí ta cena je to teda brutálně předražené.

Fotky se přidávají na kartě Příloha pod oknem příspěvku.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Flanker » sob 21. zář 2019 19:25:35

Príjemný dobrý deň,

veľmi pekne ďakujem za zverejnenie fotiek na tomto fóre, ospravedlňujem sa, ale nešli mi fotky zverejniť priamo tu, tak som ich poslal priamo mailom. Pokúsim sa zverejniť ešte ďalšie fotky, ak by mi nešli uploadnúť priamo do tohto fóra, dovolím si ich poslať štandardne na vašu mailovú adresu.

Čo je PIN11

Skúsme sa trošičku zjednotiť v konvenciách a názvosloví, priznám sa, že nemám žiadne skúsenosti s CNC strojmi, preto sa chcem naladiť na vašu vlnu aby z mojej strany nedošlo k nedorozumeniam.PIN11 = COM11 - rozumiem tomu správne? Teda jedná sa o COM port na ktorom pracuje dané zariadenie? Viem, že som sa to už pýtal, ale pre istotu si to nechám ešte raz potvrdiť. Našej CNC laserovej vypaľovačke/gravírovačke bol po nainštalovaní driveru pre CH340 defaultne nastavený port COM3 s 9600. Toto som skontroloval v device manager (Správca zariadení).

Čo je TTL a PWM

Čo sa týka TTL a PWM, tak to som pochopil tak, že líši sa to len v počte motorov, resp. osí, ktoré daný CNC stroj používa. TTL pracuje s osami XY a PMW s osami XYZ, tj. PWM sa od TTL líši tým, že sa vie ešte pohybovať po výškovej osy. V našom CNC stroji je na lasery dvoj pinový konektor PWM, ktorý nemá kábel a tým pádom nikam nevedie. Predpokladám, že by mal viesť do "Motor", ktorý je na základnej doske, a tento PWM by mal ovládať motor s osami XYZ. Rozumiem tomu správne?

Drivers pre CH340G a inštalácia softov

aplikácia CNCBox (odporúčená výrobcom CNC stroja)
Obávam sa, že náš CNC stroj je "predrajverovaný" ako len je možné. Inštaláciu sme vykonávali na základe vytlačenej čínskej príručky s anglickým prekladom. Manuál bol priam tragický odkazoval na stránku kde sa sťahovali drivery pre CH340 a taktiež software CNCBox.exe. Navštívili sme oficiálnu stránku nášho čínskeho výrobcu CNC stroja, žiaľ stránka je len výlučne v čínštine. Stiahol som driver a nainštaloval, podotýkam, že driver na tejto stránke nebol najnovší k Ch340 ale jednal sa o niekoľkoročný driver. Keď som stiahol soft, tak som zastal ako "obarený". V živote som sa nestretol, že názov inštalačného súboru bol v inom jazyku ako v anglickom - názov inštalačného súboru bol v čínštine. Pochopiteľne, toto nechcelo PC "prežuť" - našťastie premenovanie súboru (napr. na setup.exe) bolo dostatočným workaroundom a inštalácia sa spustila. Po nainštalovaní oficiálneho softu CNCBox.exe sa zobrazilo rozhranie (chudobnejších nastavení) podobné väčšiny softow pre CNC stroje. Avšak čo klik, to system error a nasledujúci pád aplikácie, takže CNCBox = uninstall po pol hodine. Aj čo mi aplikácia "bežala", tak sa mi nepodaril CNC stroj uviesť do prevádzky.

aplikácia Benbox
K tejto aplikácii som sa dostal cez Vaše fórum. Stiahol som aplikáciu Benbox. Po stiahnutí som nahral firmware v mojom prípade NANO, vybral som COM3 keď som hýbal šipkami, tak sa pohybovali osy. Vybral som obrázok pre gravírovanie, nastavil speed a time vybral hodnotu Outline a klikol na Start. Pred tým som musel fyzicky zapnúť na lasery TTL, inak by sa laser nezapol. A laser presne obkreslil obrázok avšak pri stále zapnutom lasery, takže v mojom gravírovaní sa nachádzalo niekoľko nechcených vypálených čiar - tým pádom je prakticky gravírovaný obrazec nepoužiteľný. Potrebujem dosiahnuť stavu, že mi bude aplikácia laser zapínať a vypínať laser na základe jej vlastnej potreby. Avšak k tomuto stavu sa mi nepodarilo Benbox nakonfigurovať. Vyskúšal som aj rôzne verzie driveru od najstarších až po najnovší k 01/2019 - žiaden driver nerieši autonómne ovládanie laseru.

aplikácia LaserGRBL
K tejto aplikácii som sa dostal cez Vaše fórum. Stiahol som aplikáciu LaserGRBL. Po stiahnutí som spustil aplikáciu a snažil som sa connectnúť CNC stroj. Defaul sa nastavil na COM 3 a 9600 (na tomto komunikačnom porte pracoval aj pod Benboxom) takže bral som ho z COM 3 a 9600. Avšak skončil v stave "Nepripojený". Skúsil som ho nastaviť aj na COM11 a 115200 ale na tomto porte mi ho tiež nenašiel. Následne som si všimol, že v logoch je zmienka a firmware z Benboxu NANO. Predpokladám, že musím nahrať firmware pre aplikáciu LaserLRBL. Len som nedošiel na to ako tento firmware prepíšem, resp. nahrám pod programom LaserGRBL

Ešte dodám, že všetky aplikácie spúšťam na operačnom systéme Windows 7 Ultimate x64 EN ako správca.

Zhrnutie očakávanej funkcionality

Ako som si overil v aplikácii Benbox (ktorá sa pre mňa javila zatiaľ ako najadekvátnejšia), tak laser resp. celý CNC stroj funguje. Avšak problém je ako píšem v predchádzajúcich príspevkoch, že laser buď beží nepretržite ak je aktivované TTL/PWM, alebo nebeží vôbec ak je aktivované tlačidlo v tvare "kruhového zameriavača" - vtedy sa aktivuje červená diódka. Potrebujem dosiahnuť stav aby sa laser zapínal a vypínal softwarovo a aby sa zapínal a vypínal podľa potreby vyrezávanej/gravírovanej predlohy. A práve tohto sa mi nepodarilo dosiahnuť, za akékoľvek rady budem nesmierne vďačný.

Záverom by som mal ešte zopár otázok

- je predpoklad, že by môj problém (tj. zapínanie/vypínanie laseru softwarovo) vyriešilo preinštalovanie windowsu na verziu Windows 10 PRO x64?
- ako dokážem odinštalovať firmaware pre CNC stroj (mám na mysli uninstall priamo vo Windowsoch, prípadne cez nejaký externý tool)?
- dokážem nejako CNC stroj doviesť do režimu "reset to factory default setting"?
- na chipsete CH340 mám button "NANO" k čomu slúži?
- čo znamená na základnej doske nápis RX, TX?

Nakoľko je pre mňa situácia už pomerne dosť zúfalá, tak vedeli by sme sa spojiť aj pomocou skypecallu?

Edit:
* prikladám fotky základnej dosky a lasera
3.jpg

2.jpg

1.jpg


Veľmi pekne ďakujem

S pozdravom
Stano
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Sakul » sob 21. zář 2019 21:30:36

Tak se na to podíváme.

Čo je PIN11?
Většina předchozích fotek je procesorové desky Arduino NANO. Tato deska obsahuje procesor ATMEGA328P-AU a USB/TTL převodník CH340. Tato deska obsahuje firmware, který se stará o řízení celého stroje. Aby to nebylo tak jednoduché obsahuje ty firmwary v podstatě 2. Jedním je bootloader a pak již firmware samotný. Bootloader je takoví malý program ve speciální části paměti procesoru, který se vykoná vždy po jeho resetu. Ten umožňuje nahrání firmware bez použití programátoru čistě jen za pomoci USB a samozřejmě nějakého uploaderu (programu, který dokáže do procesoru nahrát firmware v HEX formátu. Dál nemá žádný smysl, abych to nějak dále rozebíral.
Ale abych se dostal k té původní otázce. Tento procesor má nějaké vývody. Tyto vývody jsou v podstatě trojího označení (druhu). Procesor jako hardwerová součástka má fizické piny. Těch je 32. Dále tyto piny odpovídají určitým HW portům v daném procesoru. Zde by to končilo nebýt toho, že to běží celé na platformě Arduino. Aby bylo možné všechny procesory a hlavně psaný firmware sjednotit s tím, že se jen vybere pro jaký procesor se má výsledný firmware zkompilovat byli ještě definovány takové virtuální vývody většinou označované jako A0-8 (dle tipu procesoru jich může být podstatně více) nebo D0-13 (zase může jich být více). No a to je konečně to o čem je celou dobu řeč, když se řekne vývod procesoru D11. Jistě jste si všiml, že jednotlivé vývody na desce Arduino NANO jsou takto označeny.
A opět nemá smysl to rozebírat dále a vysvětlovat další souvislosti. V případě zájmu odkážu na web: www.arduino.cc/ a zde je možno se dozvědět vše co se těchto desek Arduino týká.

Čo je TTL a PWM?
Toto je nutné rozdělit na 2 věci, neb TTL a PWM je něco zcela jiného.
Takže TTL: Zde se nechci opět pouštět do nějakého složitého vysvětlování. Takže ve zkratce najdete info ZDE. A opět informací je plný internet.
PWM: Je pulzně šířková modulace. Jak už jsem zmínil Arduino má nějaké ty vývody D0 až třeba D13. Z toho některé vývody podporují výstup PWM. Toto jsem zde už jednou ve spojitosti s laserem vysvětloval, takže se nebudu opakovat a opět nechám na samostudiu.

Zde ještě vysvětlím co je to například ten COM3:
Sice jsem to opět mám pocit vysvětloval v tom videu s instalací převodníku CH340, s kterým to má přímou souvislost. Jedná se tedy o označení sériového portu v PC. Tento port může být jak hardwerový (HW), tak i softwerový (SW). V našem případě jde vždy o SW. Opět bych nerad zabíhal do detailů jak skrze tento port probíhá komunikace, jaké se jí nastavují parametry a tak dále. Na netu je informací nekonečno.
Port COM nemá vůbec žádnou souvislost s procesorem Arduina. Neboť arduino komunikuje s převodníkem CH340 pomocí rozhraní UART jež využívá TTL logiku. Následně CH340 převede TTL signály do virtuálního COM portu v PC. Z tohoto důvodu je třeba mít v PC správný ovladač pro čip CH340.

Aplikace CNCBox:
Bohužel o této aplikaci jsem v životě neslyšel, takže zde se zdržím jakékoli odpovědi.

Aplikace BenBox:
Umožňuje jednoduché řízení laseru. Maximum co o této aplikaci vím jsem řekl ve videu ze stavby mojí laserové gravírky.

Aplikace LaserGRBL:
To jsem používal naposledy neb to umožňuje ovládat laser pomocí PWM. Rozuměj dokáže generovat G-code s podporou PWM. Vůbec nebudu vysvětlovat co je to G-code nebo NC program. Opět samostudium.
Nicméně aby šlo tento soft použít je nutné do řídící desky Arduino NANO nahrát firmware GRBL. To už jsem psal v předchozích příspěvcích a dával odkazy s popisem jak to nakonfigurovat, že opět nemá smysl to opakovat.

Otázky závěrem:
- je predpoklad, že by môj problém (tj. zapínanie/vypínanie laseru softwarovo) vyriešilo preinštalovanie windowsu na verziu Windows 10 PRO x64?
Operační systém na to nemá vůbec žádný vliv.

- ako dokážem odinštalovať firmaware pre CNC stroj (mám na mysli uninstall priamo vo Windowsoch, prípadne cez nejaký externý tool)?
Firmware není možné odinstalovat. Lze ho pouze přehrát jinou verzí. To neberte doslova ti co se vyznají umí procesor zcela smazat, ale jsou k tomu již potřeba nějaké znalosti a nástroje. Jinak to jak se do desky Arduino (libovolný typ) nahrává firmware jde najít přímo na webu www.arduino.cc/

- dokážem nejako CNC stroj doviesť do režimu "reset to factory default setting"?
Ne, to se týká přehrání firmware tedy předchozího bodu.

- na chipsete CH340 mám button "NANO" k čomu slúži?
Zde nevím přesně o co jde. CH340 žádné tlačítko nemá. Nicméně deska Arduino NANO má tlačítko jako všechny (většina) ostatní desky a to slouží k resetu procesoru. Pro uživatele nemá žádný význam.

- čo znamená na základnej doske nápis RX, TX?
Zde odpovím pouze UART a další info na netu.

A jak už jsem psal. Bez znalostí této problematiky a elektroniky a programování (alespoň základy) je šance na úspěch prakticky mizivá. Zde mohu doporučit buď vše nastudovat, což bude pár měsíců trvat, nebo najít ve svém okolí zdatného elektronika, který bude schopen toto pořešit.
Zdaleka nejlepší je však pořízení něčeho funkčního s kvalitní dokumentací. Vím, že na toto je již pozdě, ale pro příště.
Taktéž je prakticky nereálné tuto problematiku jakkoli řešit s laikem, neb i když jsem to řešil já to vyžadovalo různé úpravy HW, SW a firmware. Z toho důvodu je nutné vybavení a znalosti.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Flanker » ned 22. zář 2019 17:53:53

Príjemný dobrý deň,

osobne by som z toho až takú "raketovú vedu" nerobil. Predsa len programátor CNC stroja sa v rámci zložitosti a nadobudnutých znalostí pohybuje na nižších priečkách v IT (dôkazom toho je aj pomerne triviálny GCode). Takže je zbytočné ľudí odradzovať slovami o laikoch a mizivých šancách na úspech.

Dnes sa mi podarilo rozchodiť náš CNC stroj v programe LaserGRBL. A správa sa presne tak ako som chcel. Nahraný firmware grbl v. 1.1 , funkčný laser M3 a M5 a CNCčko robí čo od neho očakávam - skutočne to žiadna raketová veda nie je. Stačí poznať pár zákonitostí, vedieť kapánek anglicky a mať zakladné skúsenosti so systémovou prácou vo Windows/Linux/Macos. Svoje 15 ročné znalosti v IT som nijako nevyužil. Stačia štandardné user znalosti...

S pozdravom
Stano
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Sakul » ned 22. zář 2019 18:34:00

Tak to jsem rád, že se to podařilo.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Uživatelský avatar
Sakul
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 1745
Věk: 43
Registrován: úte 30. bře 2010 18:13:08

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod Flanker » ned 22. zář 2019 18:47:23

Ďakujem pekne, ono v zásade najväčší problém bol:
- neuveriteľne zlá dokumentácia od výrobcu, zlý preklad cn na en
- nefunkčný software CNCBox.exe od výrobcu
- zastaralé drivers a firmware od výrobcu

tápanie v problémoch: 4,5 dňa

Problém vyriešilo:
- vykašlať sa na dokumentáciu a software (čínskeho) výrobcu, v živote som sa u žiadneho výrobcom dodávaného softwaru nestretol, že by (release candidate) verzia vykazovala také známky nestability ako v prípade softwaru CNCBox
- nainštalovať najnovšie drivery pre CH340G (04/2019)
- nainštalovať aplikáciu LaserGRBL
- nainštalovať program na flashovanie firmware xLoader
- uploadnúť najnovší firmware (v našom prípade grbl v1.1) cez xLoader (staršie verzie neobsahujú skripty na ovládanie laseru M3/M5)
- spustiť aplikáciu LaserGRBL a connectnúť CNC stroj (v našom prípade COM4 a 115200)

od inštalácie po uvedenie do prevádzky: do hodiny
identifikované problémy: žiadne

V našom prípade sa jedná o čínsky stolný 10W laser (CNC stroj) založený na chipsete CH340G s procesorom ATMEGA328P-AU. Ešte si trochu prejdem syntax GCodu ale v zásade sa mi to skôr ako "programovanie" javí ako "parametrizovanie". Každopádne, dnes sme sa so švagrom pohrali aj s gcodom a CNCčko krásne reagovalo keď sme overclockli rýchlosť motorov. V ďalšom kroku budem skúmať pridávanie tlačidiel.

A náš prvý výtvor po 4,5 dňoch trápenia sa aktuálne vystihuje psychické rozpoloženie:
20190922_192905.jpg
Uživatelský avatar
Flanker
Chcíplotina
Chcíplotina
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 21. zář 2019 12:19:46

Re: CNC stroj - laser 10W - problém s vypínaním/zapínaním la

Příspěvekod ulitej » sob 28. zář 2019 18:29:46

UPRAVENO 16.10.2019
tak jsem si vyrobil ten DPS co je v příloze a bohužel při osazování modulů "driver motorů" jsem zjistil chybu v rozměru takže soubor je tím pádem téměř nepoužitelný musel jsem ohnout piny na modulech a to není to pravé. Takže radši to nepoužívejte a ponechávám to tu pouze jako námět pro další konstrukci.
--------dále již původní text příspěvku--------


Arduino NANO CNC OFF LINE JLC.zip
Soubor brb - DPS
(6.24 KiB) 386 krát
Ahoj na fóře , tak jsem zavítal na tento příspěvek a bylo to zajímavé počtení , ale to není to kvůli čemu píši. Toho prodejce docela dlouhodobě sleduji a fakt mě překvapily informace co tady byly napsány. Dle jejich presentace bych předpokládal "zmáknutý" výrobek v prodeji s následnou určitou podporou. Musím se přiznat , že já osobně jsem spíše pokukoval po těch laserech "stolních" 40W za nižší cenu než ten 10W jako stavebnice . Důležitý je konečný výsledek , který se zdá být asi již jako dobrý. V nově založeném příspěvku začínáte řešit kvalitu "gravírování" takže snad dořešíte i tento problémek a já mohu jen říci , že se těším na další informace které se tu budou probírat.
Takže hodně držím palce s prací na 10W laseru.

Osobně nyní se snažím navrhnout CNC shield s Nanem , ale né s FW GRBL , ale s běžným INO souborem pro řízení stepper motoru pomocí klasického driveru 8825, ale v provedení OFF LINE (bez použití PC). Narazil jsem na několik různých variant v zapojeni (FAULT , piny RESET-SLEEP) a tak de to snažím implementovat do DPS , aby se tyto varianty daly použít dle situace co bude výhodnější při daném použití. Pro zajímavost jsem chtěl vložit brb soubor s DPS do přílohy - není to ovšem povoleno takže je komprimován. Takže omlouvám se , že jsem trochu odbočil od tématu. Mějte se ahoj lada
Uživatelský avatar
ulitej
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 112
Registrován: ned 13. led 2019 13:34:31


Zpět na CNC stroje


  • Advertisement

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron