Stopky nejen pro hasiče

Toto fórum je věnováno sekci ELEKTRONIKA na webu Sakul World.

Moderátor: Spolupracovníci

• Advertisement

Hodili by se Vám takovéto stopky ?

Ano určitě
14
100%
Asi ne
0
Žádná hlasování
Nejsem hasič, tak ne
0
Žádná hlasování
Použil bych je na něco jiného
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů : 14

Re: Stopky nejen pro hasiče

Příspěvekod Kokis » čtv 21. črc 2016 15:28:06

Dobrý den po shlédnutí vašeho videa https://youtu.be/2hwHh5G2VjA mě zaujala možnost použití bezdrátových modulů, tak jsem zakoupil stránkách WWW.FLAJZAR.CZ jeden kus MTX1-SMA a jeden kus MRX1-SMA. Modul MRX1-SMA jsem zapojil do časomíry (upravil jsem zapojení aby docházelo ke spínání koncových snímačů přikostřením) Modul MTX- SMA jsem nainstaloval do elektroniky terčů. Při zkouškách vše funguje jak má až na jednu maličkost, dochází ke zpoždění cca 0,2 vteřiny. Dá se s tímto zpožděním něco udělat? Projevuje se toto zpoždění i vám? Nebo mám špatně nastavené JP,
u MRX modulu není osazená žádná propojka což by podle návodu mělo být "odpovídající výstup přijmač je sepnut po celou dobu sepnutí vstupu na vysílači"
u MTX modulu sice jsou propojky ale v návodu není popsáno k čemu slouží.
Kokis
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » čtv 21. črc 2016 15:43:20

Kokis píše:Dobrý den po shlédnutí vašeho videa https://youtu.be/2hwHh5G2VjA mě zaujala možnost použití bezdrátových modulů, tak jsem zakoupil stránkách http://WWW.FLAJZAR.CZ jeden kus MTX1-SMA a jeden kus MRX1-SMA. Modul MRX1-SMA jsem zapojil do časomíry (upravil jsem zapojení aby docházelo ke spínání koncových snímačů přikostřením) Modul MTX- SMA jsem nainstaloval do elektroniky terčů. Při zkouškách vše funguje jak má až na jednu maličkost, dochází ke zpoždění cca 0,2 vteřiny. Dá se s tímto zpožděním něco udělat? Projevuje se toto zpoždění i vám? Nebo mám špatně nastavené JP,
u MRX modulu není osazená žádná propojka což by podle návodu mělo být "odpovídající výstup přijmač je sepnut po celou dobu sepnutí vstupu na vysílači"
u MTX modulu sice jsou propojky ale v návodu není popsáno k čemu slouží.

Toto je přesně problém bezdrátových modulů. Vždy tam bude nějaká latence. A bude tím větší, čím spolehlivější bude přenos. Toto mi sice přijde jako již docela extrémní, ale na druhou stranu se jedná o šifrovaný přenos (podle specifikací 40b), takže i takovéto zpoždění je možné. Podle dokumentace by měl být nastaven 4pracovní režim a použity 2 vysílače, pro každý spínač jeden vysílač. Na přijímači JP3 a JP4 jsou spojeny.
INFO:
Sakul WORLD: www.sakul.cz/
Sakul YouTube: www.youtube.com/user/sakulraider

Možnost příspěvku (Donate):
Patreon: https://www.patreon.com/sakul
PayPal: SakulRaider@seznam.cz
BU: 670100-2208863541/6210
Sakul
Administrátor
Administrátor

Věk: 45

Příspěvekod Kokis » ned 02. říj 2016 21:44:02

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli by nebila možná změna v programu stopek, potřeboval bych aby nedocházelo ke zobrazování mezičasů na displeji ale aby zůstalo zachováno odesílání časů do PC. Popřípadě jestli by nešlo po skončení útoků aby docházelo k automatickému přepínání časů (výsledný čas, L terč, P terč) například ve 4. vteřinovém intervalu.
Kokis
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » ned 02. říj 2016 22:33:17

Kokis píše:Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli by nebila možná změna v programu stopek, potřeboval bych aby nedocházelo ke zobrazování mezičasů na displeji ale aby zůstalo zachováno odesílání časů do PC. Popřípadě jestli by nešlo po skončení útoků aby docházelo k automatickému přepínání časů (výsledný čas, L terč, P terč) například ve 4. vteřinovém intervalu.

K dispozici by měla být verze, která nezobrazuje mezičasy, ale ta je nezobrazuje nikde. Pak existuje i verze 1.1, která nezobrazuje mezičasy na displeji, ale do PC je posílá (viz příloha).
Jinak co se týká úprav programu pro tuto konstrukci, tak již není podporována a úpravy nedělám.
Nicméně existuje verze stopek 3.x, která po skončení měření takto automaticky výsledné časy sama prorotuje (Seznam verzí s jejich manuály přikládám jako přílohy). V případě zájmu o nějakou z nich se můžeme dohodnout.
Přílohy
Stopky v3.x.zip
Seznam stopek ve verzi 3 a jejich manuálů.
(17.69 MiB) 1855 krát
Stopky v1.zip
Program v1.1 bez mezičasů na displeji, ale v PC jo.
(2.29 KiB) 1796 krát
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Kokis » pon 03. říj 2016 17:22:57

Tak jsem nahrál verzi 1.1 a na displeji to dělá téměř co jsem chtěl, nemáte ještě verzi v asm.? Zkusil bych tam doprogramovat to přepínání časů. Je ve verzi 1.1 opravená chyba koncových časů a odřádkování? Momentálně u sebe nemám kabel usb to rs232 tak to nemůžu vyzkoušet.
Kokis
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » pon 03. říj 2016 21:19:14

Kokis píše:Tak jsem nahrál verzi 1.1 a na displeji to dělá téměř co jsem chtěl, nemáte ještě verzi v asm.? Zkusil bych tam doprogramovat to přepínání časů. Je ve verzi 1.1 opravená chyba koncových časů a odřádkování? Momentálně u sebe nemám kabel usb to rs232 tak to nemůžu vyzkoušet.

Předpokládám, že chyba koncáků tam je a odřádkování tam není na 100% to je pouze v nejnovější verzi 1.21.

ASM k této konstrukci není k dispozici, ale až budu mít ke konci týdne trochu času tak tu úpravu udělám na nejnovější verzi a dám to sem.
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Kokis » sob 17. pro 2016 15:34:01

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak to vypadá s úpravou toho programu?
Kokis
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » sob 17. pro 2016 17:32:07

Zdravím,
takže jsem udělal nějakou úpravu. Firmware je založen na verzi 1.21B, ale je zrušeno zobrazování mezičasů na displeji stopek. Jsou zobrazovány pouze koncové časy.
PS: Úprava nebyla testována.

Jinak pro informaci. Dnešním dnem byla ukončena veškerá podpora této konstrukce v provedení THT. Postupně bude tato konstrukce nahrazena právě vyvíjenou verzí stopek v4 o které je možno se dočíst ZDE.
Nicméně protože konstrukce stopek ve verzi 1 byla a dosud je velmi úspěšná, bude v nejbližších dnech nahrazena verzí SMD. Tato verze vychází zcela z původní konstrukce založené na součástkách THT, s tím, že byla vylepšena o již integrované USB rozhraní a není tak pro propojení s PC nutný žádný převodník. Taktéž byl doplněn konektor pro Bluetooth modul HC-06, kterým lze stopky taktéž propojit s PC. Samozřejmostí je možnost připojit převodník pro velký displej, který je taktéž v provedení SMD. Celá konstrukce je menší, přičemž byla zachována cena jako u původní konstrukce.
Pro ilustraci přikládám i nějaké fotky prototypu.
Přílohy
2016-12-07 11.35.07-1.jpg
SMD provedení stopek v1
2016-12-07 11.36.43-1.jpg
SMD provedení stopek v1
2016-12-07 11.39.45.jpg
SMD provedení stopek v1
Stopky_pro_hasice_Kokis-v1.21B.zip
Zrušeno zobrazování mezičasů na displeji.
(1.85 KiB) 1711 krát
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod fricosk » čtv 14. čer 2018 22:35:37

Pozdravujem vás zakúpil som si od vás stavebnicu stopiek nielen pre hasičov verziu si už presne nepametám funguje aj s veľkým displejom už štvrtú sezónu bez poruchy a som s ňou nadmieru spokojný len sa chcem opítať ako by som k nim mohol dorobiť bezdrôtovú komunikáciu k opto závore a k tercom. Našiel som aj príspevok o bezdrôtovej komunikácii velikého displeja čakám už len na komponenty a idem to upgragovat, prosím vás je takáto možnosť ak áno skúste ma nasmerovať čo, kde a ako.
fricosk
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » pát 15. čer 2018 15:36:07

Takže v tomto videu je o tom povídáno a jsou doporučeny konkrétní moduly.

https://eshop.flajzar.cz/cs/elektronika ... -ovladani/
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Kasald » pon 10. úno 2025 9:27:16

Zdravím
Dělám Vaše stopky jako moji maturitní práci, ale jeidné na co nemůžu přijít je jak správně naprogramovat PIC. Dělal jsem to přes PICKIT 3 ale programator se mi nechce propojit s čipem. Mohl bych se zeptat přes co tam nahráváte program? Popřípadě prodáváte stále už naprogramovaný čip?
Děkuji za odpověď.
Kasald
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » pon 10. úno 2025 20:27:51

Bohužel málo informací. PicKIT3 by měl bez problému fungovat, ale nepíšete žádné podrobnosti, takže nelze nic spekulovat.

Co se týká naprogramovaných procesorů, to bych musel prověřit, zda ještě nějaké mám. Běhen týdne na to kouknu a případně dám vědět.
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Kasald » čtv 13. úno 2025 10:07:57

Dobry den, zkusím vám podrobněji popsat problem s programováním Pic16f873a. Otevřel jsem programátor MPLAB X IPE zadal family Mid range 8-bit MCUs…. Device PIC16F873A, tool PICkit3, zapojil čip do nepajiveho pole propojil všechny kontakty kde mají byt zapojil externí napájení 5V a v MPLAB X IDE jsem vypnul napájení z programátoru. Úspěšně nahrál HEX soubor a dal Connect. Pise mi to connection failed. Zkoušel jsem více zapojení čipu, měnil jsem čipy, resetoval pickit ale nic nepomáhá.Už si nevím rady. Při nejhorším bych měl zájem o nákup naprogramovaných 2 čipů popřípadě jsem ochoten je k vám poslat na programování. Dekuji za odpověď
Kasald
Chcíplotina
Chcíplotina

Příspěvekod Sakul » pát 14. úno 2025 21:26:37

Pro programování doporučuji použít program z tohoto videa: https://youtu.be/jej9yWmESDo?si=xMocgAallL8scRN2
Ten používám občas já. Já osobně používám hlavně programátor Presto. Jinak jsem kontroloval a tyto procesory již nemám skladem. Takže v případě zájmu mohu naprogramovat zaslané kusy. Pro domluvu prosím kontakt přes mail.
INFO:

Sakul
Administrátor
Administrátor

Předchozí